Į kelionę – su kortele!

Niekas neabejoja, kad kelionėse ir saugiau, ir patogiau ne grynieji pinigai, o kortelės

Bankininkai pataria nebijoti užsienyje atsiskaityti kortele – tai nieko papildomai nekainuoja ir nereikia sukti galvos, kaip surasti banką, išstudijuoti valiutų kursus ir jame iškeisti pinigus. Naudodamiesi mokėjimo kortele galėsite išsinuomoti automobilį ir pakeliauti po svečią šalį, atsiskaityti ir už vakarienę pakrantės restorane ar apsipirkti, nes tarptautinių VISA kortelių tinklas labai išplėtotas.

Mokėjimo kortelė piniginėje – daug saugiau, nes apvali suma grynaisiais – tai masalas kiekvienoje šalyje tykantiems kišenvagiams. Net ir turėdami kortelę nepraraskite budrumo. Jei vis dėlto ją praradote, skambinkite į savo banką Lietuvoje ir nedelsdami užblokuokite kortelę. Bankininkai pataria turėti papildomą mokėjimo kortelę ir ją saugoti atskirai nuo pagrindinės kortelės – praradę vieną kortelę, užsienyje galėsite naudotis kita. Žinoma, pravartu turėti piniginėje ir šiek tiek grynųjų, pavyzdžiui, arbatpinigiams.

Nors daugumoje vietų priimamos debeto kortelės („VISA Electron”), kai kurios paslaugos ar prekės vis dėlto prieinamos tik turint mokėjimo kortelę. Turint kredito kortelę daug paprasčiau užsienyje išsinuomoti automobilį, rezervuoti viešbučius ir t. t.

Bankai turintiesiems kredito korteles taip pat suteikia įvairių pranašumų. Pavyzdžiui, turint tokią kortelę visuomet galima nemokamai pasinaudoti kredito limitu (paprastai nemokamas laikotarpis sudaro nuo 15 iki 35 dienų kiekvienai operacijai). Kartu su kredito kortele gali būti suteiktas nemokamas medicininių išlaidų draudimas ar draudimas nuo nelaimingų atsitikimų kelionių užsienyje metu. Bankai taip pat gali suteikti skubią pagalbą praradus kortelę užsienyje. Tokios paslaugos dažniausiai taikomos auksinių kortelių („Gold”) ar platininių („Platinum”) savininkams. Pavyzdžiui, bankas kredito kortelę praradusiam klientui gali skubiai pristatyti grynuosius pinigus ar laikinąją kortelę į daugelį pasaulio šalių.

Bankomatuose beveik visuomet priimamos VISA mokėjimo kortelės. Dažnai turistai baiminasi didelių sumų grynųjų išėmimo bankomatuose mokesčio. Tačiau pasiimti grynuosius iš bankomato dažniausiai būna pigiau negu keityklose iškeisti pinigus į vietinę valiutą (juk pinigų konvertavimo mokestį kartą jau esate sumokėję Lietuvoje įsigydami eurus ar JAV dolerius).

Kai vykstate ne į šalies sostinę, o į atokesnę vietovę ir nesate tikri, ar galėsite naudotis kortele, tinklalapyje www.visaeurope.com galite pasitikrinti, ar toje vietoje yra bankomatas. Šiame tinklalapyje rasite informaciją apie daugiau nei 855 tūkst. bankomatų 150 pasaulio šalyje bei 24 mln. prekybos vietų sąrašą, kuriose galima atsiskaityti VISA kortele.

Naujausias išradimas mokėjimo kortelių rinkoje – lustinės (mikroprocesorinės) mokėjimo kortelės, kurios šiuo metu sparčiai populiarėja. Lustinė kortelė atrodo lygiai taip pat kaip ir mokėjimo kortelės su magnetine juosta. Joje įdėtas mikroprocesorius, kurio atmintis daug didesnė ir kuris sugeba atlikti daugiau operacijų negu įprasta mokėjimo kortelė. Atsiskaitant lustine kortele paprastai turi būti įvestas PIN kodas, todėl šios kortelės saugesnės.

Ką verta žinoti?

* Prieš išvykdami pasitikrinkite kortelės galiojimo laiką;

* Įsitikinkite, kad esate sumokėję mokesčius už kortelės naudojimą, o kortelėje yra pakankamai lėšų;

* Pasidarykite mokėjimo kortelės fotokopiją ir laikykite ją saugioje vietoje atskirai nuo mokėjimo kortelės;

* Kelionės metu nelaikykite kortelės ir grynųjų pinigų vienoje vietoje;

* Naudokitės saugyklomis ar viešbučiuose įrengtomis saugojimo spintelėmis;

* Mokėdami kortele būtinai įsitikinkite, ar suma čekyje atitinka realiai mokamą sumą. Tik įsitikinę, kad viskas gerai, pasirašykite ant čekio;

* Išsaugokite pirkimo čekių kopijas ir grįžę pasitikrinkite, ar sumos jose atitinka tas, kurios nurodytos banko pateiktoje kortelės ataskaitoje;

* Jei svečioje šalyje planuojate imti pinigus iš bankomato, įsiminkite savo kortelės identifikacijos numerį (PIN), jokiu būdu jo neužsirašykite ir nelaikykite kartu su kortele;

* Prieš išvykdami nepamirškite užsirašyti ir pasiimti į kelionę svarbius telefono numerius, kuriais reikia skambinti praradus kortelę, kad ją užblokuotų.

Paimti grynuosius iš bankomato būna pigiau, negu keityklose keisti pinigus į vietinę valiutą

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.