Karališka daržovė

Šparagai tituluojami aristokratų ir karalių delikatesu. Dėl įmantraus skonio Vakarų Europoje tai viena brangiausių ir labiausiai vertinamų daržovių. Beje, augančių mūsų darželiuose ir nuo seno Lietuvoje žinomų kaip dekoratyviniai augalai – smidrai. Maistui jų ūgliai vartojami nuo balandžio iki birželio vidurio.

Šparagai su pistacijomis

4 asmenims: 1 kg žalių šparagų, stiklinė išgliaudytų pistacijų. Užpilui: pusė stiklinės alyvuogių aliejaus, 2 šaukštai baltojo vyno acto, 2 šaukšteliai garstyčių.

Sumaišykite visus užpilui skirtus produktus. Susmulkinkite riešutus. Nuvalykite šparagus. (Jų nereikia lupti, bet kamblius būtina švariai nugremžti). Nuplaukite galiukus. Sudėkite šparagus į krūveles ir perriškite medvilniniu siūlu. Užvirinkite dideliame puode vandenį, įberkite truputį druskos ir žiupsnelį cukraus. Sudėkite šparagų ryšelius į verdantį vandenį ir virkite 8-10 min. Žiūrėkite, kad šparagai nepervirtų. Ištraukite stiebus iš vandens, atriškite siūlus ir sukraukite į indą, kuriame patieksite.

Užpilkite užpilu, apibarstykite riešutais ir tuoj pat patiekite į stalą.

Šparagai su sviesto padažu

2 asmenims: 0,5 kg baltųjų arba žaliųjų šparagų, 100 g sviesto, ½ pomidoro (20 g), ½ citrinos, 1 arbatinis šaukštelis baltojo vyno acto, žiupsnelis kapotų petražolių, druskos, maltų juodųjų pipirų.

Šparagų kotelius nulupkite, palikdami neluptą pumpuro viršūnėlę. Suriškite ryšulėliais po aštuonis. Užvirinkite 1 litrą vandens. Pasūdykite, įspauskite citrinos sulčių, įpilkite šlakelį vyno acto ir sudėkite šparagus. Virkite, kol šparagai suminkštės. Išvirtus šparagus atsargiai išimkite kiaurasamčiu ir nusausinkite ant rankšluosčio. Kai apdžius, atriškite.

Padažui įkaitintoje keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite kubeliais supjaustytus pomidorus, sukapotas petražoles, įspauskite citrinos sulčių, suberkite prieskonių ir viską dar kelias minutes pakaitinkite.

Sudėkite nusausintus šparagus į lėkštę, užpilkite karštu padažu. Ypač tinka patiekti su virtomis bulvėmis.

Ryžiai su šparagais ir krevetėmis

2 asmenims: stiklinė baltų ryžių (geriausiai apvalainiai), 0,5 kg šparagų, maždaug stiklinė karališkų krevečių (jei naudojate užšaldytas, atšildykite iš anksto), pusė svogūno, 50 g grietinėlės, pusė kubelio sultinio, citrina ar keli lašai jos ekstrato, aliejaus, druskos, pipirų.

Šparagus nuvalykite (patrumpinkite kotelius ir šonines ataugėles, jei yra) ir supjaustykite, kad būtų maždaug 2 cm ilgio. Išlukštenkite krevetes. Supjaustytą svogūną pakepinkite aliejuje ir įmeskite šparagus. Viską kepkite, kol svogūnas pagels – apie 3 minutes. Įpilkite vandens, kad apsemtų, ir supilkite ryžius, įmeskite pusę kubelio sultinio. Stebėkite ir papildykite vandens, kai jis išgaruos. Virkite apie 18 min. (nurodyta ant ryžių pakuotės). Prieš baigiant virti ryžius (maždaug prieš 5 min.) įmeskite krevetes, įpilkite kelis lašus citrinos ir grietinėlės. Kai vanduo išgaruos, patiekalas beveik paruoštas, betrūksta druskos ir pipirų.

Plutarcho šparagai

4 asmenims: 1,5 kg šparagų, 4 kiaušiniai, šviežio tarkuoto „Parmezano” sūrio, druskos, nesūdyto sviesto.

Nupjaukite šparagų galiukus, nuplaukite, suriškite į pundelį. Įstatykite juos į siaurą puodą su verdančiu vandeniu, kad vanduo apsemtų tik pusę šparagų stiebų – taip apatinė dalis išvirs, o viršutinė bus pa-ruošta garuose. Pavirkite, kol lengvai galėsite įbesti šakutę, bet neleiskite jiems ištižti, nukoškite ir sudėkite ant lėkštės taip, kad galiukai būtų nukreipti į lėkštės vidurį.

Pabarstykite juos „Parmezanu” ir sudėkite ant jų keturis svieste keptus kiaušinius, kurie turėtų išlydyti sūrį ir ištirpinti sviestą. Galite apsieiti ir be kiaušinių, tik uždėti ant šparagų sviesto.

Pasakojama, kad šiuo patiekalu buvo vaišinamas Cezaris ir jam jis labai patiko.

Piemonte šparagai su padažu

6 asmenims: 3 kg šparagų, ½ stiklinės (100 g) sviesto, 3 šaukštai miltų, samtis gero sultinio, 3 arbatiniai šaukšteliai raudonojo vyno acto, druskos ir šviežiai maltų pipirų.

Rūpestingai nuplaukite šparagus, suriškite juos į pundelį, nupjaukite sumedėjusius galiukus, kad visi būtų vienodo ilgio, ir įstatykite į puodą. Pripilkite tiek vandens, kad uždengtų baltas stiebų dalis. Tuomet ištraukite pundelius ir užvirkite vandenį. Kai vanduo užvirs, šiek tiek jį pasūdykite, sudėkite šparagus ir virkite 5-8 minutes arba kol suminkštės galiukai.

Paruoškite padažą: puode ištirpinkite pusę sviesto, įmaišykite miltus bei šlakelį sultinio ir šiek tiek pavirkite mišinį. Maža srovele supilkite likusį sultinį maišydami, kad nesusiformuotų gumulėliai, tuomet supilkite actą ir galiausiai likusį sviestą. Gerai išmaišykite ir pagardinkite prieskoniais.

Sudėkite šparagus ant lėkštės, užpilkite padažu ir patiekite.

Užgerti šparagus rekomenduojama tiesiog vandeniu, tinka ir su sausu baltu vynu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.