Kauno komandos patyrė visišką fiasko

Kauno „Žalgirio” pralaimėjimas užbaigė šio sezono Kauno komandų fiasko Lietuvos čempionatuose. Krepšinio sostine vadinamas Kaunas šį sezoną neiškovojo nė vieno šalies čempiono titulo elitinėse lygose – LKL, NKL, LMKL ir LSKL.

Kodėl susiklostė tokia situacija mieste, kurio vizitine kortele jau daugelį dešimtmečių yra krepšinis?

Nesėkmės – susijusios

Seniai baigia nugrimzti į praeitį laikai, kai LKL čempionate žaidė penkios Kauno komandos, o finale kovojo du miesto klubai – „Žalgiris” ir „Atletas”. Kauniečiai tuomet kovojo ir dėl bronzos medalių.

Dabar krepšinio situacija Kaune – grėsminga. „Žalgiris” prarado LKL čempionų titulą, o „Atletas” vos ne vos kvėpuoja jau ne vienerius metus. NKL čempionate dvi Kauno ekipos pasirodymus baigė ketvirtfinaliuose, o trečioji kovojo dėl išlikimo šioje lygoje.

„Laisvės” krepšininkės LMKL čempionių titulą prarado prieš septynerius metus ir nuo to laiko Kauno komandos jau nebesugebėjo pasipriešinti Vilniui, o pastaruosius kelerius metus – ir Marijampolei.

Vytauto Didžiojo universiteto krepšininkai, kuriems atstovavo ir keturi žalgiriečiai, prarado LSKL čempionų titulą.

„Manau, visi Kauno komandų pralaimėjimai LKL, NKL ir LSKL yra tarpusavyje susiję. Studentų komandos pagrindą sudarė žalgiriečiai. Didžiausią naštą tempė Paulius Jankūnas, kuris buvo pervargęs po dvejų metų be poilsio. NKL čempionate mes ir nekėlėme tikslo laimėti, nes dublerių ekipos užduotis – rengti žaidėjus „Žalgiriui”. Kitais metais dublerius jauninsime ir darysime tinkamus Eurolygos turnyrui, nes norime iškovoti Eurolygos taurę”, – teigė G.Navikauskas.

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas, buvęs ilgametis „Žalgirio” ir Lietuvos rinktinės treneris Vladas Garastas, vertindamas tokią situaciją, nerodė optimizmo: „Jau sunku Kauną pavadinti krepšinio sostine”.

Reikia keisti krepšinio strategiją

V.Garasto teigimu, didžiausias dėmesys skiriamas vyrams ir jų nesėkmės Kaune yra vertinamos skaudžiausiai.

„Tikrai nereikia daryti tragedijos, kad „Žalgiris” nelaimėjo LKL čempionato. Tačiau klubo vadovai turi analizuoti visą situaciją ir šio sezono įvykius, kad būtų padarytos teisingos išvados. Manyčiau, reikia peržiūrėti visą krepšinio strategiją Kaune ir labiau išnaudoti antrąją miesto komandą, žaidžiančią stipriausioje šalies lygoje – „Atletą”. Dabar situacija tokia, kad iš vidurinės mokyklos 10 klasės žaidėjai šoka į universiteto trečiąjį kursą – turiu galvoje, kad į „Žalgirį” žaidėjai ateina iš žemesnės lygos, nors būtų daug geriau, kad jie ateitų nors truputį pažaidę LKL. Ir „Žalgirio” dubleriai nebūtų išblaškyti po visą Lietuvą, o žaistų kartu Kaune, kur juos nuolat galėtų matyti „Žalgirio” treneriai, jie galėtų kontroliuoti treniruočių procesą, pasikviesti juos į pagrindinės komandos pratybas, kai amerikiečiai išvažiuoja atostogų ar kitu metu.

„Žalgiris” ir „Atletas” turi rasti bendrą kalbą, juolab kad abiem komandoms padeda miesto Savivaldybė. Manau, apie „Žalgirį” turėtų būti sutelktas visas Kauno krepšinis, kad netrauktų kiekvienas vežimo į skirtingas puses.

„Žalgiriui”, turinčiam krepšinio mokyklą, bet neturinčiam pinigų žvaigždėms įsigyti, reikia kuo efektyviau išnaudoti savus žaidėjus. Man keistai atrodė Giedriaus Gusto atsisakymas. Jis šešerius metus augo „Žalgiryje”, tuomet jį paleido, o tie patys treneriai pakvietė į Lietuvos rinktinę. Kaip tokį veiksmą paaiškinti? Suteikėme pilietybę 215 cm ūgio Michailui Anisimovui ir išleidome į Rygą. Jis – ne „Žalgirio” žaidėjas, bet kodėl negalėtų Kaune būti, ypač, kai aukštaūgių trūksta?” – stebėjosi V.Garastas.

T.Berdas padėjo „Arvi” ekipai?

Kalbėdamas apie moterų krepšinį, LKF vadovas tvirtino, Kaune būtina steigti grupę, panašią į veikiančią Vilniuje, Olimpiniame sportininkų rengimo centre. Ten jau žaidžia perspektyviausios kaunietės.

„Jeigu Kaunas turėtų stiprią komandą, jos į Vilnių nevažiuotų. O meistriškumas gimsta tik esant konkurencijai”, – tvirtino V.Garastas.

„Moterų čempionate gerai žaidė „Arvi”, nes ji turėjo ryšį su „Žalgiriu”. Nežinau, kas sutrukdė kaunietėms užmegzti panašius ryšius”, – šmaikštavo G.Navikauskas.

Tas ryšys – dviejų amerikiečių draugystė. Žalgirietis Tanoka Berdas labai susidraugavo su šviesiaplauke „Arvi” puolėja Nadja Morgan.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.