Naujųjų šviestuvų dizainas šokiravo profesionalus

Neparengę Laisvės alėjos vizijos Kauno valdininkai pirmiausiai puolė tvarkyti apšvietimo įrangą ir investuoti į ją apie 7 milijonus litų

Prieš trejus metus Kauno vadovai pradėjo kalbėti apie Laisvės alėjos rekonstrukciją, bet iki šiol realiai beveik nieko nepadaryta. Tačiau tai nesutrukdė Savivaldybei paskelbti pagrindinės alėjos naujųjų šviestuvų idėjos konkurso. Parengtus eskizus jau sukritikavo Architektų sąjungos Kauno skyrius ir profesionalūs menininkai.

Šiandien Kauno merui Arvydui Garbaravičiui naujųjų šviestuvų autoriai ketina pristatyti savo idėjas ir kol kas neskuba jų atsisakyti.

Miestas gali apsijuokti

„Siūlomi šviestuvai estetiniu požiūriu neatitinka elementarių kriterijų. Jų tikrai negalima statyti pagrindinėje miesto alėjoje. Įgyvendinę šį projektą taptume pajuokos objektu. Gerai, kad laiku atkreiptas dėmesys, todėl dar galima ištaisyti padarytas klaidas ir išvengti finansinių nuostolių”, – teigė Vilniaus akademijos Kauno fakulteto Dizaino katedros vedėjas, miesto Tarybos narys Jonas Venckūnas.

Jam pritaria ir Architektų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Gintaras Balčytis. „Man naujųjų šviestuvų estetinis vaizdas kelia abejonių. Jeigu jie buvo specialiai kuriami Laisvės alėjai, turėjo būti žymiai individualesni. Be to, kol nėra Laisvės alėjos rekonstrukcijos vizijos, apie būsimus šviestuvus kalbėti ankstoka”, – teigė architektas.

„Nesu specialistas, tačiau pritariu J.Venckūno nuomonei dėl šviestuvų dizaino. Manau, kad dabar ne laikas dėl jų ginčytis. Pirmiausia parenkime Laisvės alėjos koncepciją. Senieji šviestuvai dar negriūna ir nereikia čia pasakoti pasakų. Geriau už tuos 7 milijonus litų pradėtume pagrindinės miesto alėjos rekonstrukcijos projektą. Tačiau susidaro įspūdis, kad tai dabartinei miestą valdančiai grupuotei šis klausimas nerūpi”, – teigė miesto Tarybos narys Bronislovas Kučinskas. Prieš trejus metus jis kreipėsi į merą, kad būtų pradėtas rengti Laisvės alėjos rekonstrukcijos projektas, tačiau kol kas iš vietos jis nepajudėjo.

Taškas dar nepadėtas

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Robertas Stanionis vakar tikino, kad naujųjų šviestuvų gamybos konkursas nepaskelbtas.

„Dabar kilo įvairių klausimų, todėl norime išsklaidyti abejones. Žiniasklaidoje pasirodę naujųjų šviestuvų eskizai nepateikia tikrojo vaizdo. Natūroje šviestuvai atrodo gražiai. Šis projektas pradėtas rengti prieš trejus metus. Bendradarbiauta su įvairių sričių specialistais. Todėl dabar labai stebina kalbos, kad niekas nieko nežinojo apie kuriamus šviestuvus. Šis klausimas bent keletą kartų svarstytas Architektų sąjungoje ir gautas jų pritarimas”, – sakė R.Stanionis.

„Tikrai negalėčiau dabar nei patvirtinti, nei paneigti, kad šviestuvų projektas buvo svarstytas Architektų sąjungos Kauno skyriuje. Tuomet jam nevadovavau”, – teigė G.Balčytis.

Šiandien pas merą vyksiančiame pasitarime ketinama spręsti, ką toliau daryti su naujųjų šviestuvų projektu. Informaciją apie jį ketvirtadienį žadama pateikti ir Kauno politikams. Neoficialiomis žiniomis, darbo grupė yra parengusi 3 naujųjų šviestuvų variantus. Taip pat Laisvės alėjoje siūloma pastatyti ovalines šviestuvų atramas.

Dabartiniai Laisvės alėjos šviestuvai pastatyti prieš 30 metų. Pagrindinėje miesto alėjoje jų yra 187.

Siūlo kompromisinį variantą

Architektų sąjungos Kauno skyriaus pirmininko nuomone, kol nėra patvirtintas kompleksinis Laisvės alėjos rekonstrukcijos projektas, užsakyti specialius šviestuvus netikslinga.

„Net jeigu vėliau tie patys autoriai kurtų ir Laisvės alėjos strategiją, vis tiek nebūtų išvengta papildomų problemų. Taip pat reikia nepamiršti, kad apšvietimo sistema gali būti įrengta ne tik stulpuose, bet ir pastatuose, grindinyje. Tai gana sudėtingas projektas”, – teigė Kauno skyriaus vadovas.

Kaip kompromisinis variantas, Savivaldybei siūloma įsigyti tipinius šviestuvus, kuriuos vėliau būtų galima perkelti į kitas miesto gatves ar aikštes. Taip pat siūloma įsiklausyti ir į kauniečių nuomonę.

„Jeigu dabartiniai šviestuvai iš tiesų yra avarinės būklės, galima paskelbti tipinių šviestuvų konkursą. Jame galėtų dalyvauti įvairių firmų tiekėjai, kurie savo siūlomus gaminius pristatytų kauniečiams. Vėliau šiuos šviestuvus iš Laisvės alėjos būtų galima perkelti į kitą miesto vietą”, – teigė G.Balčytis.

Architektų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas pripažino, kad kol kas sunku kalbėti apie Laisvės alėjos rekonstrukcijos viziją. „Nematau, kad Savivaldybėje vyktų kokie nors procesai. Viziją turėtų kurti profesionalai, o ne valdininkai. Taip pat negirdėjau, kad Savivaldybėje būtų svarstomos ir būsimosios rekonstrukcijos finansavimo galimybės”, – sakė architektas. Laisvės alėjos rekonstrukcijos projektas įtrauktas į Kauno miesto strateginį planą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.