Sudėtingame repertuare -profesionalų parama

Kiekvieną pavasarį lyg iš gausybės rago pasipilantys renginiai kauniečius dažnai išmuša iš vėžių – nežinai, kaip visur suspėti. Gal todėl ir choristų puoselėjama tradicija „Susitikime dainoj” ne visada sulaukia tiek dėmesio, kiek išties verta. Vis dėlto šventės iniciatorė Lietuvos chorų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkė Leokadija Januškienė turi bendraminčių: koncertams dainininkai rimtai rengiasi visą sezoną, o pačią šventę vadina savitu atskaitos tašku.

Pradėjo jaunieji

Pirmieji į Kauno kultūros centro sceną išėjo miesto moksleiviai, bene šilčiausiai sutikti publikos. Jaunuosius dainininkus plojimais skatino mamos ir močiutės, seserys, broliai ir bičiuliai.

Tačiau koncerto nepavadinsi pasirodymu „giminaičiams”, nors ir tai nebūtų peiktina. Chorų vadovai sutartinai tvirtina, kad jau rudenį apsisprendžiama dalyvauti „Susitikime dainoj”, tad toms keliolikai minučių scenoje rengiamasi rimtai ir ambicingai, nes visi žino, kad vieni kitų dainavimo besiklausantys choristai yra reiklūs vertintojai.

A.Kačanausko muzikos mokyklos choro, „Aukso paukštės” laureato „Perpetuum mobile”, meno vadovė Beata Kijauskienė sako, kad jiems koncertas „Susitikime dainoj” – generalinė repeticija prieš išvykstant į tarptautinį konkursą, gegužės pabaigoje vyksiantį Maskvoje. Na, o koncerte Kaune jie dainavo laisvosios programos kūrinius: lietuvių liaudies dainas, taip pat daugelio mėgstamus pagal angliškus tekstus sukurtus kūrinius.

Perkūnas, sakalai ir studentija

Kalbėdama apie šventę, L.Januškienė su pagarba mini visus jos dalyvius, tik apgailestauja, kad savo chorų viešais pasirodymais ne visada moka pasidžiaugti kolektyvų, organizacijų vadovai.

„Įsivaizduokite, koks puikus stimulas būtų dainuojantiems studentams, jei tarp žiūrovų jie matytų, tarkim, dekaną, vieną kitą dėstytoją. Mačiau, kokie laimingi buvo „Jaunystės” dalyviai, išgirdę profesoriaus Marijono Martynaičio pasveikinimą”, – pastebi L.Januškienė.

Chorvedė sako, kad puiku, jog po ilgokai užsitęsusios pauzės vėl gyvuoja Kauno medicinos universiteto akademinis mišrus choras, kuriam vadovauti ėmėsi Tomas Lapinskas, kad šventėje dalyvauja ilgaamžis choras „Daina” iš Lietuvos žemės ūkio universiteto. Gaila, kad vyrai nebetraukia dainų: šventėje dalyvavo tik Lietuvos vidaus reikalų ministerijos choras „Sakalas” ir kauniečių „Perkūnas”.

Finalinės premjeros

Visus trylika metų baigiamajame koncerte skelbiama sudėtingo chorinio kūrinio premjera. Daug metų tarp geriausių Lietuvos chorų tvirtas pozicijas išlaikęs „Gintaras” ir choro bičiuliai šventėje „Susitikime dainoj” padovanoja klausytojams gražiausių klasikos kūrinių. Šįkart „Gintarui” savo jaunais balsais talkino „Kamertonas”, akompanavo Kauno simfoninis orkestras. Luidžio Cherubinio Mišias c-dur su chorais giedojo gerai žinomi solistai Sabina Martinaitytė, Rita Preikšaitė, Mindaugas Zimkus, Liudas Mikalauskas.

Netrukus dainininkų laukia dar vienas svarbus renginys – Kauno dainų ir šokių šventė. Koncertai artėjant didžiajam pasirodymui – labai reikalingi, juolab kad daugelis miesto chorų išgyvena ne pačias geriausias dienas, patiria finansinių sunkumų. Tačiau ir optimizmui pagrindo yra: su mėgėjų chorais labai dažnai koncertuoja žinomi atlikėjai, jiems akompanuoja profesionalūs orkestrai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.