Seimo narių keliai vingiuoja į Afriką

Vieni parlamentarai į juodąjį žemyną susiruošė už mokesčių mokėtojų pinigus, kiti ten medžiojo už savo lėšas

Seimo nariai vis dažniau susigundo komandiruotėmis į tolimus egzotiškus kraštus. Šį mėnesį tarp parlamentarų itin populiarus buvo Afrikos žemynas. Ten susiruošė penki parlamentarai, o vienas jau grįžo.

Į vieną renginį – trise

Net trys Seimo nariai susiruošė vykti į gegužės 23-28 dienomis vyksiančią tarptautinę konferenciją apie spartesnę Afrikos plėtrą. Renginys vyks Keiptaune, Pietų Afrikos Respublikoje (PAR).

Seimo valdyba į šią konferenciją komandiravo „darbietę” Viliją Vertelienę, valstietį liaudininką Vytą Navicką ir konservatorių Egidijų Vareikį. Visų jų išvykas palaimino trys skirtingi komitetai – Europos reikalų, Užsienio reikalų ir Ekonomikos. Seimo valdyba dėl šių komandiruočių priėmė tris atskirus sprendimus. Vieno žmogaus kelionė Seimui vidutiniškai atsieis apie 7500 litų. Kiek mažiau kainuos Vareikio išvyka, nes dalį jo išlaidų padengs viena tarptautinė organizacija.

LŽ pradėjus domėtis, kuo Lietuvai svarbi ši konferencija, kad į Keiptauną komandiruojami net trys parlamentarai bei viena Seimo kanceliarijos darbuotoja, Seimo pareigūnai konkrečiai negalėjo paaiškinti. „Valdyba ilgai svarstė ir nusprendė, kad turime žinoti, kas vyksta. Ten bus svarstoma nauja Europos Sąjungos strategija”, – aiškino Seimo vicepirmininkas Alfredas Pekeliūnas. Tačiau jam buvo naujiena, kad į Keiptauną deleguoti net trys tautos išrinktieji.

„Žinoma, per didelė prabanga siųsti tiek Seimo narių”, – pripažino parlamentinio Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotoja Jadvyga Zinkevičiūtė. „Neracionalu”, – jai pritarė Užsienio reikalų komiteto vicepirmininkas Audronius Ažubalis.

Gina partiečius

Tačiau skirtingų komitetų vicepirmininkai ginčijosi, kad būtent jų komitetų nariai privalo būti komandiruoti į PAR, nes renginio tema esą priklauso jų komiteto kompetencijai. Jie tvirtino, kad savo atstovą siųsti į tokią konferenciją Lietuvai būtina.

„Afrika – beribė, nežinai, kur prasideda, kur baigiasi. Esame Europos Sąjungos nariai, turime mokytis jai padėti”, – kalbėjo „darbietė” Zinkevičiūtė. Pasak konservatoriaus Ažubalio, Lietuva yra ES narė, tad taip pat yra atsakinga už paramos teikimą trečiosioms šalims.

Taip jau sutapo, kad konservatoriaus Vareikio bei „darbietės” Vertelienės komandiruotes į Afriką Užsienio reikalų ir Europos reikalų komitetai palaimino, kai komitetų posėdžiams pirmininkavo konservatorius Ažubalis ir Darbo partijos frakcijos narė Zinkevičiūtė. Seimo valdybai pateiktoje Ekonomikos komiteto rekomendacijoje į Keiptauną siųsti Navicką yra paties Navicko parašas.

Pamatė Keniją ir Mozambiką

Beje, Seimo valdybos sprendimai rodo, kad Vareikis beveik prieš mėnesį jau lankėsi Afrikoje. Mozambiko sostinėje Maputu jis turėjo dalyvauti konferencijoje apie parlamentarų pastangas kovojant su AIDS ir vaikų problemomis.

Du Lietuvos Seimo nariai šiuo metu taip pat vieši Afrikoje. Konservatorė Danutė Bekintienė ir „darbietis” Rimvydas Turčinskas nuo gegužės 6-osios Nairobyje (Kenija) dalyvauja 114-ojoje Tarpparlamentinės Sąjungos Asamblėjoje. Tarpparlamentinė Sąjunga – nepriklausomų valstybių parlamentų organizacija, įkurta 1889 metais. Pagrindinės jos veiklos kryptys – tarptautinės taikos ir saugumo problemos, žmogaus teisės ir humanitarinė teisė, moterys politikoje, švietimas, mokslas, kultūra.

Medžiojo Namibijoje

Neseniai iš Afrikos grįžo socialdemokratas Bronius Bradauskas. Jis porą savaičių ilsėjosi Namibijoje. Prieš išvykdamas parlamentaras buvo parašęs prašymą Seimo valdybai neskaičiuoti jam algos už tą laikotarpį, tačiau tokia galimybė parlamento Statute nenumatyta. Nors dvi savaites nelankė nei plenarinių, nei komiteto posėdžių, Bradauskas vis tiek gaus visą Seimo nario atlyginimą.

„Ką galiu padaryti, jeigu atsisakiau algos, o man ją vis tiek mokės? – klausė socialdemokratas. – Vis tiek praktiškai visą Seimo nario atlyginimą atiduodu Kaišiadorių apygardos rinkėjams”.

Paklaustas, kodėl pačiu darbymečiu susiruošė atostogų į Afriką, politikas aiškino taikęsis prie draugų ir medžioklės sezono. „Penkerius metus mėginau ištaikyti laiką, kai Seime nėra posėdžių, bet vis nepavykdavo. Kaip maldininkui svarbu kartą per gyvenimą pamatyti Meką, taip man svarbu buvo nuvykti į Afriką”, – pasakojo užkietėjęs medžiotojas. Čia jis medžiojo, žvejojo ryklius, keliavo. „Nusipelniau irgi gyventi geriau”, – juokavo parlamentaras.

Primena politinį turizmą

Bradauskas pabrėžė, kad už išvyką mokėjęs pats. „Ir praėjusią kadenciją, ir šią neišleidau nė vieno valstybės lito užsienio komandiruotėms, – tvirtino Bradauskas. – Mano sąžinė rami. Kiti į Afriką vyksta už Seimo pinigus. Kokio velnio? Kam mėtyti valstybės pinigus?”

LŽ domintis Seimo narių komandiruotėmis į Keiptauną pašnekovai vis suskubdavo pabrėžti nepritarią politiniam turizmui. „Politinis turizmas turi būti stabdomas”, – tvirtino Zinkevičiūtė. Anot jos, parlamentarai privalo atsiskaityti, ką nuveikė komandiruotėse.

Politikė neslėpė, kad kai kurie kolegos į užsienio komandiruotes žiūri kaip į pramoginę arba turistinę kelionę. „Man yra pasakę: „Tu jau važiavai į užsienį, dabar važiuos kitas”, – pasakojo Zinkevičiūtė.

Per metus Seimo nariai užsienio komandiruotėms išleidžia daugiau nei 2 mln. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.