Ligoninė tampa bedalių vaikų prieglobsčiu

Nors šie metai dar neįpusėjo, nuo jų pradžios jau dvidešimt du iki 3 metų vaikeliai pabuvojo Kauno 2-osios klinikinės ligoninės Vaikų ligų diagnostikos skyriuje. Kauno vaiko teisių apsaugos tarnyba kasmet prašo šio skyriaus priimti apie pusšimtį tokio amžiaus vaikų, kurių tik nedaugelį reikia gydyti. Tad medikai priversti ieškoti lėšų vaikams išlaikyti ir prižiūrėti, nes ligonių kasa neprivalo mokėti ligoninei už suteiktas vaikams socialines paslaugas.

Atveža ir medikai, ir policininkai

Kauno 2-osios klinikinės ligoninės Vaikų ligų diagnostikos skyriuje po pietų tylu – visi vaikai miegojo. Tik vienoje palatoje, metalinėje lovelėje, stovėjo vos dvejų metukų mergytė. Gretimoje lovelėje erzeliavo jos bendraamžis. Šiuos mažylius vėlų vakarą iš gatvės atvežė policija.

„Policija mums atveža vaikus kartu su palydimuoju raštu, kuriame nurodyta, kur ir kada vaikai buvo rasti be tėvų ar artimųjų globos. Kartais atveža ir greitosios medicinos pagalbos tarnyba – tuomet rašome pranešimą miesto Vaiko teisių apsaugos tarnybai, su kuria mes dirbame ranka rankon”, – aiškino Vaikų ligų diagnostikos skyriaus vedėja Daiva Urbanavičienė.

Kodėl čionai, o ne į vaikų globos įstaigas vežami iki trejų metų, o kartais ir vyresni tėvų neprižiūrimi vaikai? „Todėl, kad, pavyzdžiui, į vaikų gerovės centrą „Pastogė” priimami vaikai tik nuo 3 metų amžiaus, o į Vaiko raidos kliniką – tik po daugybės ilgai užtrunkančių formalumų. Kita priežastis yra ta, jog Kaune nėra Vaiko slaugos ir ilgalaikio palaikomojo gydymo įstaigos, išskyrus žinomus namus Apuolės gatvėje”, – aiškino Kauno 2-osios klinikinės ligoninės administratorius pediatrijai Algirdas Andriuška.

Prašo realaus sprendimo

2-ojoje klinikinėje ligoninėje ištiriama tėvų neprižiūrimų vaikų sveikata, čia jie gydomi ir prižiūrimi tol, kol bus patalpinti į specialiąsias įstaigas arba surasti jų tėvai. Tad ligoninė priversta naudoti savo biudžeto pinigus įvairioms nemedicininėms paslaugoms (vaikelius aprengia, pamaitina, prižiūri).

„Būtų gerai, jei miesto Savivaldybė skirtų ligoninei pinigų už čia suteiktas vaikams socialines paslaugas”, – sako A.Andriuška. Jis pabrėžė, kad ligoninė neatsisako priimti nelaimingų mažylių, tačiau prašo realios paramos už socialines paslaugas. Ligoninė neprašo Savivaldybės lėšų, jei tiria ir gydo sergantį neprižiūrėtą vaiką, – tam tikslui skirtos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšos.

„Nustačius, kad tėvų neprižiūrėtas vaikas yra sveikas, jis neturi likti skyriuje, o turi būti patalpintas į kurią nors vaikus prižiūrinčią įstaigą. Jei mažylis visgi paliekamas ligoninėje, jį reiktų laikyti izoliatoriuje, nes Vaikų diagnostikos skyriuje gydomos infekcinės ligos. Tuomet iškyla kita problema – kas duos lėšų izoliatoriui įrengti, vaikui išlaikyti?” – klausė A.Andriuška.

Elgėsi lyg su podukra

Miesto Savivaldybė yra Kauno 2-oios klinikinės ligoninės steigėja, tačiau elgiasi su ja lyg su podukra – nesumoka už nesergančių vaikų priežiūrą.

Tuo tarpu Kaune dėl įvairių priežasčių nemažėja neprižiūrimų mažamečių vaikų. Tai patvirtino ir Vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėjos pavaduotoja Nijolė Vizbarienė. Anot jos, apmaudu, kad iki šiol nepavyksta su Savivaldybe susitarti, kad gydytojams būtų kompensuojama už neprižiūrėtiems mažyliams ligoninėje suteikiamas socialines paslaugas.

Kauno savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorius Gediminas Jankus pripažino, kad iki šiol nebuvo iš esmės įsigilinta į šią problemą.

„Manau, gavę iš ligoninės išsamią informaciją apie būtinas lėšas nesergančių vaikų priežiūrai, kartu su Socialinių reikalų skyriumi spręsime, kaip atlyginti medikams už mažyliams teikiamas socialines paslaugas”, – sakė G.Jankus.

Kauno 2-ąją klinikinę ligoninę pasiekė dar viena gera žinia – Kauno rajono savivaldybė jau siūlo ligoninei sutartį dėl apmokėjimo už mažamečiams vaikams teikiamas socialines paslaugas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.