Lietuvos banko vadovo prašoma įvertinti kalbas apie šaliai neva gresiančią nekilnojamojo turto rinkos krizę

Viena sparčiausiai augančių nekilnojamojo turto agentūrų „ŽIA valda real estate” raštu kreipėsi į Lietuvos banko valdybos pirmininką Reinoldijų Šarkiną prašydama oficialiai įvertinti, ar tikrai šaliai gresia nekilnojamojo turto rinkos krizė.

„Jau kurį laiką girdime įvairių autoritetingais laikomų finansų ekspertų kalbas apie galimą nekilnojamojo turto krizę, apie „išpūstas” kainas. Tačiau susidaro įspūdis, jog visi jie manipuliuoja faktais ir bando juos išnaudoti savo naudai”, – teigė „ŽIA valda real estate” generalinis direktorius Donatas Valantiejus.
Pernai „ŽIA valda real estate” sudarė sandorių už daugiau nei 100 mln. litų (2004 m. – už 25 mln. litų). Šiais metai planuojama sudaryti sandorių už maždaug 143,7 mln. litų.
„Turime daugybę klientų, administruojame nemažai nekilnojamojo turto projektų, kiekvieną dieną susiduriame su įvairiais sandoriais, pasiūlymais pirkti ir parduoti. Jaučiame, kaip rinka reaguoja į tokius pareiškimus – laikinai pastebimas paklausos sumažėjimas”, – sakė bendrovės vadovas.

Pasak D. Valantiejaus, kai vienu metu išsakomos prieštaringos nuomonės apie padėtį nekilnojamojo turto rinkoje, kyla įspūdis, kad norima manipuliuoti visuomenės nuomone.

„Banko, kuris taiko konservatyvius gyvenamojo būsto išdavimo kriterijus, atstovai sako, kad kainos išpūstos ir gali kristi. Taip tarsi norima pasakyti, kodėl šiame banke griežtesni paskolos išdavimo kriterijai. Tuo tarpu kito banko ekspertai tikina, kad nors kainos ir didelės, bet „viskas gerai” ir jos nekris. Vėlgi, lyg ir nurodoma, jog reikalavimai norintiesiems skolintis ne tokie griežti”, – svarstė „ŽIA valda real estate” vadovas.

Anot D. Valantiejaus, šiuos neaiškumus galėtų išsklaidyti viešas Lietuvos centrinio banko vadovo pareiškimas.

„Daug būsto pirkėjų ketina įsigyti butus, tačiau baiminasi neva galimos krizės ir kainų kritimo. Yra ir kita grupė, kuri, nepaisydama įvairių svarstymų, perka jiems reikalingą būstą, kurių stygius rinkoje vis dar jaučiamas”, – sakė nekilnojamojo turto bendrovės vadovas.

„ŽIA valda real estate” nuomone, kainos labiausiai priklauso nuo šalyje kylančio pragyvenimo lygio ir rinkos paklausos, kuri dar negreit bus patenkinta. Tačiau, anot D. Valantiejaus, aiškiausiai padėtį rinkoje nušviestų Lietuvos centrinio banko vadovas, kurio pozicija būtų geriausias orientyras šalies gyventojams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.