Trumpalaikė vaiko globa

Vaikų teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba bei draudėjai pradeda savanorišką trumpalaikę vaikų globą skatinančią akciją „Palik pėdsaką vaiko širdy”.

Šiuo metu įvairiose globos įstaigose auga daugiau nei 5 tūkst. tėvų globos netekusių vaikų. Daugumai jų draugystė su suaugusiuoju ar šeima yra vienintelė galimybė gauti artimojo dėmesio, tačiau, anot Vaikų teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos, savanoriška globa užsiimančių asmenų vis mažėja.

Akcijos pagrindinis tikslas – ne tik suteikti daugiau informacijos apie savanorišką globą, bet ir paskatinti Lietuvos gyventojus prisidėti prie nesavanaudiškos veiklos.

Anot Vaikų teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorės Odetos Tarvydienės, asmuo arba šeima turėtų tapti vaiko draugu. Pretenduojantys į savanorišką globą turėtų bendrauti su vaikais ne mažiau kaip 2 valandas per savaitę globos įstaigose, kad susipažintų vieni su kitais, vėliau savaitgaliais, švenčių dienomis, moksleivių atostogų metu globėjai galės pasiimti vaiką svečiuotis į savo šeimą.

„Nesvarbu, kaip vaikais besirūpintų globos namuose, jam svarbu pamatyti šeimos gyvenimą, kad jis užaugęs galėtų sėkmingai sukurti savo šeimą. Toks vaikas pasijunta reikalingas kažkokiai šeimai ar konkrečiam žmogui. Tai labai svarbu”, – sakė O.Tarvydienė.

Paklausta, ar vaiko netraumuos grįžimas atgal į globos įstaigą po svečiavimosi šeimoje, O.Tarvydienė atsakė, kad tokia globos forma orientuota į vyresnius vaikus, globos namuose bus paaiškinama, kad vaikai išvažiuos tik trumpam.

„Vaiko gerieji išgyvenimai užgniauš blogus įspūdžius ir vaikas gyvens laukdamas malonių akimirkų”, – pabrėžė Vaikų teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė.

„Baltijos tyrimų” atlikta apklausa rodo, kad net 46 proc. Lietuvos gyventojų visiškai nežino apie trumpalaikę globą. Trys ketvirtadaliai (75 proc.) Lietuvos gyventojų nežinotų, kaip užsiimti savanoriška vaikų globa, jei norėtų tai daryti.

Anot O.Tarvydienės, tokia globos forma, kai vaikas šeimoje būna savaitgaliais, švenčių dienomis, atostogų metu, yra pati nesavanaudiškiausia, nes globėjai negauna jokios finansinės paramos iš valdžios.

Norintieji tapti globėjais, turi kreiptis į savo rajono vaikų teisių apsaugos tarnybą, specialistai įvertins jų gyvenimo sąlygas, motyvaciją ir parengs išvadas, ar tai tie žmonės, kuriems galima patikėti vaiką.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

3 atsiliepimai į "Trumpalaikė vaiko globa"

  1. Neisgasdino

    Ar kiekvienas Lietuvoje gali sutaupyti po 2000 gaunant minimuma?

  2. skaitytoja

    Is kur cia tokie skaiciai,kad vidutines pajamos 5-6 tukstanciai litu.Cia vel ta lietuviska statistika.Tiek gali uzdirbti statybose dirbantys vyrai,bet ne visi kiti likusieji.Ir tai sitie skaiciai tik algolapiuose.Neskleiskite dezinformacijos!

  3. Pramogautojas

    Atvykau i Anglija uzsidirbti pragyvenimui,nes Lietuvoje truko pinigu maistui.O dirbu cia uz £ 5.05 per val.25 val per sav.Uz buta moku £70 per sav.
    Maistu maziausiai £100 Kas lieka aprangai,vitaminams,vaistams, telefono,pasto islaidoms ir kt.?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.