Balandį Lietuvoje užfiksuota 0,7 procento infliacija

Statistikos departamentas praneša, kad vartojimo prekių ir paslaugų kainų pokytis 2006 m. balandį, palyginus su kovu, sudarė 0,7 procento. Per tą patį laikotarpį pernai kainų pokytis buvo 0,4 proc.

2006 m. balandžio mėnesio metinė infliacija sudarė 3,5 procento.

2006 m. balandžio mėnesio vidutinė metinė infliacija – 2,8 procento. Pernai ji buvo – 2,6proc.

2006 m. balandį, palyginus su kovo mėnesiu, maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai pabrango 1,0 procento, transporto grupės prekės ir paslaugos – 2,3, drabužiai ir avalynė – 1,9 procento. Alkoholiniai gėrimai ir tabakas atpigo 0,7 procento. Minėtų grupių prekių ir paslaugų kainų pokyčiai turėjo didžiausią įtaką balandžio mėnesio bendrajam vartotojų kainų pokyčiui. Kitų grupių prekių ir paslaugų kainos mažai pasikeitė.

Vartojimo prekių kainos per balandžio mėnesį padidėjo 0,8 procento, paslaugų kainos – 0,3 procento.

Didžiausią įtaką maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų pokyčiui turėjo 10,8 procento pabrangusios daržovės ir bulvės, 2,0 – žuvys ir jų produktai, 0,6 – duona ir kiti kepimo gaminiai, 7,8 procento – dribsniai ir sausi pusryčiai. Minėtų maisto produktų kainų padidėjimą iš dalies kompensavo 1,0 procento atpigusi šviežia mėsa, 1,4 – kava, 1,5 – citrusų vaisiai, 0,6 – pasterizuotas pienas, 0,5 procento – kiaušiniai.

Transporto grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį labiausiai paveikė benzino kainų padidėjimas 6,9 procento, dyzelinių degalų – 2,6, tolimojo susisiekimo keleivinio kelių transporto paslaugų – 1,1, dviračių – 1,7 procento. Taip pat įtaką darė 4,3 procento atpigusios suskystintos automobilinės dujos.

Drabužių ir avalynės grupės kainų pokyčiui lemiamą įtaką darė dėl naujų vasaros sezono kolekcijų pasirodymo 2,3 procento padidėjusios drabužių, 1,5 – avalynės kainos.

Alkoholinių gėrimų ir tabako grupėje kainų pokytį labiausiai paveikė 2,2 procento atpigęs Lietuvoje gaminamas alus, 0,4 – vynas, 0,3 procento – degtinė.

Iš kitų prekių ir paslaugų, turėjusių įtaką bendrajam balandžio mėn. vartotojų kainų pokyčiui, galima paminėti 3,6 procento pabrangusias malkas, 2,6 – finansines paslaugas, 0,6 – farmacijos gaminius, 0,7 – būsto priežiūros ir remonto prekes ir paslaugas, 1,1 – atostogų išvykas; atpigusias 3,7 procento suskystintas dujas maistui gaminti, 0,7 – elektrinius ir neelektrinius pagrindinius namų ūkio prietaisus, 1,4 – vaizdo aparatūrą, 0,8 – duomenų apdorojimo įrenginius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.