Pusei draudikų reikės ieškoti papildomų pinigų

Penkioms iš dešimties privalomąjį transporto draudimą siūlančioms įmonėms per metus teks gerokai padidinti savo garantinį fondą arba iš viso pasitraukti iš rinkos

Kiekviena privalomąjį transporto priemonių draudimą teikianti įmonė iki kitų metų kovo pabaigos privalės suformuoti ne mažesnį kaip 3,2 mln. eurų (apie 11 mln. litų) garantinį fondą, kurio lėšos užtikrintų draudėjo teises, draudimo bendrovei susidūrus su finansinėmis problemomis.

ES direktyvose numatyta, kad atskiroms įmonėms gali būti suteikiama galimybė pratęsti garantinio fondo suformavimo terminą iki dvejų metų, tačiau Draudimo priežiūros komisija (DPK), įvertinusi didėjančias privalomojo draudimo išmokas ir nuostolingumą, Lietuvos įmonėms nuolaidų nedarys.

„Draudimo įmonės neturės galimybės prasitęsti termino. Tai socialiai orientuotas, masiškas draudimas, aktualus visiems gyventojams – apdrausta 1,4 mln. transporto priemonių. Jei nepaisydama tam tikrų pavojų įmonė pasiryžta siūlyti tokį draudimą, ji turi nustatytu laiku turėti didesnį garantinį fondą”, – LŽ sakė komisijos pirmininko pavaduotojas Audrius Linartas.

Nuostolingas verslas

Lietuvos draudimo rinkoje vairuotojų privalomasis draudimas išsiskiria dideliu nuostolingumu. 2005 metais bendras draudimo įmonių nuostolis iš šios veiklos siekė 55 mln. litų. Vien per šių metų ketvirtį draudiminių įvykių skaičius išaugo 23,5 proc., o išmokų suma padidėjo beveik dvigubai – 44,9 proc., iki 37,8 mln. litų. Draudikai sako, kad ši draudimo rūšis apskritai nepelninga. Net ir esant stabiliai rinkai, draudimo kompanijos balansuoja ties nuliu. Privalomasis transporto priemonių draudimas papildo paslaugų paketą, kad klientas gautų visą eilę paslaugų, o nuostoliai dengiami iš kitų rūšių draudimo.

Šiuo metu transporto priemonių privalomojo draudimo, kaip ir kitas ne gyvybės draudimo paslaugas (išskyrus kreditų draudimą) teikiančios įmonės privalo būti suformavusios ne mažesnį kaip 2 mln. litų garantinį fondą. Taigi per metus draudikai sumas turės padidinti 5 kartus.

Nuolaidų nedarys

Penki draudikai jau dabar galėtų padidinti savo garantinius fondus iki 11 mln. litų, nes turi pakankamai nuosavo kapitalo. Likusioms penkioms įmonėms reikėtų pritraukti papildomų lėšų.

Jei įmonė šio įpareigojimo neįvykdys, remiantis draudimo įstatymu bus atšaukta įmonės licencija. „Mes specialiai šią poziciją pareiškėme dabar, o ne metams baigiantis, kad įmonių akcininkai pagalvotų, ar ketina likti šiame versle, o apsisprendę likti, turėtų laiko reikiamai sumai sukaupti”, – sakė Linartas.

Pasak jo, jei įmonė mato, kad nespės nustatytu laiku padidinti garantinio fondo, paprasčiausias sprendimas būtų atsisakyti privalomojo draudimo paslaugos. Tada sankcijos nebūtų tokios griežtos. Linartas mano, kad sunku prognozuoti, kas iš rinkos dalyvių turės bėdų, nes laiko yra daug. Pagal 2005 metų gruodžio 31 dienos duomenis, mažiausiai nuosavo kapitalo turi „Seesam Lietuva” – ji per metus beveik tris kartus turėtų padidinti nuosavą kapitalą, bei „Industrijos garantas”. „Seesam Lietuvos” marketingo ir pardavimų vadovas Žilvinas Cibas LŽ sakė, kad penkis kartus didinamas garantinio fondo minimumas įmonei rūpesčių nesukels. „Jokių problemų. Mes net nesvarstome galimybės pasitraukti”, – sakė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.