Aš neskriaudžiu kitų, prisijunk ir tu

Nuo praėjusios savaitės po Lietuvą keliauja autobusiukas, kuris į mokyklas neš gerąją žinią, kad kiekvienas vaikas turi teisę jaustis saugus nuo bendraamžių patyčių ir smūgių. Trečią kartą Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kartu su organizacija „Gelbėkim vaikus” rengiama akcija „Gegužė – mėnuo be smurto prieš vaikus” siekiama ugdyti visuomenės atsakomybę už kiekvieną vaiką ir nepakantumą smurtautojams. Šiemet ji skirta vaikų smurto prieš vaikus problemai.

Tyčiojasi iš silpnesnių už save

Šiais metais akcija „Gegužė – mėnuo be smurto prieš vaikus”, skirta vaikų smurto prieš vaikus problemai. Jos šūkis – „Aš neskriaudžiu kitų, prisijunk ir tu”. Ji prasidėjo moksleivių konferencija „Mokykla be pykčio: mes žinome kaip”, kurioje šalies moksleiviai diskutavo apie tai, kas svarbu vaikams kuriant saugią aplinką.

Visą mėnesį po mokyklas keliaus autobusiukas su aktorių trupe, kuri rodys vaikams spektaklį „Gėrio kelionė”. Kartu vyks ir psichologas – jis su moksleiviais kalbėsis apie netinkamo elgesio priežastis, patars, kaip elgtis, kur ieškoti pagalbos, jei žinai, kad tavo klasės draugas smurtauja ar patiria smurtą, iš jo tyčiojasi ar jį muša.

Statistika rodo, kad ne tik žodinis, bet ir fizinis smurtas tarp vaikų yra dažnas reiškinys. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atlikto tyrimo duomenimis, 2005 metais smurtą patyrė 2,3 tūkst. vaikų. Iš jų net 734 nukentėjo nuo nepilnamečių smurto, daugiausiai – fizinio.

Dažniausiai bendraamžių smurto aukomis tampa 10-14 metų amžiaus vaikai. Tyrimas parodė, kad smurtautojai aukas pasirenka silpnesnes už save. Nuo nepilnamečių fizinio, psichologinio ir seksualinio smurto dažniau kenčia berniukai.

Kaip teigė tyrimą komentavusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sekretorė Violeta Murauskaitė, praėjusiais metais teikiant pagalbą smurtą patyrusiems vaikams daugiau nei 230 iš jų buvo paimti iš tėvų. Smurtautojams buvo iškeltos 1,4 tūkst. baudžiamųjų bylų, surašyta per 250 administracinės teisės pažeidimo protokolų.

Ministerijos sekretorė pasidžiaugė, kad nuo smurto nukentėję vaikai nelieka be pagalbos: „Palaipsniui plečiasi paslaugų vaikams, patyrusiems smurtą, teikėjų ratas. Šiemet paremta 15 trumpalaikės ir ilgalaikės kompleksinės pagalbos vaikams ir jų šeimoms teikimo projektų, dvigubai daugiau nei pernai, jiems skirta 197 tūkst. litų”.

Šie projektai nukreipti teikti apgyvendinimo, maitinimo, medicinines paslaugas, psichologinę bei teisinę pagalbą nukentėjusiems nuo smurto vaikams, taip pat ir jų šeimoms. Kartu siekiama mažinti ir ilgalaikių smurto pasekmių riziką.

Atsakomybę turi jausti visi

Lietuvos vaikų teisių gynimo organizacijos „Gelbėkit vaikus” generalinė sekretorė Loreta Trakinskienė įsitikinusi, kad smurto prieš vaikus problema yra kompleksinė, atsakomybę už tai, kad būtų įgyvendinta vaikų teisė nepatirti smurto, turi prisiimti įvairios institucijos ir organizacijos, taip pat ir visuomenė.

„Lietuvos moksleiviai pirmauja tarp kitų šalių pagal pomėgį erzinti, pravardžiuoti. Vaikai gal nė nepajaučia, kad kitą įskaudina pastabomis apie neturtą, išvaizdą. Akcijos metu platinsime daug informacinės medžiagos, lankstinukų, plakatų, lauko reklamos, kuriose atkreipiamas dėmesys į šias problemas”, – aiškina L.Trakinskienė.

Kitas labai svarbus dalykas – Lietuvoje įteisinti įstatymą, draudžiantį mušti vaikus. Pasak L.Trakinskienės, ši nuostata yra pagrindinis Vaiko teisių konvencijos filosofijos akcentas. V.Murauskaitės teigimu, šiuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kaip tik rengia Vaikų nemušimo įstatymo koncepciją bei projekto gaires. Analizuojamos tarptautinės rekomendacijos šioje srityje, užsienio šalių patirtis.

Nors akcija vyksta jau trečius metus, teigiamais poslinkiais pasigirti dar negalime. Visuomenės požiūris į smurto prieš vaikus problemą keičiasi labai pamažu, netoleruojančių jo skaičius per kelerius pastaruosius metus išaugo vos keliais procentais, pastebi „Gelbėkit vaikus” generalinė sekretorė.

„Siekiant įveikti smurtą prieš vaikus svarbūs keli aspektai – šiame procese turi dalyvauti patys vaikai, o valstybė turi turėti aiškią poziciją, atsispindinčią teisės aktuose, šiuo klausimu”, – akcentuoja pašnekovė.

Organizacijos „Gelbėkit vaikus” iniciatyva nuo 2000 metų Lietuvoje vykdomas projektas „Vaikų grupės prieš smurtą”. Jis vienija 36 vaikų grupes visoje Lietuvoje, o jų narių skaičius jau peržengė 500. Vaikų įsitraukimas į kovą su smurtu skatina saugios, tolerantiškos aplinkos kūrimą ne tik mokyklose, bet ir šeimose.

Siekia keisti visuomenės nuostatas

„Vaikų linijos” vadovas psichologas Robertas Povilaitis įsitikinęs, kad smurto prieš vaikus problemą įveikti įmanoma. Tačiau pirmiausiai reikia pakeisti suaugusiųjų požiūrį, neva pašiepti, piktai juokauti yra normalu, ir netgi sveika, nes tam tikra patyčių dozė padeda užsigrūdinti.

Tuo tarpu apklausos atskleidžia, kad pašaipų pasekmės tik neigiamos.

Klaidinga paplitusi nuostata, kad skųstis negražu. Bijodami būti skundikais patiriantys smurtą vaikai kenčia, neieško pagalbos. Jie mano, kad suaugusieji, mokytojai ar tėvai, jais gali nepatikėti, nekreipti dėmesio, svarsto R.Povilaitis.

Kitų šalių patirtis rodo, kad efektyviausia kovos su smurtu ir patyčiomis priemonė – prevencinės programos, įgyvendinamos mokyklose. Tačiau tokios iniciatyvos Lietuvoje žengia tik pirmuosius žingsnius. „Vaikų linija” remiama UAB „Čilija” vienoje sostinės mokykloje netrukus pradės įgyvendinti tokią programą.

Valstybė, deja, tam skiria nepakankamai dėmesio ir lėšų. L.Trakinskienė džiaugiasi, kad į pagalbą atskuba verslas. Bendrovė „Rimi Lietuva” akcijos „Gegužė – mėnuo be smurto prieš vaikus” metu organizuoja renginius ir kviečia pirkėjus paremti „Gelbėkit vaikus” vykdomas programas prieš smurtą.

Praėjusią savaitę įvykusios konferencijos „Mokykla be pykčio” dalyviai mokiniai aktualiausiomis su smurtu prieš vaikus susijusiomis problemomis įvardijo tolerancijos stoką, nepagarbą vaiko teisėms, smurto vaizdavimą žiniasklaidoje. Jie patys parengė pasiūlymus, kaip jas spręsti. Jie perduoti Švietimo ir mokslo, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoms, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigai.

Šių metų akciją užbaigs tarptautinė konferencija ir birželio 1 dieną „Siemens” arenoje vyksiantis koncertas „Už gražų vaiko pasaulį”. Jame dalyvaus talentingiausi vaikų globos namų auklėtiniai, kartu su žymiais šalies atlikėjais. Koncertą nemokamai pamatyti galės apie 4 tūkst. gerai besimokančių vaikų iš visos Lietuvos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.