Egzekucijos byloje – daugiau klausimų negu atsakymų

Kauno miesto apylinkės prokuratūros sprendimu pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vienos Aleksoto vidurinės mokyklos antroko mamos, atėjusios su pagalbos prašymu ir į „Kauno dienos” redakciją, pareiškimo.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl fizinio skausmo sukėlimo mažamečiui (arba nukentėjusio asmens kankinimo – kaip skelbiama toje pačioje minėto Baudžiamojo kodekso straipsnio dalyje).

Ieškomas svarbus liudytojas

Vakar aštuonmetis Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) Neurochirurgijos klinikos palatoje, kurioje, mamos teigimu, gydomas dėl patirto potrauminio šoko bei galvos smegenų sukrėtimo, apklaustas ikiteisminį tyrimą atliekančios Centro policijos komisariato tyrėjos. Pastarajai talkino Kauno vyriausiojo policijos komisariato psichologė.

Didžiausia šios apklausos sėkmė, jog pavyko susikoncentruoti ties galimais įtariamaisiais. Aiškėja, kad tai vienas tos pačios mokyklos, kurioje mokosi ir aštuonmetis (bent taip teigia jis pats), trečiokas-ketvirtokas ir du penktokai-šeštokai, pasiviję jį grįžtantį iš mokyklos į namus su dviračiais. Tačiau ir per parą keliais metais „pasenęs” įtariamųjų amžius šioje situacijoje beveik nieko nekeičia: už fizinio skausmo sukėlimą mažamečiui pagal šiandieninius Lietuvos įstatymus baudžiamojon atsakomybėn traukiama tik nuo šešiolikos.

Be to, antroko teigimu, yra vienas liudytojas – jaunas vyras ar vaikinas, bandęs sudrausminti jį bestumdančius vyresniuosius bendramokslius.

Prašoma, kad atsilieptų ne tik minėtas jaunuolis, bet ir kiti galimi šio viešoje vietoje (kuri tebetikslinama) įvykusio incidento liudytojai arba žinantieji apie jį tai, kas galėtų padėti tyrimui. Jūsų skambučių laukiama šiais Centro policijos komisariato telefonais: 30 33 09 (budėtojų dalis) arba 30 37 07 (tyrėja).

Kebliausia – tiksliai atkurti laiką

Nenorėdami viešai komentuoti ikiteisminio tyrimo duomenų, pareigūnai teigė po vakarykštės nukentėjusiojo apklausos susidarę įspūdį, kad minėtas incidentas galėjo būti kažkokio ankstesnio konflikto pasekmė. Viliamasi tai išsiaiškinti nustačius įtariamuosius.

Jau paskirta aštuonmečio patirtų sužalojimų teismo medicinos ekspertizė, paimti ekspertizei ir tądien jo vilkėti rūbai.

Kebliausia kol kas su laiku. Kaip jau rašėme, nežinia, kur berniukas buvo daugiau kaip septynias valandas. Kaip vakar patikslinta, iš mokyklos jis išėjo apie pusę pirmos, o į namus grįžo tik apie aštuntą. Tačiau, kaip aštuonmečio mamai teigė KMUK specialistai, jeigu sūnus tiek valandų būtų išgulėjęs be sąmonės griovyje, jo smegenys būtų ištinusios. Todėl mama neatmeta galimybės, kad sūnus galėjo būti ir kažkur nusivežtas. Taip šiandien bandoma traktuoti patį pirmąjį jo paaiškinimą, kas atsitiko, grįžus į namus kaip nesavam, žemėtais drabužiais bei su kraujo pėdsakais ant veido.

Direktoriaus pavaduotojos versija

Mokyklos, kurioje mokosi aštuonmetis, direktoriaus pavaduotoja linkusi kelti kiek kitokią versiją – jog antrokas galėjo tapti visai ne bendramokslių auka. „Pakeliui iš mokyklos į berniuko namus – „Maxima”, tapusi traukos centru ir kitų mikrorajonų nepilnamečiams, o pastarųjų atklysta visokių”, – dalijosi savo įtarimais pedagogė.

Pašnekovė nenorėjo tikėti, kad egzekucijoje, surengtoje antrokui, galėjo dalyvauti kas nors iš mokyklos trečiokų. Tądien, pedagogės patikinimu, dauguma jų buvo bažnyčioje, kurioje rengiasi pirmajai komunijai.

„Ketvirtokai bei penktokai tuo metu, kai antrokai buvo išleisti į namus, dalyvavo mokyklos Paskutiniojo skambučio šventėje”, – sakė pašnekovė, tikindama, kad šis lėtas ir ramus antrokas su niekuo jokių konfliktų mokykloje neturėjo, niekada negauta jokio nusiskundimo apie tai ir iš jo mamos.

Viešos berniuko mokytojos abejonės

„Jeigu taip buvo iš tikrųjų, yra baisu…” – vakar dienraščiui teigė antroko klasės mokytoja, viena pirmųjų dar šeštadienį aplankiusi jį KMUK. Berniuko mamos teigimu, mokytoja, sėdėdama prie jos sūnaus lovos, pravirkusi. Tačiau pastaroji vakar buvo kategoriškiausia iš visų antroko mokyklos pedagogų, su kuriais teko kalbėtis šia subtilia tema.

„Ar nepaskubėta su išvadomis, nesant jokių įrodymų?” – klausė ši pradinukų mokytoja.

Kad jį grasinta nužudyti ir kad po šių žodžių jis įstumtas į kanalizacijos griovį, kuriame atsigavo tik po kurio laiko ir net neprisimena, kaip parėjo į namus, antroko mamos patikinimu, sūnus pasakojęs ir Aleksoto poliklinikos, ir KMUK Vaikų priėmimo skyriaus medikams, suteikusiems nukentėjusiajam pirmąją pagalbą po patirto streso.

Ikiteisminį tyrimą atliekantys policijos pareigūnai viliasi sudėti visus taškus ant „i” tik tada, kai aštuonmetis bus išrašytas iš ligoninės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.