„Crowne Plaza” sandoriai – tik akių dūmimas

Garsūs premjero Algirdo Brazausko ir jo žmonos Kristinos pareiškimai apie parduodamas jai priklausančio „Crowne Plaza Vilnius” viešbučio (buvusi „Draugystė”) akcijas taip ir liko žodžiais.

Maždaug prieš mėnesį K.Brazauskienė aiškino nutarusi parduoti viešbučio akcijas, nes būsią ramiau gyventi – šis verslas esą trukdantis jos vyro, Vyriausybės vadovo, veiklai.

Tačiau, „Lietuvos ryto” patikimų šaltinių žiniomis, tokios paskleistos žinios greičiausiai yra tik gerai apgalvota viešųjų ryšių akcija.

Iki šiol nei K.Brazauskienė, kuriai priklauso kontrolinis viešbučio akcijų paketas, nei jos sūnus iš pirmosios santuokos Ernestas Butrimas, valdantis 49 proc. akcijų, nepardavė net dalies šio turto.

Artimi K.Brazauskienės aplinkos žmonės įsitikinę, kad ji su sūnumi niekada neatsisakys kontrolinio viešbučio akcijų paketo, o jei ir parduos – tai tik dalį akcijų.

Premjero žmona taip esą pagerintų savo finansinius reikalus.

Kai kurių Vilniaus viešbučių verslą išmanančių šaltinių teigimu, kol kas vyksta tik pirkėjų žvalgytuvės. „Crowne Plaza” domėjosi dvi Lietuvos finansinės kompanijos ir dar viena – kartu su užsienio partneriais.

Įžvelgė pavyduolių kėslus

Premjero žmonos sūnus E.Butrimas apie galimus pasikeitimus „Crowne Plaza” kalbėti nenorėjo: „Viešbutis – privatus, todėl tikrai neprivalome aiškinti, ar jis bus parduotas, ar ne. Tai – tik akcijas valdančių žmonių reikalas.

Keista, kad vis domimasi tiktai šiuo viešbučiu ir apie jį neparašoma nieko gero. Matyt, daug kam pavydu, kad pastatas buvo sutvarkytas ir puikiai atrodo”.

„Lietuvos ryto” paklaustas, ar neketina parduoti jam priklausančių viešbučio akcijų, E.Butrimas kalbėjo aptakiai: „Gyvenimas vietoje nestovi. Vienas akcijas galima parduoti, o vietoj jų įsigyti kitas”.

Įvedama vokiška tvarka

Šiuo metu konsultantu verslui „Crowne Plaza” dirbantis E.Butrimas patvirtino, kad viešbučiui vadovauja „Intercontinental” tinklo atsiųstas direktorius.

Kaip anksčiau rašė „Lietuvos rytas”, viešbučių verslo specialistas iš Vokietijos Uwe Geiseris viešbučio vairą iš K.Brazauskienės perėmė prieš porą mėnesių.

Kaip pasakojo kai kurie „Crowne Plaza” darbuotojai, naujasis vadovas pirmiausia pareikalavo darbo drausmės. Atvykus U.Geiseriui, čia baigėsi dažnos kavos pertraukėlės bei reikalų tvarkymas darbo metu.

Bičiulis pirkti neketina

Anksčiau 38 procentai viešbučio „Draugystė” akcijų priklausė seno premjero bičiulio, bendrovės „Lukoil Baltija” vadovo Ivano Paleičiko žmonos firmai „Vaizga”.

2004 metais Birutė Paleičikienė akcijas pardavė bendrovei „Ordos Limited”, registruotai Didžiojoje Britanijoje.

Praėjusių metų pabaigoje, kilus politiniam skandalui dėl „Draugystės” viešbučio privatizavimo ir dėl to, ar A.Brazauskas, būdamas prezidentas, nepadėjo dabartinei žmonai tapti jo šeimininke, paaiškėjo, kad „Ordos Limited” įkūrė I.Paleičikas. Vėliau jis tas viešbučio akcijas perpardavė K.Brazauskienei.

„O ką, jau parduodamas? Tačiau pirkti viešbučio tikrai neketinu”, – sakė vakar „Lietuvos rytui” I.Paleičikas, paklaustas, ar nenorėtų vėl pirkti bičiulio žmonai priklausančio viešbučio akcijų.

Svečiai pernelyg nesiveržia

Po to, kai buvusi „Draugystė” buvo rekonstruota ir, pakeitus pavadinimą, pagal sutartį tapo tarptautinio viešbučių tinklo „Intercontinental” nariu, pastaraisiais metais K.Brazauskienei verslas sekėsi prastokai.

„Crowne Plaza” yra 108 kambariai. Viešbučiai laikomi rentabiliais, jeigu jų užimtumas per metus siekia maždaug 40 proc.

Tačiau, pavyzdžiui, 2004 metais „Crowne Plaza” buvo išnuomota tik 27 proc. kambarių.

Kituose šalies viešbučiuose tais pačiais metais užimtumas siekė 37 procentus.

Teko įkeisti žemės sklypą

Šiuo metu „Crowne Plaza” turi apie 30 mln. litų skolų ir ne neįstengia mokėti palūkanų bankams.

Tad bankininkai sukandę dantis turi laukti, kol premjero žmona taps mokesnė.

Norėdama išspręsti finansines problemas K.Brazauskienė turėjo įkeisti šalia viešbučio esantį žemės sklypą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.