Tonos chemikalų – po atviru dangumi

Pranešimą apie Tauragės mieste sukrautą didžiulę galimai sveikatai itin kenksmingų cheminių medžiagų krūvą iš aplinkai neabejingo žmogaus laikraščio „Tauragės kurjeris” redakcija gavo elektroniniu paštu.

Laikraštis rašo, kad, vyriškio teigimu, Švyturio gatvėje įsikūrusios įmonės teritorijoje jau dešimtis metų pustomos vėjo dūla daugybė tonų itin pavojingos medžiagos – gryno asbesto, kuris kenksmingumu prilyginamas gyvsidabriui ir arsenui. Kartu su laišku tauragiškis redakcijai atsiuntė ir radinio nuotraukas.

Laikraščio žurnalistai nuvyko į nurodytą vietą. Jie pamatė, kad Švyturio g. 1 įsikūrusios metalo supirkimo bendrovės „Resota” teritorijoje, kuri priklauso verslininkui Arvydui Ivanauskui, vos už kelių šimtų metrų nuo Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento Tauragės skyriaus pastato, stūkso didžiulė balkšvų chemikalų krūva.

Savo įtarimus, kad pačiame Tauragės mieste gali būti sukrauta daugybė tonų sveikatai itin žalingos cheminės medžiagos, žurnliastai išsakė Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Tauragės rajono agentūros vadovui Romui Jurgelioniui. Jis patikino, kad pranešimą apie tokią gausybę įtariamai gryno asbesto, o dar dūlančio tiesiog miesto teritorijoje, gauna pirmą kartą.

Netrukus prie chemikalų krūvos sukiojomės jau su aplinkosaugininku, chemiku Alvydu Trakšeliu ir Tauragės rajono savivaldybės ekologe Edita Vaitkiene. Ar tai tikrai asbestas, nei aplinkosaugininkas, nei ekologė šimtu procentų tvirtinti nedrįso – pirmiausiai reikia atlikti tyrimus. Tačiau, A.Trakšelio nuomone, iš pažiūros į didžiulę krūvą supilta cheminė medžiaga labai panaši į asbestą.

– Jeigu tai asbestas, tokį didžiulį jo kiekį matau pirmą kartą gyvenime, – apžiūrinėdamas, čiupinėdamas balkšvą medžiagą, kalbėjo Alvydas Trakšelys. Iš pažiūros galimai pavojingos medžiagos šioje vietoje gali būti ne viena dešimtis tonų.

Aplinkosaugininko nuomone, į krūvą supilta cheminė medžiaga Švyturio gatvėje greičiausiai dūla dar nuo šioje vietoje veikusios bendrovės „Tauragės beržė” laikų. Ši bendrovė kadaise prekiavo statybinėmis medžiagomis. Kada ir kodėl, niekam nepranešus, įtariamai pavojingas krovinys buvo paliktas likimo valiai, dabar išsiaiškinti sunku – veiklos „Tauragės beržė” nebevysto, bankrutavo seniau nei prieš dešimtį metų. A.Trakšelys stebėjosi, kad apie tokį didelį kiekį atviroje teritorijoje laikomų chemikalų gamtosaugininkams niekas nepranešė anksčiau.

Beje, visai šalia, už betoninės tvoros, prie kurios sukrauta tonos chemikalų, teka Beržės upelis.

Kartu su Alvydu Trakšeliu ir Edita Vaitkiene nuvykome pas teritorijos savininką Arvydą Ivanauską. Kad jo nuosavybėje gali būti supiltas grynas asbestas, verslininkui tai buvo naujiena – esą pirkdamas teritoriją jis to nežinojo. Tikino matęs, kad patvoryje supilta krūva, tačiau kas tai per medžiaga, niekieno nesiteiravęs. Niekas jo apie jokius pavojingus chemikalus įsigyjamoje teritorijoje neinformavęs.

Teritoriją, kurioje daugelį metų dūla balkšvų chemikalų krūva, Arvydas Ivanauskas tikina 2004-aisiais išsimokėtinai įsigijęs iš savivaldybės (pinigus dalimis dar tebemoka), o pastatus šioje teritorijoje – iš bankrutavusios „Tauragės beržės”.

Tačiau nežinojimas nuo atsakomybės, pasak Alvydo Trakšelio, neatleidžia. Teritorijos, o tuo pačiu ir kol kas neaiškių chemikalų savininką Arvydą Ivanauską trečiadienį Tauragės rajono aplinkos apsaugos agentūra įpareigojo atlikti galimai pavojingos medžiagos tyrimus. Tauragėje tokie tyrimai neatliekami, verslininkui mėginį greičiausiai teks vežti į Klaipėdą.

Kilus įtarimams, kad jo įsigytoje teritorijoje gali būti asbesto, Arvydas Ivanauskas susisiekė su paskutiniuoju bankrutavusios „Tauragės beržės” vadovu Danieliumi Urbučiu. Šis, A.Ivanausko tikinimu, patvirtino, kad kadaise „Tauragės beržei” priklausiusioje teritorijoje supiltas asbestas.

Jei įtarimai pasitvirtins – paaiškės, kad savo teritorijoje laiko tonas gryno asbesto, Arvydas Ivanauskas nedelsdamas šią sveikatai pavojingą medžiagą privalės utilizuoti. Viena bendrovių, utilizuojančių asbestą, yra daugelyje didžiųjų Lietuvos miestų savo filialus turinti „Toksika”. Bendrovės technikos direktoriaus Mindaugo Liogės teigimu, asbestas, aplinkos poveikiui labai atspari cheminė medžiaga, laidojama specialiuose pavojingų medžiagų kapinynuose. Vieną toną asbesto „Toksika” palaidotų už 708 Lt.

Į utilizacijos vietą pagal 2004 m. liepos 16 dienos Socialinės apsaugos ir darbo bei sveikatos ministro įsakymą „Dėl darbo su asbestu nuostatų patvirtinimo” ši pavojinga medžiaga turi būti nugabenta sandarioje pakuotėje, ant kurios turi būti nurodyta, kad vežamas asbestas.

Apie su asbestu susijusią veiklą darbdavys privalo pranešti Valstybinei darbo inspekcijai. Darbininkai, kraunantys ar atliekantys kitus darbus su asbestu, privalo naudoti visas reikiamas apsisaugojimo priemones, atlyginimas jiems už darbą pavojingomis sąlygomis turi būti mokamas didesnis. Darbdavys su asbestu dirbančius darbininkus privalo informuoti apie galimą pavojų sveikatai.

Kaip „Tauragės kurjeriui” pranešė Valstybinė darbo inspekcija, šiuo metu visoje Europoje pradedama kampanija, skirta asbesto darbe problemai. Dėl šios medžiagos poveikio per metus Europos šalyse apytiksliai užregistruojama apie 20000 mirčių nuo plaučių vėžio. Asbestas vis dar išlieka pavojingiausia vėžį sukeliančia medžiaga.

Teisės aktais nuo 2005 m. sausio 1 d. Lietuvoje, kaip ir visose Europos Sąjungos šalyse, naudoti asbestą ir kitus jo turinčius gaminius uždrausta. Ši medžiaga dėl savo techninių savybių (tvirtumo, lankstumo, atsparumo karščiui) ir nesudėtingos bei nebrangios gavybos plačiai naudota statyboje, pramonėje ir buityje, todėl asbesto galima rasti stoguose ir sienose, šilumos ir vamzdynų šilumos izoliacijoje, vėdinimo įrenginiuose ir vamzdynuose, elektros skirstymo spintose, įrankiuose, ugniai atspariose duryse, dažuose, klijuose, nedegios tekstilės gaminiuose. Asbesto yra beveik visų senesnių transporto priemonių, kranų, liftų detalėse.

Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis, kol asbesto turintys statiniai, konstrukcijos ar gaminiai neliečiami, ši medžiaga didesnio pavojaus nekelia. Jis atsiranda asbesto turinčius statinius, konstrukcijas, gaminius laužant ar apdorojant, kai aplinkoje pasklinda labai smulkios, plika akimi nematomos skaidulos. Žmogui šių skaidulų įkvepiant, jos lyg adatėlės susminga į kvėpavimo takų audinį, tapdamos įvairių nepagydomų vėžinių ligų priežastimi.

1976 metais asbestas, kaip labai kenksminga, vėžį sukelianti medžiaga įrašytas į Tarptautinio vėžio tyrimo centro kancerogeninių veiksnių sąrašą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.