MSN: kelias į tobulybę dar tik priešaky

„Microsoft” sugebėjimas sudaryti partnerystės sutartis su įvairiausiomis interneto tarnybomis MSN padėjo tapti vienais patraukliausių interneto vartų. Naujausia jų versija „MSN.com” sujungia iš partnerių gautą ir pačių sukurtą turinį. Nors yra gausybė informacijos šaltinių, rubrikų ir įrankių, svetainė atrodo ganėtinai tvarkingai.

Bandymų ką nors parduoti nėra daug – mokamos MSN paslaugos nukeltos į tinklalapio apačią, ir šiaip jau „Microsoft” primygtinai nesiūlo pirkti „Office”, „Xbox” ar pan. Yra, žinoma, ir išimčių – „MSN Money” perša „Microsoft Money” programą, o daugeliui „MSN.com” funkcijų tiesiog būtinas „Internet Explorer”. Tačiau įspūdis, kad MSN tėra dekoracija, siekianti paprasčiausią „Microsoft” parduotuvę, nesusidaro.

Elektroninis paštas

Nemokama MSN pašto tarnyba „Hotmail” neturi tokios talpios pašto dėžutes kaip „Google Gmail” ar „America Online AIM Mail”, tačiau yra tam tikrų pranašumų. Naujoji sąsaja – nepaprastai patraukli ir padeda valdyti ne tik elektroninį paštą, bet ir kelis darbų planavimo įrankius. Be to, ji labai gerai pritaikyta duomenims tarp AK ir „Windows Mobile” įrenginių sinchronizuoti.

„Google” siūlo 2,5 GB, AOL – 2 GB, o MSN iš pradžių teduoda tik 25 MB, kurie po mėnesio padidėja dešimteriopai. Jei norite daugiau, teks mokėti. Be to, „Microsoft” dabar reikalauja pinigų, jei „Hotmail” naudojama kartu su „Microsoft Outlook” programa.

Gerai, kad yra ir daugybė nemokamų įrankių, įskaitant rašybos tikrinimą bei šiukšlių filtrą. „Hotmail” darbų planavimo įrankiai patogūs, kiek primena „Outlook”. Užsisakius nemokamą „MSN Mobile” paslaugą, „Hotmail” pasiekti galima ir iš telefono ar delninuko.

Pokalbių tarnybos

„Microsoft” pokalbių programa „MSN Messenger” – tikras komunikacijų gausybės ragas. Be teksto žinučių, ji siūlo komercinės kokybės garso ir vaizdo konferencijas, bendrą piešimo lentą, įrankių, keistis nuotraukomis ir bylomis bei kelis interneto žaidimus. Ši programa turi net interneto paiešką, kurios užklausas nukreipia į „MSN Search”.

Ši „Microsoft” programa glaudžiai susijusi su likusia MSN dalimi. Ji ne tik naudoja „MSN Search”, bet ir praneša, vartotojo draugams papildžius savo „MSN Spaces” dienoraščius, per „MSN Music” pasako, kokią muziką jie klauso, siūlo nuorodas į „MSN Music”, nusipirkti dainų. Gali būti, kad „MSN Messenger” siūlo pernelyg daug – kai kam juk tereikia tik teksto pokalbių programos.

Paieška

„MSN Search” per pastaruosius kelerius metus nuolat tobulinama, dabar nedaug atsilieka nuo „Google”. Ji paiešką gali nukreipti į tam tikrus duomenis, šalis, regionus ar riboti pagal tinklalapių kalbą. Be to, taiso rašybą ir siūlo papildomų paieškos žodžių. Ji netgi leidžia tvarkyti rezultatus pagal atitikimą paieškos užduotį, tinklalapių populiarumą ir naujumą.

Svarbiausia, kad rezultatai dabar pateikiami daug aiškiau nei anksčiau. MSN neberūšiuoja jų į atskiras kategorijas, o pateikia atitikimo paieškai tvarka – panašiai kaip „Google”, MSN dabar labiau išskiria rėmėjų nuorodas, tačiau jos tėra vos mažesnės už kitas ir apvestos plonyte melsva linija.

Ką įdomaus galima rasti

MSN iš esmės susideda iš dviejų dalių: pagrindinės vartų svetainės, kurioje yra naujienų, įvairių rubrikų ir nuorodų į dešimtis įrankių ir paslaugų, bei „My MSN”, vartotojo sau pritaikomo tinklalapio. Ten galima susidėti tai, kas labiausiai domina ar reikalinga. Įprasti interneto vartams dalykai – akcijų kursai, orai, kino repertuaras ir pan. Gali būti ir įmantresnių dalykų, įskaitant „eBay” aukcionų stebėjimą, pranešimus apie miesto transporto spūstis, RSS naujienų srautus.

Turint tokį pasirinkimą galima greitai pasiklysti paslaugų chaose. Gerai, kad svetainė turi priemonių susitvarkyti: turinio modulius galima pertempti pele iš vienos vietos į kitą, skiltis pridėti, ištrinti ar pakeisti jų plotį, užsakytą turinį išdėlioti keliuose tinklalapiuose. Kiekvieną tinklalapį galima sukurti nuo pat pradžių arba pasirinkti vieną šablonų, pavyzdžiui, „Entertainment”, „Sports” ar „Tech”, „My MSN”. Taip pat turi patrauklių spalvų ir tinklalapio dekoracijų pasirinkimą – kai kurios jų taikomos metų laikams, kitos – atskiriems pomėgiams ar šventėms. Galima skųstis tik vienu dalyku – kebliu būdu keisti skilčių plotį: kartais sudėtinga atšaukti pakeitimus, padarytus tempiant skilties kraštinę.

MSN adresų sistema primena „Yahoo!” – „žodis.msn.com”. Tad jei ieškote filmų, finansinės informacijos ar kelionių, rasite atitinkamus tinklalapius movies.msn.com, money.msn.com ir travel.msn.com.

Gyvenimo būdas

Automobilių savininkai ir pirkėjai galėtų užsukti į „MSN Autos”, vieną svarbiausių svetainių automobilininkams visame internete. Kupina MSN paruoštos informacijos, ji lankytojams siūlo daugybę galimybių pirkti ar parduoti naujus arba nenaujus automobilius, apžvalgas ir vertinimus, bandymų filmukus bei informaciją apie išperkamąją nuomą bei draudimą.

Asmeninis pritaikymas taip pat svarbus ir „MSN Citysearch” vadovas po miestus, kuris padeda surasti reikiamus adresus daugiau kaip 150 miestų. Svetainė panaši į dar vienus interneto vartus, tačiau jos nuorodos į pramogas, pirkinius, darbą ar restoranus veda į kitas svetaines. Ji taip pat rodo vietos orų prognozę ir keletą naujienų – tokių dalykų nerasite garsiuosiuose „AOL CityGuide” tinklalapiuose.

Jei jūsų tyrimai siekia daugiau nei geriausi cigarų barai Klivlende, pasinaudokite populiariąja „Microsoft Encarta” enciklopedija internete. Ji turi daugybę žinynų: aiškinamąjį, sinonimų žodynus, žemėlapį, įrankius namų darbams ruošti bei patarimų vyresniųjų klasių moksleiviams bei studentams. Tačiau tik 4500 „Encarta” straipsnių iš daugiau kaip 60 000 prieinami nemokamai. Kitus galima skaityti tik užsisakius „Encarta Premium” (5 JAV doleriai per mėnesį arba 30 dolerių metams) arba „MSN Premium” (10 JAV dolerių per mėnesį).

„MSN Money” turi stiprią naujienų tarnybą, kuri renka žinias iš CNBC, „Morningstar” bei pačios MSN reporterių.

Vienintelė kliūtis – svetainės navigacija. Kadangi po antraštėmis, atvedus prie jų pele, neatsiranda patikslinimų, tenka nemažai panaršyti, kol randama reikiama informacija.

Šeimos vertybės

Auginantiems atžalas puikiai suprantama biudžeto valdymo svarba. Tokiems vartotojams „MSN Family” siūlo galybę naudingų straipsnių bei informacijos. Svetainę galima skaityti kaip žurnalą tėvams, ji turi rubrikas apie kūdikius ir nėštumą, vaikų auginimą bei amatus ir laisvalaikį. Straipsniai, parenkami iš „American Baby”, „Family Fun” bei „Healthykids.com”, aprėpia pačias įvairiausias temas – nuo patarimų matuojant kūdikio temperatūrą iki kelionės į kino teatrą su vaikais. Taip pat turi ir vaikams skirtą kampelį „MSN Kidz”.

Bet kokio amžiaus vaikams bus patrauklu aplankyti „MSN Games”, kitaip dar vadinamą „Zone.com”. Čia yra daugiau kaip 100 žaidimų – vieni žaidžiami individualiai, kiti – su oponentais internete. Kiekvienas ras sau žaidimą pagal skonį – rinktis galima iš galvosūkių, stalo žaidimų, kortų, spėlionių ir veiksmo žaidimų.

Kelionės

Tiek ekstravagantiškam poilsiui, tiek ir taupioms išvykoms MSN kartu su „Expedia” siūlo atskirą kelionių svetainę, į kurią veda nuoroda „Travel”. Tačiau verta užsukti ir į „MSN Travel Central” – patarimų, planų bei informacijos kelionei. Nors šie mini vartai nepasiekiami iš pačios MSN, turi vertingos informacijos, naudingų straipsnių ir dalį turinio iš MSNBC, „MSN City Guides” bei „MSN Maps & Directions”.

Jei planuojate kelionę, prireiks ir žemėlapių. Kad ir kas jus nukreiptų, „Travel Central” ar pagrindinis MSN tinklalapis, vertėtų aplankyti „Maps & Directions”. Nors ir ne tokia aiški, kaip dažniausiai internete lankoma „MapQuest” svetainė, „Maps & Directions” siūlo beveik tas pačias paslaugas: žemėlapius, instrukcijas vairuotojams, artimiausias įdomias vietas ir kt. Tačiau „MapQuest” šiuos duomenis gali perkelti į beveik bet kokį mobilųjį telefoną ar delninuką, o „Maps & Directions” veikia tik su „Pocket PC” įrenginiais. Tiesa, vietoj „MapQuest” siūlomo vieno žemėlapio mastelio, ji siūlo tris ir leidžia įterpti adresus iš kelių eilučių, kad nereikėtų jų perrašinėti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.