Išaugintas dantis iš motininės danties ląstelės

Mokslininkams iš Brazilijos ir Šiaurės Amerikos pavyko išauginti pelės dantį iš motininės danties ląstelės, o vėliau šį dantį įdėti ir pačiam graužikui. Per 12 savaičių buvo išauginti 6 nauji dantys – danties karūnėlė su dentinu (tvirtasis danties audinys), emaliu, danties minkštimu.
San Paulo (Brazilija) universiteto Medicinos mokyklos mokslininkas Silvio Duajlibi (Silvio Duailibi) teigia, kad jei toliau būtų tęsiami moksliniai tyrimai, po 6-10 metų panašius dantų implantus bus galima kurti ir žmonėms.
Dantų gydytojų mokslinio komiteto Madride (Ispanija) atstovas Žozė Visento Sanz Kasado (José Vicente Sanz Casado) pabrėžė, kad šiuo metu jau pavyko išauginti danties audinį. Pasiekti rezultatai džiugina, bet darbai kol kas yra tik pradinėje stadijoje, reikalauja gilių tyrimų, laiko ir dėmesio, tik vėliau bus galima kalbėti apie klinikinius bandymus.
Pasaulyje daugelis mokslininkų tiria šią problemą. 2002 metais Forsyth institutas generavo kiaulės dantis ir juos implantavo pelėms. Vėliau buvo sukurti dantys iš pelių ląstelių, jie buvo patalpinti į skrandį kad susiformuotų dantų emalis, ir, pagaliau, naujieji dantys užėmė savo vietą burnos ertmėje. Nebuvo pastebėtas naujųjų audinių atmetimas, nes jie buvo išauginti iš paties gyvūno ląstelių. Mokslininkams iš Karališkojo koledžo Londone (King’s College de Londres) pavyko išauginti dantį pasitelkus galvos smegenų ląsteles, kurios buvo įdėtos į inkstus, o vėliau į burnos ertmę, kur baigė augti ir įgavo dantų formą. Viena iš pagrindinių problemų panašiuose tyrimuose – motininių dantų ląstelių gavimas. Nors mokslininkai iš Chansono Instituto (Instituto Hanson en el Royal Hospital Adelaida) Australijoje pareiškė, kad pieniniai dantys yra turtingas motininių ląstelių šaltinis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.