Abejonių nepaliko tik vienas iš dviejų kandidatų

Netrukus Prezidentas Valdas Adamkus pasirašys dekretą dėl ambasadoriaus Petro Vaitiekūno paskyrimo naujuoju užsienio reikalų ministru. Šalies vadovas gerai įvertino šią valdančiosios koalicijos pasiūlytą kandidatūrą. Tačiau kol kas delsiama apsispręsti dėl Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnės Loretos Graužinienės paskyrimo socialinės apsaugos ir darbo ministre.

Tuo tarpu valdantieji neskuba į savo gretas priimti ką tik Seime susiformavusios frakcijos, kurios pagrindą sudaro nuo „darbiečių” atskilę parlamentarai.

Pretenzijų neturi

Kaip „Kauno diena” rašė šios savaitės pradžioje, V.Adamkui nekilo abejonių dėl P.Vaitiekūno paskyrimo į Užsienio reikalų ministerijos vadovo pareigas. Vakar Prezidentas susitiko su kandidatu ir per savo atstovę spaudai informavo, kad artimiausiu metu bus pasirašytas dekretas dėl naujojo užsienio reikalų ministro.

Kartu turėtų būti pasirašytas dekretas dėl Antano Valionio atleidimo iš šių pareigų. Socialliberalas A.Valionis traukiasi iš posto dėl to, kad jo partija išėjo iš valdančiosios koalicijos ir iš Vyriausybės atšaukė savo atstovus.

Per pokalbį su P.Vaitiekūnu V.Adamkus aptarė svarbiausias užsienio politikos aktualijas, taip pat kandidato darbą einant Lietuvos diplomatinės atstovybės Minske vadovo pareigas.

P.Vaitiekūnas tvirtino kardinaliai nekeisiąs užsienio politikos kurso. „Mes gyvename tokiu laikotarpiu, kai ministro kandidatūra Lietuvos užsienio politikos nebekeičia”, – sakė jis.

Kandidatas apgailestavo, kad postą turi palikti A.Valionis. „Jeigu man teks vadovauti Lietuvos diplomatijai, Užsienio reikalų ministerijai, kokių nors revoliucijų Lietuvos užsienio politikoje nedaryčiau. Esame Europos Sąjungos ES ir NATO nariai, palaikome gerus santykius su kaimynais ir šie pagrindiniai principai keistis neturėtų”, – sakė P.Vaitiekūnas.

Jis teigė neradęs pakankamai svarių argumentų, kodėl dabar negalėtų prisiimti užsienio reikalų ministrui tenkančios atsakomybės. „Todėl ir apsisprendžiau”, – sakė pretendentas.

Į Vyriausybę P.Vaitiekūną formaliai deleguoja valdančioji Valstiečių liaudininkų partija. „Kauno dienos” paklaustas, kaip jis bendraus su deleguojančiąja partija, kandidatas į ministrus atsakė: „Natūralu, kad aš su ja turėsiu bendradarbiauti. Nemanau, kad mes turėtume kokių nors problemų bendradarbiaujant su viena iš partijų, kurios programą studijavau ir nemačiau kokių nors esminių prieštaravimų”.

Neaišku, kada susitiks

Kol kas neaišku, kada Prezidentas susitiks su kita pretendente į Vyriausybės narius L.Graužiniene. Pasak V.Adamkaus atstovės spaudai, kai tai įvyks, bus pranešta atskirai.

Dėl Darbo partijos į socialinės apsaugos ir darbo ministres deleguojamos kandidatės Prezidentūra nusiteikusi kur kas skeptiškiau nei dėl P.Vaitiekūno paskyrimo. Todėl, neoficialiomis žiniomis, valstybės vadovas šią savaitę neskubės susitikti su ja ir spręsti, ar pasirašyti dekretą dėl jos paskyrimo ministre.

L.Graužinienė „Kauno dienai” sakė dar nekalbėjusi su Prezidento atstovais ir nederinusi galimo susitikimo datos bei laiko. Paklausta, kodėl, jos nuomone, valstybės vadovas jau susitiko ir apsisprendė dėl P.Vaitiekūno, o dėl jos sprendimas kol kas atidėliojamas, L.Graužinienė atsakė: „Galbūt Prezidentui kur kas svarbesnė užsienio politika, už kurią jis irgi yra atsakingas, todėl jo apsisprendimas ir neužtruko”.

Iš socialinės apsaugos ir darbo ministrės pareigų atsistatydina socialliberalė Vilija Blinkevičiūtė.

Susitarti dar nepavyko

Darbo partijos frakcijos seniūnė dabar užsiėmusi naujo susitarimo tarp valdančiųjų parlamento frakcijų derinimu. Pareiškus norą prie šio susitarimo prisijungti nuo „darbiečių” atskilusiai Pilietinės demokratijos frakcijai, imtasi iš naujo derinti dokumento tekstą.

Tai daryti sekasi gana sunkiai. Vakar pavakarę keturių frakcijų – Darbo partijos, Socialdemokratų, Valstiečių liaudininkų bei Pilietinės demokratijos – seniūnai susirinkę diskutavo dėl jau aštuntojo pakoreguotojo susitarimo teksto varianto.

„Pilietininkai” norėtų, kad susitarimas tarp frakcijų taptų svaresnis ir beveik prilygtų susitarimui tarp valdančiųjų partijų. Jie taip pat pareikalavo, kad susitarime tarp frakcijų būtų įtvirtinta, jog visoms keturioms politinėms jėgoms proporcingai atstovaujama ne tik Seime, bet ir Vyriausybėje. Tai būtų tiesioginė nuoroda į Pilietinės demokratijos frakcijos pretenzijas jau dabar gauti bent vieną ministro portfelį.

Tačiau tam pasipriešino dabartiniai valdančiosios koalicijos nariai „darbiečiai”, socialdemokratai ir valstiečiai liaudininkai. Jų nuomone, susitarime tarp frakcijų galima apibrėžti tik bendradarbiavimo ir proporcinio atstovavimo Seime principus, postų Vyriausybėje dalybas paliekant susitarimui tarp partijų.

Todėl vakar keturių frakcijų seniūnams nepavyko susitarti dėl susitarimo galutinio suderinimo bei pasirašymo. Tai bus bandoma daryti šiandien arba kitomis šios savaitės dienomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.