Pradedami teikti lengvatiniai būsto kreditai

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Socialinio būsto skyrius jau priima uostamiestyje registruotų asmenų prašymus išduoti pažymas, įrodančias teisę į lengvatinį būsto kreditą.

Šiemet Finansų ministerija Klaipėdos miestui nustatė 16,5 mln. litų lengvatinių kreditų limitą. Pasak Socialinio būsto skyriaus vedėjos Danguolės Netikšienės, ši suma tenkina uostamiesčio poreikius. Pernai limitas Klaipėdai siekė 14,26 mln. litų.

Paskolas teiks 3 bankai

Valstybės remiamus kreditus pirmam tinkamam būstui įsigyti šiemet teiks trys bankai, pasirašę sutartis su Finansų ministerija – „Hansabankas”, „Nord/LB Lietuva” bei „Sampo”.

„NORD/LB Lietuva” nustatytas 7 mln. litų limitas, „Sampo” bankui – 5 mln. limitas, o „Hansabankui” – 4,5 mln. litų limitas uostamiesčio gyventojų lengvatinėms būsto paskoloms.

Valstybė 20 proc. banko suteikto kredito padengs našlaičiams, kurių abu tėvai mirė iki jiems sukako 18 metų, ne vyresniems kaip 35 metų amžiaus nedarbingais ar iš dalies darbingais pripažintiems asmenims. Penktadalis kredito subsidijuojama ir senatvės pensijos amžiaus sulaukusiems žmonėms, kuriems yra nustatyta specialiųjų poreikių tenkinimo reikmė. Tokia pat lengvata taikoma ir šeimoms, kuriose yra neįgalus, pripažintas nedarbingu ar iš dalies darbingu asmuo bei šeimoms, kuriose yra asmuo, sulaukęs senatvės pensijos amžiaus ir jam yra nustatyta specialiųjų poreikių tenkinimo reikmė.

10 proc. kredito valstybė padengs jaunoms šeimoms, auginančios vieną ar daugiau vaikų ar įvaikių ir šeimoms, kuriose vienas iš tėvų yra miręs.

18 metų sulaukę asmenys ir šeimos, nuolat gyvenančios Lietuvoje, jei jų 2005 metų turtas ir metinės grynosios pajamos neviršija Vyriausybės nustatytų dydžių, gali pasinaudoti būsto kredito draudimo įmokų lengvata, o vėliau, įgiję teisę į lengvatą – susituokę, susilaukę vaikų ir t.t., – galės gauti subsidiją kredito likučiui padengti.

Tokio asmens grynosios metų pajamos neturi viršyti 20 tūkst. litų, o turtas – 30 tūkst. litų. Dviejų ar trijų asmenų šeimos grynosios metų pajamos ir turtas neturi viršyti atitinkamai 32 tūkst. litų ir 60 tūkst. litų, keturių ir daugiau asmenų šeimos – 40 tūkst. litų ir 80 tūkst. litų.

Būsto kreditų gavėjai taip pat turi galimybę pasinaudoti Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo lengvata, kuri leidžia iš apmokestinamųjų pajamų atimti patirtas išlaidas dėl sumokėtų palūkanų įsigyjant būstą.

Pažyma nieko negarantuoja

Klaipėdos savivaldybės administracijos Socialinio būsto skyriaus vedėja D. Netikšienė akcentuoja, kad Savivaldybės pažymos dar negarantuoja lengvatinio būto kredito.

„Lemiamas žodis priklauso bankui, kuris atsižvelgia į asmens ar šeimos pajamas ir kitus reikšmingus faktorius”, – sako vedėja.

Ji taip pat priminė, kad valstybės remiamas kreditas suteikiamas pirmam tinkamam būstui įsigyti. Tinkamu būstu laikomas toks, kai vienam asmeniui tenka daugiau kaip 14 kv. metrų ploto.

Pernai Klaipėdos miesto savivaldybės administracija per tris mėnesius išdavė 138 pažymas. Jų daugiausiai kreipėsi jaunos šeimos. Viso kredito limito pernai uostamiestyje neišnaudojo tik „Šiaulių” bankas.

Norint gauti pažymas reikia kreiptis į Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Socialinio būsto skyrių (Liepų g. 11, 131 kab.) priėmimo laiku: pirmadieniais, antradieniais, trečiadieniais ir penktadieniais nuo 9 iki 12 val. Informacija teikiama tel. 39 63 13, ją galima rasti ir interneto svetainėje www.klaipeda.lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Pradedami teikti lengvatiniai būsto kreditai"

  1. Kajetonas

    Seniai laikas „Išoperuoti” tas partijėles, kurios kelia tik destrukciją ir sumaištį visuomenėje.Antai vadinami tautininkai nori aptverti Lietuvą,tai galėjo baidyti praskrendančius paukščius nuo pasienio.Socialistas Stakvilevičius vis ,dejuoja dėl buvusių privalumų komunistams, išlenda visokie škiliai,švonderiai,kuokos…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.