Restoraną uždarė daugiabučio vizija

Panemunėje, Kiškių gatvėje, skandalingomis statybomis pagarsėjusi bendrovė „Rodena” užsimojo pastatyti dar vieną gyvenamąjį namą

Savivaldybei neseniai pateiktas bendrovės „Rodena” užsakymu atliktas Kiškių tako 20-ojo sklypo detaliojo plano projektas. Anksčiau šioje vaizdingoje Panemunės šilo teritorijoje veikė restoranas „Unija”. Dabar verslininkai čia užsimojo pastatyti daugiabutį gyvenamąjį namą.

Skandalinga Kiškių tako istorija nuskambėjo prieš keletą metų, kai vietoj vaikų poilsio stovyklos „Banga” kuklių poilsio namelių iškilo prabangios vilos.

Laukia politikų pritarimo

Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius teigė, kad parengtam detaliojo plano projektui pritarė atsakingų institucijų atstovai. Nekilo prieštaravimų ir svarstant šį klausimą su visuomene.

„Pagal parengtą planą, siūloma keisti teritorijos statusą į gyvenamosios statybos. Šį projektą pateiksime miesto Tarybos komitetams. Po jų sprendimo paaiškės, ar detalusis planas bus tvirtinamas Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu, ar bus svarstomas miesto Taryboje”, – teigė valdininkas.

Pasak jo, buvusio restorano „Unija” teritorijos detalusis planas parengtas laikantis visų teisės aktų, todėl jo negalima lyginti su skandalinga Kiškių tako istorija, kai savavališkai buvo pastatyti ne poilsio nameliai, o prabangios vilos.

Tiesa, N.Valatkevičius pripažino, kad rengiant buvusio restorano teritorijos planą teko pažaboti verslininkų užmojus.

Planuotas net devynaukštis

Detaliojo plano projekte numatyta, kad šioje teritorijoje leista statyti 3 ir 5 aukštų pastatus. „Kol kas nematėme techninio projekto, tačiau aukštingumas griežtai apibrėžtas. Net nurodyta, kuriose sklypo dalyse kokius pastatus galima statyti. Verslininkų apetitas buvo kur kas didesnis. Jie norėjo čia pastatyti net 9 aukštų gyvenamąjį pastatą. Privati bendrovė taip pat turės atlikti ir geologinius tyrimus, kad būtų užtikrintas šlaito stabilumas”, – teigė N.Valatkevičius.

Galimą pastatų aukštingumą apribojo ir Kultūros paveldo departamento specialistai. „Dabar planuojami pastatai nebus aukštesni už čia augančius medžius. Tai ypač svarbu, nes minėta teritorija patenka į Pažaislio vienuolyno apžvalgos zoną”, – teigė N.Valatkevičius.

Šalia gyvena įtakingi kaimynai

Kelerius metus veikęs restoranas buvo mėgstama kauniečių poilsio vieta. „Kauno diena” pernai rašė, kad šalia „Unijos” prabangų kotedžą iš bendrovės „Rodena” įsigijo tuometinis Savivaldybės administracijos direktorius Giedrius Buinevičius.

Netoliese gyvena ir Kauno apskrities viršininko pavaduotojas Konstantinas Pesenka. Jau praėjusių metų pradžioje buvo galima neabejoti, kad restoranas bus likviduotas, o vietoje jo iškils gyvenamasis namas, nes įtakingi kaimynai pageidauja ramybės.

Urbanistikos skyriaus vedėjo teigimu, išskyrus Kiškių tako 1-ajame sklype iškilusias vilas, kiti vaizdingoje teritorijoje esantys statiniai rekonstruoti laikantis visų įstatymų. N.Valatkevičius neslėpė, kad pastaruoju metu jaučiamas spaudimas ir iš skandalingųjų vilų šeimininkų.

Savivaldybei gali tekti bylinėtis

Nepaisant kilusio triukšmo, savavališkų statybų niekas nesustabdė, o dabar išdrąsėję naujųjų vilų savininkai siekia įsigyti ir žemės

sklypus bei grasina Savivaldybei teismais.

„Kiškių tako 1-ajame sklype esančių pastatų savininkams neleista keisti namų paskirties ir įsigyti žemės. Pastaruoju metu iš čia gyvenančių žmonių sulaukėme net kelių prašymų nurodyti priežastis, kodėl Savivaldybė neleidžia įsigyti žemės sklypų. Susidaro įspūdis, kad jie rengiasi apskųsti Savivaldybę teismui”, – sakė N.Valatkevičius.

Neigiamą sprendimą dėl žemės pardavimo priėmė Kauno politikai. Tačiau Urbanistikos skyriaus vedėjas vakar atsargiai prognozavo galimo teisinio ginčo baigtį.

„Visi žinome, kad šis projektas buvo įgyvendinamas su tam tikrais savivalės elementais. Vietoj pavėsinių buvo statomi garažai ir pan. Deja, dabar mums bus sunku pateikti argumentus, kodėl neparduodame žemės. Antra vertus, galime taikyti priverstinę nuomą, tačiau jos įkainiai nėra dideli”, – sakė valdininkas.

Valstybės kontrolės išvados ignoruotos

Prieš trejus metus Valstybės kontrolės pareigūnai konstatavo, kad bendrovė „Rodena”, išsinuomojusi valstybinę žemę, statė ne poilsio, o gyvenamuosius namus. Nemažai pažeidimų rado ir aplinkos ministro Arūno Kundroto sudaryta darbo grupė.

Auditoriai taip pat konstatavo, kad Kaune valstybinė žemė dažniausiai nuomojama 99 metams. Sudarant tokias sutartis motyvuojama tuo, kad nuomininkai eksploatuoja statinius. Tačiau dažnai šie pastatai būna apleisti. Vėliau jie tiesiog nugriaunami, o jų vietoje pastatomi prabangūs statiniai. Valstybės kontrolės nuomone, tokiu būdu pažeidžiama Vyriausybės nustatyta žemės įsigijimo tvarka, o valstybė praranda nemažai pajamų.

Būtent pagal tokią schemą buvo įgyvendintas ir Kiškių gatvėje esančių prabangių vilų kvartalo projektas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.