Iš operacinės – kelionė į namus

Klaipėdos ligoninėje vis daugiau operacijų bus atliekama Dienos, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyriuje.

Nuo smulkių odos darinių iki sąnarių skyriuje operuojantys medikai tikina, kad dienos chirurgijos paslaugos itin patrauklios laiką branginantiems pacientams. Atvykęs į ligoninę pacientas tą pačią dieną operuojamas ir daugeliu atvejų tą pačią dieną išleidžiamas į namus.

Įrengė dvi operacines

Dienos, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyrius Klaipėdos ligoninėje jau egzistuoja trečius metus. Per šį laiką buvusiame Onkologijos korpuse esantis skyrius nuo kelių lovų išsiplėtė iki 15. Šalia veikusių trijų operacinių minėtame korpuse šiuolaikiškai įrengtos dar dvi. Planuojama, kad kasdien jose bus atliekama 10–15 „mažųjų” operacijų, dėl kurių pacientui nebūtina ligoninėje praleisti keletą dienų ar savaičių.

Nuo apgamo iki vėžio

Skyriaus vedėjas chirurgas Gintaras Gelžinis pasakojo, jog „mažosiomis” operacijomis galima vadinti tas, kurios matomos akimi. Tai chirurgo skalpelio reikalaujantys ir suvėžėti gresiantys apgamai, įvairūs odos ir paodžio dariniai, odos vėžys, kurio statistiškai kasmet daugėja.

Dienos chirurgijos skyriuje bendrieji chirurgai operuos išvaržas, hemorojų, traumatologai atliks kai kurias pėdų, plaštakų operacijas, šalins išsikišusius kauliukus, atliks pakankamai sudėtingas artroskopines kelio sąnario operacijas dėl plyšusio menisko ar kitų sužalojimų.

Pasak G.Gelžinio, artimiausiu metu skyriuje operuos ir urologai.

Likdavo paskutiniai

G.Gelžinis pasakojo, kad neretai planinių operacijų mėnesį ar du laukiantys pacientai dabar pagalbos sulauks kur kas greičiau.

Anksčiau chirurgai ir traumatologai smulkias operacijas atlikdavo centrinėse ligoninės korpuso operacinėse. Čia pirmiausiai būdavo atliekamos ekstrinės operacijos, po jų – didžiosios planinės operacijos ir paskiausiai – smulkios operacijos. Pacientai laukdavo, jaudindavosi, pykdavo, jei dėl įtempto gydytojų darbo grafiko operacijos būdavo perkeliamos į kitą dieną.

Dėl didžiulio operacinių apkrovimo kentėdavo ne tik pacientai, bet ir gydytojai. Neretai planines operacijas jie atlikdavo jau į darbo dienos pabaigą.

Į operacinę – iš namų

Dienos chirurgijos skyriuje visų šių nepatogumų nėra.

Pasak skyriaus vedėjo, čia veikia per porą metų gerai sustyguota sistema.

Pacientas, suderinus jo ir operuojančio gydytojo galimybes, yra užregistruojamas. Jis iš anksto žino ne tik kokią dieną, bet ir kokią valandą koks gydytojas operuos.

Ambulatoriškai atlikęs būtinus tyrimus, ligonis į skyrių gali atvykti likus valandai iki operacijos. Jei operacija daroma vietine nejautra, praėjus vos dviem valandoms po jos, ligonis gali keliauti namo.

Jei operacija vyksta bendrine ar spinaline nejautra, ligoninėje teks praleisti parą.

Kokybė nenukenčia

Įsitikinus, kad jokių komplikacijų po narkozės nekilo, pacientas gali keliauti namo ir toliau gydytis ambulatoriškai.

„Taip žmogui sutaupoma daug laiko, jam nėra psichologinės problemos gulėti ligoninėje ir laukti operacijos, bendrauti su kitais pacientais, dalintis kitų bėdomis. Ligoninei taip pat nauda: vietoj to, kad pacientas kelias dienas užimtų lovą, reikalautų personalo dėmesio, jam pasiūloma problemą išspręsti per kelias valandas”, – džiaugiasi puikia skyriaus perspektyva G.Gelžinis.

Medikas tikino, jog porą metų buvo analizuojamos problemos, kurios gali iškilti organizuojant dienos chirurgiją, ieškoma galimybių didinti operacijų kiekį ir apimtis, ligonių srautus, taip pat stebima, ar nenukentės gydymo kokybė ir pacientas gaus deramas paslaugas.

G.Gelžinis sakė drąsiai galįs tvirtinti, kad čia atliekamų operacijų kokybe abejoti neverta.

Skatina ministerija

Visame pasaulyje prioritetas jau seniai teikiamas dienos chirurgijai. Ją pradėta skatinti ir mūsų šalyje.

Sveikatos apsaugos ministerija ir Ligonių kasos skatina, kad kuo daugiau žmonių dėl menkų negalavimų būtų gydomi ne ligoninės palatose, o ambulatoriškai. Nedideles operacijas taip pat skatinama atlikti dienos chirurgijos skyriuose.

Klaipėdos ligoninėje užpernai buvo atliktos 53, o pernai – 291 dienos chirurgijos operacijos.

Tuo pačiu keliu eina ir kitos uostamiesčio gydymo įstaigos. Klaipėdos teritorinės ligonių kasos duomenimis, Jūrininkų ligoninėje užpernai dienos chirurgijos paslaugų neteikė, o pernai jau atliko 43 operacijas. Apskrities ligoninėje užpernai atliktos 484, pernai – 786 dienos chirurgijos operacijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.