Pinigų atseikėjo saviškiams

Šiauliuose kylančio Aukštabalio sporto ir kultūros komplekso statybas apraizgė įtarimai.

Paaiškėjo, jog iš Europos Sąjungos fondų, valstybės ir savivaldybės finansuojamo projekto trys vadinamieji specialistai turėtų susižerti beveik pusę milijono litų.

Šiaulių tarybos nariui liberalcentristui Edvardui Peleckui bus išmokėtas 227,5 tūkst. litų, finansininkei Aleksandrai Kucikovai – 180 tūkst., o vietinio laikraščio komercijos direktorei Nijolei Veršinskienei – 60 tūkst. litų honoraras.

Šie trys asmenys sudaro komplekso statybos projekto priežiūros grupę.

Buvo pakviesti pažįstami

Šiaulių savivaldybės administracijos direktorius liberalcentristas Genadijus Mikšys tikino, jog specialistai pasirinkti atsižvelgus į kompetenciją.

G.Mikšys vakar „Lietuvos rytą” tikino, jog pasamdyti specialistus priežiūrai esą vertė kauniečių įmonės „Informacijos tinklas” parengta sutartis, į kurią buvo įtrauktos ir administravimo išlaidos.

Paklaustas, kur paskelbta apie konkursus, administracijos direktorius pripažino, jog buvo pasikviesti pažįstami specialistai.

Grupės vadovu paskirtas E.Peleckas pripažintas tiesiog geresniu už kitus du kandidatus, o finansininkė A.Kucikova – pranašesnė už dar vieną, irgi savo nuožiūra kviestą specialistę. Šiauliuose N.Veršinskienė žinoma kaip geriausia E.Pelecko žmonos draugė.

Neturėjo verslo liudijimų

Pagal įstatymą, tarybos narys negalėtų dirbti vadovaujamo darbo savivaldybėje, bet šios sąlygos buvo išvengta. Komisija E.Pelecką pasamdė kaip verslo liudijimą turintį specialistą ir nupirko jo teikiamą paslaugą.

Tas pats modelis pritaikytas ir sudarant sutartis su A.Kucikova bei N.Veršinskiene. Tiesa, nė vienas konkurso laimėtojas tada net neturėjo įgijęs verslo liudijimo.

Dokumentus visi trys vadinamieji specialistai įgijo po to, kai jau buvo pasirašytos sutartys.

Viešinimo darbų dar nebuvo

Savo statybos bendrovę turintis E.Peleckas paskirtas kuruoti šį projektą. Tiesa, nuo praėjusių metų liepos 1 d. įdarbinto E.Pelecko pareigos dubliuojasi su kitais pasamdytais specialistais.

Mat techninės projekto priežiūros konkursą laimėjo ir šį darbą dirba bendrovė „Panevėžio miestprojektas”. Jai bus sumokėta 94 tūkstančiai litų.

N.Veršinskienei patikėta supažindinti visuomenę su objekto statybos naujienomis, ji įpareigota rengti informacinius pranešimus, spaudos konferencijas, skelbti informaciją sukurtame tinklalapyje.

Tačiau nuo šių metų vasario 1 d. įdarbintos N.Veršinskienės darbo rezultatų dar nematyti.

5000 litų honorarą kas mėnesį gaunančios viešinimo specialistės vakar nebuvo ir savivaldybėje vykusioje spaudos konferencijoje. Ją surengė mero patarėja Jūratė Rauduvienė.

Statybas nušvies vėliau

Savivaldybės nemokamai skirtame kabinete kartu su finansininke triūsiantis liberalcentristas E.Peleckas pareiškė, jog administratorės darbo rezultatų bus galima sulaukti vėliau: „Jau paruošta viešinimo programa, mes ją turime. Kai įvyks konkursas, publikacijos bus spausdinamos geriausias sąlygas pasiūliusiuose dienraščiuose”.

Kai kuriais duomenimis, apsispręsta projekto viešinimą patikėti vietinei ir regioninei – Šiaulių ir Telšių apskritis apimančiai žiniasklaidai. Šis regionas, beje, sutampa su laikraščio, kurio komercijos direktore dirba N.Veršinskienė, platinimo ribomis.

Atlygis pribloškė verslininkus

Į viešumą iškilus informacijai apie specialistų trijulei mokamus honorarus, per Šiaulius nuvilnijo nuostabos banga.

„Komplekso statybą kontroliuoja profesionalios konkursus laimėjusios bendrovės, todėl ši trijulė visiškai nereikalinga, – „Lietuvos rytui” sakė vienos statybomis besiverčiančios įmonės savininkas. – Apie įkainius netgi nekalbu – mano įmonėje finansininkei yra mokamas 2000 litų atlyginimas, nuo kurio dar atskaitomi mokesčiai”.

Verslininko manymu, kontrolės funkciją visiškai užtikrina „Panevėžio miestprojekto” bendrovės specialistai, todėl pasamdyti dar vieną prižiūrėtojų grupę – pinigų švaistymas.

Tarpininkauja operatoriui

Aukštabalio multifunkcinį kompleksą su 5000 vietų sporto arena baigti statyti ketinama kitų metų pavasarį.

Didžioji dalis pinigų statyboms – apie 50 milijonų litų – skirta iš ES fondų. Dar 15 milijonų litų – iš valstybės ir Šiaulių savivaldybės biudžeto.

Valdyti baigtą kompleksą patikėta bendrovei „Pramogų sala”, kurios vienas steigėjų – žinomas pramogų verslo atstovas Darius Balčiūnas.

Kitur uždirbama mažiau

Iš „Lietuvos ryto” sužinojęs apie arenos statybą prižiūrinčiai trijulei mokamo honoraro dydį D.Balčiūnas nenorėjo komentuoti: „Čia – ne mano daržas. Suma – graži”.

Kelias firmas turintis šiaulietis pripažino, kad jo įkurtos bendrovės „Pramuštgalvis” finansininkė uždirba gerokai mažiau nei miesto savivaldybės pasamdyta specialistė: „Atskaičius mokesčius, į rankas jai yra sumokama apie 1500-1600 litų”.

Tuo tarpu arenos projekto įgyvendinimo grupės narei finansininkei A.Kucikovai per mėnesį pervedama po 6000 litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.