Studentės žagintojas ir žudikas sulaukė atpildo

Panevėžietę studentę išžaginęs ir nužudęs vilnietis 21 metų Ruslanas Gumenas už grotų praleis 13 metų 6 mėnesius.

Tokią laisvės atėmimo bausmę jam vakar paskelbė Vilniaus apygardos teismas, kur vyko 25 metų panevėžietės Rūtos Zalagaitės išžaginimo ir nužudymo baudžiamosios bylos nagrinėjimas.

Nors teismas ir užvertė baudžiamąją bylą, tačiau liko iki galo neatsakytų klausimų – kiek iš tiesų dalyvavo asmenų darant šiuos kraupius nusikaltimus.

Išnagrinėjus baudžiamojoje byloje surinktus įrodymus, išklausius liudytojų parodymus, teisėjų kolegijai kilo abejonių, ar tai išties vieno R.Gumeno rankų darbas.

Ikiteisminio tyrimo metu R.Gumenui pareikšti kaltinimai pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius – išžaginimas, seksualinis prievartavimas ir bejėgiškos būklės žmogaus nužudymas siekiant nuslėpti kitą nusikaltimą – pasitvirtino iš dalies.

Teismo nuomone, trūksta įrodymų, kad R.Gumenas būtent seksualiai prievartavo merginą, todėl iš šio kaltinimo jis buvo išteisintas.

Įsiteisėjus nuosprendžiui, baudžiamoji byla bus grąžinta į Vilniaus apygardos prokuratūrą nustatyti kaltuosius, kurie galėjo dalyvauti seksualiai prievartaujant.

Baudžiamosios bylos nagrinėjimo metu R.Gumenas tvirtino nieko neatsimenąs. Kelis kartus skiemenuodamas kartojo: „Aš nieko neatsimenu”.

Kaip vėliau paaiškėjo, demaskuoti įtariamąjį policijai padėjo slaptasis jų agentas, kuris kartu su R.Gumenu buvo uždarytas į tą pačią kamerą.

Lauks nuosprendžio motyvų

Vakar buvo perskaityta tik rezoliucinė nuosprendžio dalis, kai paskelbiama, pagal kokius Baudžiamojo kodekso straipsnius teisiamasis pripažįstamas kaltu ir kokia bausmė jam paskiriama. Visi apkaltinamojo nuosprendžio motyvai bus surašyti per įstatymo nustatytą laiką.

Pasak valstybinį kaltinimą palaikiusio Vilniaus apygardos 1-ojo labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokuroro Tomo Čepelionio, tik gavus visus nuosprendžio motyvus bus sprendžiama, ar reikės jį skųsti.

Per baigiamąsias kalbas prokuroras buvo prašęs R.Gumenui skirti 25 metų laisvės atėmimo bausmę.

Nužudytos R.Zalagaitės tėvai prašė teisiamąjį įkalinti iki gyvos galvos ir priteisti pusės milijono litų kompensaciją.

Trečiadienį įvykusiame teismo posėdyje R.Gumenas teigė sutinkąs atlyginti 120 tūkstančių litų neturtinę žalą aukos artimiesiems. Dalį pinigų nukentėjusiesiems jau sumokėjo jo močiutė.

Vakar paskelbtame Vilniaus apygardos teismo nuosprendyje minima, kad nužudytos panevėžietės artimiesiems priteisiama 120 tūkst. litų neturtinė žala.

Pradingo pakeliui į Panevėžį

Vilniaus verslo ir teisės kolegijoje jau antrus metus kompiuterių programavimo besimokiusi R.Zalagaitė mįslingai pradingo praėjusių metų vasario 28 dieną, kai susiruošė aplankyti Panevėžyje gyvenančius tėvus.

Į Panevėžį mergina nusprendė važiuoti pakeleivinga mašina.

Tačiau vasario 28-ąją R.Zalagaitė taip ir nepasirodė tėvų namuose Panevėžyje. Nesulaukę grįžtančios dukters, Zalagos bandė jai paskambinti į mobiliojo ryšio telefoną, bet šis buvo išjungtas.

Jau kitą dieną nieko nelaukę sunerimę panevėžiečiai nuvažiavo į dukters nuomojamą butą Vilniuje, bet nieko nerado.

Tėvai dar tą pačią kovo 1 dieną pagalbos dėl nežinia kur prapuolusios dukters kreipėsi į Vilniaus miesto policiją.

Ieškoti dingusios dukters Zalagos bandė ir savo jėgomis. Padedami pažįstamų, panevėžiečiai bandė apžiūrėti pakelę palei autostradą Vilnius-Panevėžys, tačiau dingusios dukters pėdsakų niekur nepastebėjo.

Išdavė telefonas

Nužudytos R.Zalagaitės kūnas buvo surastas maždaug po mėnesio Vilniaus rajone, netoli Riešės.

Aukos kapą sostinės kriminalistams parodė nužudymu įtartas vilnietis R.Gumenas. Anksčiau į policijos akiratį jis nebuvo pakliuvęs.

Įtariamąjį pareigūnai buvo sulaikę anksčiau, tačiau aukos kūno iškart rasti jiems nepavyko. Pas R.Gumeną buvo rastas R.Zalagaitės mobiliojo ryšio telefonas. Į aparatą vilnietis jau buvo įsidėjęs kitą kortelę.

Iš pradžių įtariamasis tvirtino, esą pirkti už 30 litų mobilųjį telefoną pasiūlė nepažįstamas jaunas tamsiaplaukis vaikinas. R.Gumenas tikino nusipirkęs šį aparatą ir neigė žaginęs ar nužudęs merginą.

Papuolė į policijos spąstus

Vis dėlto kriminalistams pavyko pergudrauti įtariamąjį. Į tą pačią kamerą, kur sėdėjo R.Gumenas, buvo uždarytas, kaip vėliau paaiškėjo, slaptas policijos agentas.

Maždaug po savaitės, praleistos už grotų, R.Gumenas staiga pats sutiko parodyti merginos nužudymo vietą ir iškėlė naują versiją – esą auką pasmaugė iš matymo pažįstamas draugas.

Įtariamasis pareigūnams nurodė, kad vasario 28 dieną jis sutiko savo draugą Zbignevą ir su juo važinėjosi po Vilnių. Jie į automobilį įsisodino merginą, kuri paprašė ją nuvežti iki Riešės.

Pakeliui Zbignevas merginai įrėmęs peilį į šoną ir liepęs mašiną vairuojančiam R.Gumenui važiuoti į netoliese esantį mišką.

Ten Zbignevas įsakęs draugui merginą pririšti prie medžio ir išžaginti, o po to pats ją pasmaugęs virve.

Išsipasakojo policijos agentui

Netrukus paaiškėjo, kad įtariamasis pateko į sumaniai paspęstas kriminalistų pinkles.

Policijos agentas R.Gumenui papasakojo, jog jis pats yra įtariamas nužudymu, ir įkalbėjo viską išsipasakoti.

Sėdėdamas areštinės kameroje R.Gumenas tariamam Zbignevui prisipažino, kad vasario 28-ąją įsisodino į automobilį studentę R.Zalagaitę ir nuvežė ją iki Riešės. Čia studentė buvo išžaginta ir nužudyta.

Kameros kaimynas pažadėjo R.Gumenui prisiimti už jį kaltę, jeigu šis sutiks parodyti vietą, kur paslėptas merginos kūnas. R.Gumenas net neįtarė, jog bendrauja su slaptuoju policijos agentu.

Aptaręs visas versijas su tariamu suimtuoju, R.Gumenas kreipėsi į pareigūnus ir pareiškė galįs parodyti tą vietą, kur paslėpta nužudyta mergina.

Nužudytos R.Zalagaitės palaikai buvo atrasti kovo mėnesį.

Skundėsi suprastėjusia atmintimi

Po kelių dienų supratęs, kad prisipažinimą iš jo sugebėjo ištraukti policijos agentas, R.Gumenas parodymus vėl pakeitė.

Pradėjo skųstis atminties sutrikimais bei tvirtino nieko neatsimenąs.

„Prisimenu, kaip mergina įsėdo į automobilį, kaip pasakojo apie keliones, kaip mes važiavome iki Riešės. Daugiau nieko neatsimenu”, – tvirtino suimtasis.

Ikiteisminio tyrimo metu R.Gumenas yra prisipažinęs, kad merginą pasmaugė virve, kurią surado automobilio bagažinėje.

Kalbėdamas teisme apie jam pateiktus kaltinimus R.Gumenas teigė nieko negalįs prisiminti, nes vaikystėje yra patyręs galvos traumą.

Įtariamajam buvo paskirta stacionarinė psichiatrijos ekspertizė. Medikai nustatė, kad jis yra pakaltinamas, gali atsakyti už savo veiksmus ir stoti prieš teismą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.