Saugumas rekvizavo Darbo partijos kompiuterius

Darbo partijos būstinėje naršę pareigūnai kratos laimikį išsivežė trimis automobiliais

Penktadienį po pietų Darbo partijos centrinėje būstinėje Vilniuje pradėta krata buvo baigta tik po vidurnakčio. Partijos pirmininko pavaduotoja parlamentarė Loreta Graužinienė dalijasi įtarimais, jog Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai, ieškoję partijos „juodosios buhalterijos”, rado neaiškių dokumentų, su kuriais partija neturi nieko bendro.

Ieškojo „juodosios buhalterijos”

Kaip jau pranešėme, penktadienį po pietų teisėsaugos pareigūnai užgriuvo Darbo partijos centrinę būstinę, įsikūrusią sostinės Ankštojoje gatvėje. Prieš tai Generalinėje prokuratūroje buvo surengtas brifingas, kuriame žiniasklaida informuota, jog „Šilų paukštyno” finansinę aferą, vykdytą 2003 metais, narpliojantys įvairių teisėsaugos tarnybų tyrėjai rado galimų sąsajų tarp šios aferos vykdytojų ir Darbo partijos.

Pastarosiomis dienomis įsiliepsnojo skandalas, jog Darbo partija gali būti susijusi su Europos Sąjungos (ES) lėšų pasisavinimu. Neva su partija susiję asmenys kūrė konsultacines bendroves, nuo bendradarbiavimo su kuriomis priklausė, ar projektus paramai rengę verslininkai gaus ES finansinę paramą. Pažerta įtarimų, jog iš verslininkų reikalaujama, jog jie už tarpininkavimą konsultacinėms bendrovėms atiduotų nuo 10 iki 20 proc. gaunamos sumos.

Praėjusios savaitės pabaigoje žiniasklaidoje taip pat pasirodė sensacinga informacija, jog VSD tiria įtarimus, kad Darbo partija iš ofšorinių kompanijų, susijusių su Rusijos specialiosiomis tarnybomis, gaudavo dideles pinigų sumas.

Penktadienį Darbo partijos būstinėje apie devynias valandas naršę VSD pareigūnai ieškojo įkalčių šiems įtarimams pagrįsti. Pareigūnų apsilankymo tikslas oficialiai įvardytas kaip partijos „juodosios buhalterijos” paieška.

Durys saugotos patikimai

Kai pareigūnai atvyko į Darbo partijos būstinę, joje buvo tik sekretorė ir valytoja. Saugumiečiai liepė moterims išjungti mobiliuosius telefonus ir iki pat kratos pabaigos neišleido jų iš patalpų.

Vakarop į būstinę iš Rokiškio atskubėjo partijos pirmininko pavaduotoja ir Darbo partijos frakcijos Seime seniūnė Loreta Graužinienė, tačiau jai teko kelias valandas stoviniuoti šiapus durų, kurias saugojo juodai apsirengęs ir kaukėtas pareigūnas. Pirmininko pavaduotoja nebuvo įleista vidun ir tuomet, kai atvyko Darbo partijos interesams atstovaujantis advokatas Valdemaras Bužinskas.

Advokatas kaukėtam pareigūnui parodė savo pažymėjimą, tačiau tai pastarajam nepadarė jokio įspūdžio. Pareigūnas tvirtino, jog jis neturi tiesioginių vadų nurodymo ką nors praleisti pro būstinės duris. Jis taip pat atsisakė pats susisiekti su savo vadovybe arba kolegomis, esančiais viduje, bei paklausti, ar galima į būstinę įleisti vieną partijos vadovų su advokatu.

Nepadėjo ir skambutis generalinio prokuroro pavaduotojui Gintarui Jasaičiui bei VSD generaliniam direktoriui Arvydui Pociui. Nors pastarieji tvirtino, jog L.Graužinienė ir V.Bužinskas gali užeiti vidun, duris saugojęs pareigūnas atsisakė paimti telefono aparatą ir pats išklausyti šio nurodymo. Tik maždaug 21 val. 20 min. durys politikei ir advokatui atsivėrė.

Paimti ir kursiniai darbai

Apie 1 val. nakties kratą baigę pareigūnai iš Darbo partijos patalpų išsinešė aštuonių kompiuterių sisteminius blokus ir šūsnį dokumentų. Visą šį turtą pareigūnai sutalpino tik į trijų automobilių bagažines.

L.Graužinienė stebėjosi, jog dokumentų, susijusių su „juodąja buhalterija” ieškojo VSD atstovai ir tvirtino, kad tai yra valstybės lėšų švaistymas: „Tai visai ne jų funkcija, šį darbą turėjo atlikti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba arba Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnyba. Visiškai neaišku, kodėl taip švaistomos valstybės lėšos, dirbant ne savo darbą”.

Partijos pirmininko pavaduotoja iš pradžių „Kauno dienai” pareiškė, kad pareigūnai „praktiškai nieko nepaėmė”, išskyrus visų kompiuterių sisteminius blokus, nors iš karto po to pradėjo vardyti, kas sudomino saugumiečius.

„Kai mes įėjome vidun, krata buvo atliekama iždininkės kabinete. Iš ten buvo išneštas tik kompiuteris ir nepaimtas nė vienas buhalterinis dokumentas. Tų popierių, kurie paimti, negalima dokumentais vadinti – tai atskiri popieriaus lapai. Taip pat buvo paimta diskelių su merginų kursiniais darbais, partijos sąskrydžio nuotraukomis. Paimti mūsų partijos turo grafikai, na, sakyčiau, tokia niekinė informacija”, – pasakojo L.Graužinienė.

V.Uspaskichas dar negrįžo

Politikė taip pat sakė, kad „iš kai kurių kabinetų irgi atseit paimti dokumentai, rasti po stalais ir palangėmis”. L.Graužinienė tvirtina, kad „visa tai atrodo labai keistai, bet tai jau advokatų reikalas”.

„Šitoje vietoje tikrai darau prielaidą, kad tai buvo politinis veiksmas ir politinis žingsnis. Nes aš tikrai galvoju, kad jie ir atėjo būdami įsitikinę, kad pas mus to nėra. Ir tas labai ilgas kratos darymas ir, dabar matau, keleto tų tokių atskirų dokumentų radimas atskirose vietose. Matomai, reikėjo taip”, – aptakiai savo įtarimus dėstė parlamentarė.

Ji tvirtina turinti informacijos apie galimus teisėsaugos tarnybų smūgio Darbo partijai „politinius užsakovus”, tačiau nenorinti jų įvardyti, kol nėra pati „įsitikinusi šimtu procentų”. „Palaukime, laikas labai greitai parodys”, – siūlė L.Graužinienė.

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas, kuris praėjusios savaitės pirmoje pusėje išvyko į brolio laidotuves Rusijoje, L.Graužinienės duomenimis, vis dar nėra grįžęs į Lietuvą, tačiau jis yra informuotas apie įvykius Vilniuje. V.Uspaskichas į šalį, anot jo pavaduotojos, turėtų grįžti tuomet, kai „baigs tvarkyti šeimyninius reikalus”.

Penktadienį prokuratūros pareigūnai teigė bent jau kol kas neturintys planų apklausti V.Uspaskichą.

Kratų rezultatai nekomentuojami

Generalinio prokuroro pavaduotojas G.Jasaitis, vakar kalbėdamas su „Kauno diena”, atmetė galimybę, jog kratą darę pareigūnai galėjo „pakišti” savo pačių atsineštus dokumentus.

Apie kratos metu gautą informaciją G.Jasaitis atsisakė konkrečiau kalbėti: „Mano atsakymas būtų toks – kratų rezultatų kol kas nekomentuojame. Dabar tie duomenys, kurie buvo gauti kratų metu, apibendrinami, analizuojami, o vėliau bus daromos išvados”.

G.Jasaitis taip pat neįžvelgė jokių procesinių pažeidimų dėl to, jog L.Graužinienė ir advokatas ilgai buvo neįleisti į partijos būstinę. Pasak jo, matyt, ilgai užtruko derinimo ir nurodymo įleisti perdavimas kratą atlikusiems pareigūnams.

„Apie jokį piktybiškumą bent jau kol kas aš žinių neturiu”, – teigė generalinio prokuroro pavaduotojas. Jis taip pat pareiškė, kad jam nieko nėra žinoma apie tai, jog VSD neva tiria galimas Darbo partijos ir Rusijos specialiųjų tarnybų sąsajas: „Galiu pasakyti, kad apie tokį tyrimą bent jau man asmeniškai nėra žinoma ir prokuratūra šiuo atveju jokių procesinių veiksmų šituo klausimu bent jau kol kas nevykdo”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.