Gamtos reiškiniai žada prastą vasarą

Geros vasaros šiemet tikėtis neverta. Tuo įsitikinusi Rokiškio rajono Roblių kaime gyvenanti 85 metų Genovaitė Šukytė.

Visą gyvenimą tame pačiame name, šalia miško, praleidusi moteris sakė burtais ir spėlionėmis neužsiimanti, o nuomonę apie orus susidaranti tik stebėdama gamtą.

„Šiais metais gegutė kukavo anksti – juodame miške. Vien jau tai gero nežada”, – tokį būsiančios prastos vasaros ženklą sakė pastebėjusi G.Šukytė. Moteris paaiškino, kad juodas miškas – tai laiku nespėję sužaliuoti medžiai, ypač vėlai išsprogę karklai, dar vadinami kačiukais.

Pastarosiomis dienomis kai kuriose vietose saulę pakeitusį lietų moteris vadina tik laikinu reiškiniu.

G.Šukytės nuomone, vasara karštais orais nedžiugins, tačiau ir drėgmės būsią mažiau nei įprasta.

„Šulinys mano tuščias, pamiškėse nematyti varlių ir gandrų šiemet neįprastai mažai”, – pagal senolių patirtį pastebėtus sausų metų požymius vardino roblietė.

Atspėjo būsiant šalčius

Pasak G.Šukytės, ji nesiryžtų spėti orų visoje šalyje, bet Rokiškio krašte, ties Panemunėliu, iki pat šv. Jono, birželio antrosios pusės, gali būti sausa ir vėsu, o vėliau pratrūks lietūs.

„Gal ir anksčiau, ypač po gegužės 15 dienos, palynos kur pakraščiuose, kas žino. Šiais laikais orai kartais keičiasi dėl visai nepaaiškinamų priežasčių, nes gamta pernelyg sujaukta žmogaus”, – sakė G.Šukytė.

Moteris pasigyrė, kad iki šiol numatyti orus jai sekdavęsi neblogai. Pasak G.Šukytės, žiemos pradžioje, kai ne vienas stebėjosi galintis vaikščioti be palto, ji nepamiršdavusi įspėti, jog nuo pusės žiemos prireiks storų kailinių. Taip ir atsitikę – būta seniai nematytų šalčių.

G.Šukytė apie artėjančias orų permainas vasarop paprastai sprendžia iš namuose besiveisiančių skruzdžių. Jei jos išlenda iš savo slėptuvių ir apninka kur nors neatsargiai paliktą maistą, žinok – bus lietaus. Šiokį tokį skruzdžių pagyvėjimą moteris sakė mačiusi ir pastarosiomis dienomis, todėl prasidėjęs lietus jos nenustebino.

Kraują pravarinėja degtinė

G.Šukytė apylinkėse visuomet garsėjo savotišku požiūriu į gyvenimą ir žmones. Iki šiol nedidelį ūkį – karvę, avį ir vištų – prižiūrinti moteris sako savo gyvumą išsaugojusi, nes jau daugelį metų kasryt prie arbatos išlenkia taurelę baltosios – „kraujui pravarinėti”.

Kokios nors užpiltinės šiam ritualui ji pati nedaro – kraujui varinėti puikiausiai tinkanti ir parduotuvėje pirkta degtinė.

Skaisčią veido odą ir raudonas lūpas iki šiol išsaugojusi devintą dešimtį įpusėjusi roblietė sakė, kad geros išvaizdos paslaptis esanti paprasta ir prieinama kiekvienam.

„Geriu daug vitaminų ir žuvų taukų, kuriais mane aprūpina kiekvieną savaitę aplankanti dukra”, – neslepia G.Šukytė.

Sausa kaip Karakumuose

Biržų meteorologijos stoties viršininkas Bronius Medinis „Panevėžio rytui” sakė, kad meteorologams prognozuoti orus, būsiančius vėliau nei po savaitės – tas pat, kaip burti iš kavos tirščių.

„Galiu pritarti nuomonei, kad gamtą žmogus labai sujaukė, todėl prognozuoti, kokia bus ateinanti vasara, sunku net ir galingus prietaisus turintiems klimatologams”, – sakė B.Medinis.

Pasak meteorologo, kai kuriuos spėjimus apie ateinančią vasarą jis gali pateikti remdamasis savo asmeniniais aplinkos stebėjimais.

„Šis pavasaris yra tikrai neregėtai sausas, tokio nepamenu buvus per paskutiniuosius 25 metus, kai dirbu meteorologu.

Įsivaizduokite, dabar mūsų krašte santykinė oro drėgmė siekia tik 18-20 procentų – kaip Karakumų dykumoje. Upėse ir kituose telkiniuose vanduo jau nuseko taip, kad pasiekė vidurvasario lygį”, – šio pavasario keistenybes sakė pastebėjęs Biržų meteorologas.

B.Medinio nuomone, gausesnio lietaus artimiausiu metu tikėtis neverta. Meteorologas abejoja, ar gausių liūčių bus sulaukta ir kitą savaitę.

„Tačiau mes, meteorologai, juokaujame, kad sausros skola kaupiasi ir ją gamta grąžins. Tik atrodo, jog šią vasarą lietus bus atidavinėjamas audringai – staigiomis stipriomis liūtimis, gali būti ir krušų su ledais”, – spėja meteorologas.

Pasak B.Medinio, ateinančios vasaros orus būtų galima spėti pagal daugiamečius dėsningumus.

„Jei tų dėsningumų nesujaukė žmogus, ši vasara turėtų būti neprasta, netgi karštoka. Apie tai galima spręsti iš šiltesnio nei įprasta pavasario”, – mano B.Medinis.

Meteorologo teigimu, nuo gegužės 16 iki 22 dienos yra labai didelė tikimybė, kad pernelyg anksti pasodinti daržai bus nuniokoti šalnų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.