Užleista liga lėmė kovą su mirtimi

Pasvalio rajono Krinčino miestelio gyventojas Stanislovas Karanauskas tebekrūpčioja nuo beveik prieš mėnesį patirtų išgyvenimų.

Jis įsitikinęs, kad gegužės pradžioje dėl Krinčino medicinos ambulatorijos bendrosios praktikos gydytojos Violetos Dirsienės kaltės vos nepalaidojo savo 17 metų dukters Dianos Karanauskaitės.

S.Karanauskas skundėsi, kad dukrą apie dvi savaites gydžiusi V.Dirsienė neįvertino jos būklės ir nesuteikė reikiamos pagalbos.

Vyras dėkoja tik likimui, kad kritišką akimirką pats elgėsi ryžtingai. Pamatęs, kad dukra dūsta, nebegali kvėpuoti, jis pats nuvežė ją pas tą pačią gydytoją ir pareikalavo gelbėti vaiką.

Reanimacijoje – visą savaitę

Tolesni įvykiai klostėsi žaibiškai. Skubiai atlikti tyrimai parodė, kad Pasvalio P.Vileišio gimnazijos dešimtokės būklė kritiška.

Mergina buvo skubiai paguldyta į Pasvalio ligoninės reanimacijos skyrių. Paaiškėjo, kad ji serga užleistu plaučių uždegimu. Plaučiuose buvo susikaupę skysčio, jau buvo sutrikusi inkstų ir širdies veikla.

Netrukus D.Karanauskaitė greitosios automobiliu buvo pervežta į Panevėžio ligoninę – ten jos jau laukė iš anksto apie sunkų atvejį įspėta gydytojų brigada.

Panevėžiečiai medikai savaitę kovojo dėl D.Karanauskaitės gyvybės – tiek laiko ji buvo gydoma intensyviosios terapijos skyriuje. Tik praėjus mirties pavojui, ligonė buvo perkelta į vaikų skyrių.

Čia mergina išgulėjo dar 2 savaites. Praėjusį trečiadienį gydytojai ją išleido namo. Ateinančią savaitę Diana turi išvykti reabilitacinio gydymo į sanatoriją.

S.Karanauskas su žmona Gražina, Dianos pamote, gydytoją V.Dirsienę rengiasi apskųsti Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vadovams.

„Man atrodo, kad gydytojai trūksta kompetencijos”, – kalbėjo į ligos patalpą atgulusios gimnazistės tėvas.

Gydė gerklės skausmą

D.Karanauskaitė „Panevėžio rytui” sakė šiemet ne kartą sirgusi peršalimo ligomis. Balandžio pabaigoje ji vėl pasiligojo – pakilo temperatūra.

Mergaitė kreipėsi į savo šeimos gydytoją V.Dirsienę. Medikė apžiūrėjo gerklę ir, diagnozavusi anginą, skyrė vaistų, tarp jų – ir antibiotikų. Be to, davė savaitei atleidimą nuo mokyklos.

Pasak moksleivės, nuo medikės paskirtų vaistų ją išbėrė, sutino rankos, kojos, veidas. Kadangi dar ir temperatūra nekrito, ji vėl kreipėsi į gydytoją. Medikė išrašė vaistų nuo alergijos, dar kelioms dienoms pratęsė atleidimą nuo pamokų.

Šiek tiek geriau pasijutusi Diana grįžo į mokyklą, juolab kad baigėsi atleidimo nuo pamokų pažymos galiojimo laikas.

Po to, kai kartu su bendraklasiais Diana dalyvavo parko tvarkymo talkoje, jai vėl šoktelėjo aukšta temperatūra, ėmė kamuoti baisus silpnumas.

Grįžusi iš mokyklos gimnazistė krisdavo į lovą ir nesikeldavo iki pat ryto.

„Jaučiausi prastai: smarkiai kosėjau, dusau”, – prisiminė ji.

Matydamas, kad dukra jau antra ar trečia diena vaduojasi mirtimi, o vaistai nė kiek nepadeda, S.Karanauskas paėmė ją už rankos ir pats nuvedė pas gydytoją V.Dirsienę.

Pribloškė blogi tyrimai

„Paprašiau, kad daktarė dar kartą apžiūrėtų Dianą, nors po paskutinio dukters apsilankymo pas V.Dirsienę buvo praėjusios tik kelios dienos”, – pasakojo S.Karanauskas.

Dianai pirmą kartą per visą jos sirgimo laiką buvo atlikti būtiniausi tyrimai – kraujo ir šlapimo bei pamatuotas kraujospūdis.

Gavusi jų rezultatus, V.Dirsienė nusprendė pacientę guldyti į ligoninę. Tačiau ir D.Karanauskaitė, ir jos tėvas tvirtino, kad gydytoja nė vienu žodžiu neužsiminė apie galimą plaučių uždegimą.

Dešimtokės tėvas sakė tik iš Pasvalio ligoninės medikų sužinojęs, kad dukra serga stipriu plaučių uždegimu, jai sutrikusi inkstų ir širdies veikla. Diana buvo paguldyta į reanimaciją, jai prijungtas deguonis.

Į namus grįžęs D.Karanauskas naktį sulaukė pasvaliečių medikų skambučio. Jie pranešė, kad ligonės būklė dar pablogėjo ir paprašė jo atvykti.

Po kelių valandų silpstanti ligonė buvo išgabenta į Panevėžio ligoninę, kurioje yra daugiau galimybių suteikti sudėtingesnę pagalbą.

Uždegimo požymių nebuvo

V.Dirsienė nepripažino padariusi diagnostikos ir gydymo klaidų. Gydytoja teigė, kad pirmuosius du kartus, kai D.Karanauskaitė pas ją lankėsi, jokių plaučių uždegimo požymių nebuvo.

„Pacientei diagnozavau anginą ir skyriau gydymą”, – kalbėjo gydytoja.

Tik kai ligonė kreipėsi trečią kartą, šį kartą su tėvu, gydytoja vos tik pažvelgusi į pacientę iškart suprato, kad reikalai prasti. Jos įtarimus patvirtino ir skubos tvarka atlikti tyrimai.

Paklausta, ar ligonei ir ją atlydėjusiam tėvui iš tiesų neužsiminė apie plaučių uždegimą, V.Dirsienė atsakė neprisimenanti.

„Aš tik pasakiau, kad Dianos būklė labai rimta. Tyrimai rodė inkstų funkcijos sutrikimą, o dėl plaučių uždegimo be rentgeno aš negalėjau būti tikra”, – kalbėjo medikė.

Tyrimams būtinybės nebuvo

V.Dirsienė sakė galinti tik spėlioti, kodėl D.Karanauskaitei gerklės uždegimas komplikavosi į sunkias ligas.

„Galbūt ji neišgėrė mano paskirtų antibiotikų, galbūt peršalo dirbdama talkoje”, – svarstė gydytoja.

Paklausta, kodėl anksčiau pacientei neatliko tyrimų, V.Dirsienė atsakė, kad nebuvo būtinybės. Ji pabrėžė, kad tuomet mergina sirgo tik angina.

„Dianai suteikiau jos sveikatos būklei adekvačią pagalbą”, – tikino gydytoja.

Medikė atrodė įsižeidusi dėl pacientės tėvo mestų kaltinimų.

„Galbūt teks ir iki teismo prieiti”, – grasino ji.

Reikia atlikti tyrimą

Pasvalio ligoninės, į kurią pirmiausia pateko D.Karanauskaitė, chirurgijos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Algirdas Breskus atsisakė komentuoti S.Karanausko kaltinimų V.Dirsienei pagrįstumą.

Pasak mediko, reikia detaliai išanalizuoti D.Karanauskaitės ligos istoriją, išklausyti pacientę ir gydytoją, žodžiu, atlikti rimtą tyrimą.

A.Breskus sutiko, kad tai – Valstybinės medicinos audito inspekcijos kompetencija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.