Restauratorių triūsas gražina miestą

Šiemet bendrovė „Pamario restauratorius” daugiausiai užsakymų laimėjo Klaipėdoje.

Toliau vyks universiteto pastatų rekonstrukcija, pradėtas Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos senojo pastato Herkaus Manto gatvėje kapitalinis remontas, tvarkomas istorinis pastatas Tomo g. 2.

Restauravimas – tarytum liga

UAB „Pamario restauratorius” direktorius Aldas Kliukas guodėsi, kad šiuo metu visoms statybų bendrovėms svarbiausiu klausimu tapo darbo jėgos trūkumas.

„Mes paprastai dirbame paveldosaugos objektuose, kuriuose būtinas ne tik įprastas statybų amato išmanymas, bet ir specifiniai sugebėjimai restauruojant pažeistas medžio konstrukcijas, mūrą, fasadų dekorą, kitas pastatų dalis. Šiemet Klaipėdos universitete tęsime studentų aulos restauraciją. Šiame pastate tarybiniais metais buvo karininkų klubas. Atsakingi darbai laukia ir Pedagogikos fakultete. Be gerų specialistų nepadarysi nieko, o kaip juos privilioti? Neseniai patys patyrėme, kad tikri specialistai, kartą prisilietę prie senųjų pastatų, vis dažniau palieka neblogai mokamus darbus ir grįžta pas mus”, – kalbėjo A. Kliukas.

Direktorius minėjo bent keletą specialistų, kurie anksčiau susiviliojo mažiau atsakingu darbu, didesniais atlyginimais ir išėjo masiškai daryti „euroremontų”. Padirbo, įvertino tokių užsakymų rutiną ir sugrįžo pas restauratorius.

„Matyt, restauracija užsikrečiama kaip savotiška bacila, virusu. Kas supranta ir vertina kūrybišką darbą, nebegali be jo gyventi ir sugrįžta pas mus”, – samprotavo A. Kliukas.

Darbas paveldosaugos objektuose praėjusiais metais sudarė apie 92 proc. visų „Pamario restauratoriaus” atliktų darbų. Šiemet jau visus darbus bendrovė atliks tik tokiuose objektuose.

Sutartys – senos, kainos – naujos

Antram gyvenimui prikeldami vieną gražiausių ir įdomiausių pastatų universiteto miestelyje – studentų aulą – restauratoriai susidūrė su nelengva problema. Pastato rekonstrukcijos viešojo konkurso kainos buvo nustatytos 2001 metais, o per kelerius metus padėtis pasikeitė iš esmės. Deja, sutarties sąlygų niekas negalvoja perrašyti ir pakoreguoti atsižvelgiant į šiandienines kainas.

A. Kliukas ir technikos direktorius Algimantas Zokaitis pasakojo, kad atstatant buvusį aulos bokštą, kuriame bus laikrodis, sprendžiant kitus pastato rekonstrukcijos klausimus didelių sunkumų nebuvo ir nėra.

„Didžiausia mus slegianti našta – per 4-5 metus iš esmės pasikeitusi padėtis statybų rinkoje. Nuo 2001-ųjų pabrango statybinės medžiagos, bet labiausiai – darbo jėga. Jeigu valstybė sparčiau finansuotų konkursuose mūsų laimėtus užsakymus, viskas būtų gerai. O štai ir šiemet, nors darbų liko ne tiek daug, iš studentų aulos pastato dar neišeisime. O padėtis keisis ir kitais metais – viskas tik brangs”, – kalbėjo A. Kliukas.

Statybininkai taip pat nesnaudžia: įvertinę valstybinių konkursų niuansus, dabar jie vengia sutarčių, kurios ilgesnės nei dveji metai.

Senieji pastatai – kaip sunkūs ligoniai

Universiteto Pedagogikos fakulteto rūmus S. Nėries gatvėje puošia bene didžiausi mieste šlaitiniai čerpių stogai. Niekada jie nebuvo tvarkomi iš esmės, tik pernai „Pamario restauratorius” pradėjo didelius stogų remonto darbus.

Praėjusiais metais baisi vasaros liūtis prasiautė kaip tik tuo metu, kai restauratoriai tik nuėmė čerpes ir nespėjo sutvarkyti stogo. Šiemet Pedagogikos fakultete laukia dar atsakingesni darbai. Buvusioje gyvenamojoje fakulteto dalyje reikės iki perdangos nuimti stogą, nes per karą sudegus šiai pastato daliai, stogas buvo atstatytas gana keistai – pažemintas ir pastumtas į vieną šoną, bendri pastato tūriai nebeatitiko tų, kurie buvo XX a. pradžioje. Nukentėjo ir žaismingas bokštelis, gatvės pusėje puošęs pastatą.

Norėdami išvengti panašių gamtos stichijos pasekmių šiemet, restauratoriai darbą organizuoja pamainomis, kad viskas vyktų kuo sparčiau.

Atgims senoji biblioteka

A. Zokaitis, besirūpinantis I. Simonaitytės viešosios bibliotekos senojo pastato restauracija, pasakojo, kad jų specialistams teks iš esmės pakeisti pastato konstrukcijas. Pirmajame aukšte įsikurs periodikos fondas, antrajame – salė reprezentaciniams renginiams, palėpėje – knygų muziejus.

Bus keičiamos senosios pastato aukštų perdangos, grindys. Pasak A. Zokaičio, tai bus kapitalinis pastato remontas su restauracijos elementais. Restauratoriai tikisi, kad bibliotekos remontas, laiku gavus finansavimą, bus baigtas 2008 metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.