Bankai nelinkę nuolaidžiauti šauktiniams

Ne visi šalies bankai sutinka su pasiūlymu teikti papildomas lengvatas karo prievolininkams.

Karo prievolės administravimo tarnyba (KPAT) prie Krašto apsaugos ministerijos paprašė komercinių šalies bankų sudaryti sąlygas šaukiamojo amžiaus jaunuoliams atidėti finansinių įsipareigojimų vykdymą karo tarnybos metu. Pastarieji dažnai prašo KPAT atidėti privalomąją pradinę karo tarnybą ar nuo jos atleisti, motyvuodami tuo, kad turi įsipareigojimų bankams.

Į KPAT prašymą atsiliepė AB „DnB NORD bankas”, SEB Vilniaus bankas ir Šiaulių bankas.

Sulaukia klausimų

KPAT Viešųjų ryšių skyriaus vedėjo Laimio Bratiko manymu, galima daryti prielaidą, kad argumentu „turiu įsipareigojimų bankui” šauktiniai labiau siekia atidėti karinę tarnybą, o ne įsipareigojimų bankui vykdymą. Karo prievolės ir susiję įstatymai nenumato galimybės šauktiniams atidėti tarnybą dėl šios priežasties.

Apie naująją realiją – paskolas ir su jomis susijusius įsipareigojimus – šauktiniai pasakoja savivaldybių atrankos komisijoms. Gausių klausimų šia tema sulaukia ir KPAT.

Anot pašnekovo, atrodo juokingai, kai šauktinis nori išvengti tarnybos, motyvuodamas tuo, kad yra nusipirkęs mobilųjį telefoną išsimokėtinai. Tačiau solidaus dydžio banko paskola esanti svari priežastis, kuri gali trukdyti atlikti privalomąją karinę tarnybą, tad jos grąžinimą turi būti įmanoma sustabdyti.

L. Bratiko teigimu, prieš keletą metų KPAT Teisės skyrius su komerciniais bankais jau buvo susitaręs dėl įsipareigojimų vykdymo atidėjimo šauktiniams.

„Bet tuo metu bankų buvo mažiau negu dabar, o paskolų ėmimas dar nebuvo spėjęs tapti masiniu reiškiniu, – sakė pašnekovas. – Situacijai keičiantis, nutarėme patikslinti aplinkybes.”

Būtinas apdairumas

Komerciniai Lietuvos bankai nevienodai vertina galimybę suteikti minėtąją lengvatą, tad šaukiamojo amžiaus jaunuoliai turėtų atsižvelgti į jų poziciją, rengdamiesi pasiimti paskolą.

Vieni bankai akcentuoja, kad jaunas žmogus turėtų pats būti apdairus ir prieš imdamas paskolą viską apsvarstyti, o kiti numato teikti lengvatas šauktiniams.

„Imdamas paskolą, kiekvienas žmogus turi įvertinti savo situaciją. Karo tarnyba nėra netikėtai atsirandantis dalykas ir plačiąja prasme nėra pagrindas atidėti įsipareigojimų bankui vykdymą, – sakė AB „DnB NORD bankas” atstovas spaudai Andrius Vilkancas. – Jeigu žmogui atsiranda problemų, apie tai jis turėtų nedelsdamas pranešti bankui. Kadangi šis visada atsižvelgia į individualias aplinkybes, galima būtų ieškoti sprendimo.”

Anot pašnekovo, šauktinių problemos nėra toks dažnas reiškinys, kad dėl jo reikėtų kurti papildomas bendras lengvatas.

„Šauktiniai – jauni žmonės (Lietuvoje šaukiamasis jaunuolių amžius – 19-26 metai. – Aut past. ), o paskolas dažniausiai ima vyresni”, – sakė A. Vilkancas.

„Hansabankas” taip pat labiau orientuojasi į pagalbą individualiais atvejais, negu į visiems šauktiniams suteikiamą lengvatą.

„Jei dėl asmeninių priežasčių kliento finansinė padėtis pablogėja – gimus vaikui, praradus darbą ar pradėjus eiti karo prievolės tarnybą, jis gali kreiptis į banko paskolų vadybininką ir bandyti kartu išspręsti atsiradusias problemas”, – komentavo „Hansabanko” Būsto paskolų departamento direktorė Jūratė Gumuliauskienė.

Anot pašnekovės, esant svarioms priežastims, bankas klientams gali suteikti būsto paskolos grąžinimo atidėjimą tam tikram laikotarpiui, bet per visą naudojimosi paskola laikotarpį bendras jos grąžinimo atidėjimų terminas negali būti ilgesnis negu 3 metai. Paskolos atidėjimo laikotarpiu klientas moka tik palūkanas.

Atskirais atvejais bankas gali keletui mėnesių atidėti ir paskolos palūkanų mokėjimą, bet sprendimai šiuo klausimu gali būti priimti tik individualiai sprendžiant kiekvienam klientui susidariusias problemas.

„Vis dėlto, prieš imdamas paskolą, klientas turėtų įvertinti ateityje galinčias iškilti problemas, o sutaręs su banku dėl paskolos mokėjimo atidėjimo, žinoti, kad paskolą, pasibaigus atidėjimo periodui, vis tiek turės grąžinti”, – sakė J. Gumuliauskienė.

Anot SEB Vilniaus banko Verslo plėtros departamento direktorės Deimantės Bareikienės, atsižvelgdamas į KPAT prašymą, bankas priėmė sprendimą šauktiniams privalomosios karo tarnybos metu atidėti būsto kreditų grąžinimo terminą.

„Šauktiniams tarnybos metu tereikės mokėti palūkanas už paimtą kreditą. Toks sprendimas priimtas, nes, banko požiūriu, privalomoji karo tarnyba yra reali priežastis atidėti finansinių įsipareigojimų bankui vykdymą”, – sakė D. Bareikienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.