Nesėkmingos vitaminų paieškos

Inkstų ligomis sergantys žmonės, kuriems reikia vitaminų C ir B1 injekcijų, pastaruoju metu priversti bėgti „maratoną” jų ieškodami. Vitamino B1 (tiamino
chlorido tirpalo injekcijoms) po ilgų paieškų dar įmanoma vienoje kitoje Kauno vaistinėje po keletą ar keliolika ampulių rasti, vitamino C (askorbo rūgšties tirpalo injekcijoms) paieškos bevaisės. Vaistininkės sako, kad vitamino C jau senokai nebegauna.

„Man šie vitaminai būtinai reikalingi gryni, tirpalo pavidalo injekcijoms. Juos pastoviai būtina sušvirkšti į raumenį ar veną po hemodializės procedūrų, – sakė inkstų veiklos nepakankamu serganti Nijolė. – Tačiau nuolat reikia lėkti per visas Kauno vaistines, kol kur nors jų randu keletą ampulių. Šių vitaminų vaistinėse tai yra, tai vėl prapuola. Dabar jau senokai pradingęs vitaminas C”.

Kai inkstai nebeatlieka savo funkcijų – nevalo kraujo ir neišskiria iš organizmo medžiagų apykaitos produktų, organizmą nuodija kenksmingos medžiagos. Šiems ligoniams yra gyvybiškai būtinos hemodializės – dirbtinis kraujo valymas specialiu aparatu. Jų metu iš organizmo pašalinamos toksinės medžiagos. Ligoniui per savaitę atliekamos 2-3 dializės procedūros, kurios trunka apie 3-5 valandas.

Pasak medikų, hemodializės metu iš organizmo pašalinamos ne tik toksinės medžiagos, bet ir vitaminai. Todėl būtina šį ligoniams atsirandantį vitaminų trūkumą kompensuoti. Veiksmingiausia tai padaryti vitaminų injekcijomis.

Akcinės bendrovės „Sanitas” generalinis direktorius Saulius Jurgelėnas „Kauno dienai” sakė, jog nebespėjama vitamino C (tirpalo pavidalo injekcijoms) patiekti.

„Anksčiau buvo penki injekcinių preparatų gamintojai Baltijos šalyse, o dabar likęs tik vienas „Sanitas”, – teigė S.Jurgelėnas. – Natūralu, kad viena mūsų bendrovė negali pagaminti tiek produkcijos, kiek jos gamino penkios. Bandom balansuoti ir stengiamės būti lankstūs: skubame gaminti tai, ko pritrūksta rinkai. Pavyzdžiui, prieš pusantro mėnesio gavome signalą, kad trūksta analgino. Pagaminome ir dabar jo pakanka, bet pritrūko kitų vaistų. Dirbame maksimaliai ir stengiamės išnaudoti visas gamybos galimybes. Dalį produkcijos gamybos perkeliame į mūsų įsigytą farmacijos bendrovę Slovakijoje, kad patenkintume vaistų paklausą Lietuvoje”.

„Sanito” generalinis direktorius S.Jurgelėnas užtikrino, kad vitaminas C injekcijoms bus gaminamas ir tiekiamas vaistinėms, o vitamino B1 gali tekti palaukti šiek tiek ilgiau. Anksčiau šį preparatą gamino bendrovė „Endokrininiai preparatai”, kurią įsigijo „Sanitas”.

„Planuojame atnaujinti vitaminų gamybą, bet tai užtrunka laiko, nes vienu ypu įsisavinti visa tai, kas buvo gaminta „Endokrininiuose preparatuose”, neįmanoma. Tai vyksta palaipsniui. Stengiamės išsaugoti kuo daugiau buvusios „Endokrininių preparatų” gamybos”, – teigė S.Jurgelėnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.