Skulptūrų restauracijai skirtus pinigus „švaisto” vandalai

Klaipėdos skulptūrų parke savaitgalį atstatyta restauruota Vitalijaus Lukošaičio skulptūra „Vakarienė keturiems” vakar vėl buvo išniekinta.

Iš granito nukalta skulptūrinė kompozicija vaizduoja prie stalo susėdusią šeimą tėvą, mamą, vaiką ir šunį. 1984 m. sukurtas kūrinys ilgą laiką stovėjo suniokotas vandalų. Tėvo ir motinos figūros buvo išverstos, vaiko figūra dingusi.

Klaipėdos skulptūrų parką patikėjus Mažosios Lietuvos istorijos muziejui, suniokoti meno kūriniai pradėti restauruoti. Praeitais metais atnaujintos K. Pūdymo skulptūra „Kriauklė”, G. Jonkaus skulptūra „Kelionė”.

Šiais metais skulptorius Gintautas Lukošaitis restauravo savo tėvo kūrinį „Vakarienė keturiems”. Iš naujo buvo sukurta dingusi vaiko skulptūra, visa kompozicija nušveista ir atstatyta gegužės 6 dieną.

Vakar ryte į Mažosios Lietuvos istorijos muziejų paskambinusi moteris pranešė, kad kūrinio tėvo ir motinos figūros išverstos. Įvykį užfiksavo policija. Pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktoriaus pavaduotojas Skulptūrų parkui Evaldas Jurkevičius įsitikinęs, kad vandalai bus surasti, paviešinti ir nubausti didžiausia bausme.

„Manau, tai nėra atsitiktinio praeivio chuliganiškas išpuolis, o nuolatinio lankytojo darbas. Skulptūra išniekinta su potekste. Tėvo ir motinos figūros paguldytos nepadoria poza, pasityčiojant iš šeimos. Jau susisiekėme su G. Lukošaičiu, kad skulptūrą vėl sutvarkytų”, – sakė pašnekovas.

Skulptūros restauracija kainavo 20 tūkstančių litų, kuriuos Savivaldybė skyrė iš Savivaldybės biudžeto.

Pasak E. Jurkevičiaus, iki gegužės 15 d. bus restauruota dar viena Vytauto Naručio sukurta skulptūra „Motina”. Tačiau 400 kg sveriantis kūrinys iš bronzos negrįš į Skulptūrų parką, kol čia nebus įdiegta apsaugos sistema – sumontuotos vaizdo kameros. Beveik pusmetį dėl tos pačios priežasties sandėliuose guli ir atnaujintas Dalios Matulaitės kūrinys „Dvylika brolių”.

Restautruoti reikia dar septynias skulptūras. Iš viso Skulptūrų parke yra 113 meno kūrinių.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros skyriaus vedėjos Violetos Staskonienės teigimu, kamerų Skulptūrų parke dar teks laukti apie porą mėnesių.

„Tik balandžio pabaigoje Savivaldybės taryba skyrė šiam darbui 60 tūkstančių litų. Dabar pratęsiama sutartis su Skulptūrų parko tvarkymo darbų rangovu – praeitais metais konkursą laimėjusia AB „Klaipėdos keliai”. Pagal Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus patiektą schemą, Skulptūrų parke turėtų atsirasti penkios vaizdo kameros prie pagrindinių takų bei kūrinių. Termino, kada kameros bus įrengtos, kol kas nėra”, – sakė valdininkė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.