Psichiatrijos ligoninė rokiškėnų nebeatstums

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), beveik metus gąsdinusi rokiškėnus ir aplinkinių rajonų gyventojus, kad iš jų bus atimta psichiatrinė pagalba, apsigalvojo.

Prieš porą savaičių vienos iš didžiausių šalyje Rokiškio psichiatrijos ligoninės personalas sužinojo galėsiantis gydyti ne vien nepakaltinamais pripažintus, sunkius nusikaltimus padariusius ligonius iš visos šalies. Ligoninėje bus leidžiama gydyti ir regiono gyventojus, kuriems būtina psichiatrinė pagalba.

Svajota apie ligoninę-kalėjimą

Rokiškio psichiatrijos ligoninė yra vienintelė šalyje, kurioje gydomi nepakaltinamais pripažinti psichinių problemų turintys asmenys, padarę sunkius nusikaltimus. Ne vienam iš jų ligoninėje tikriausiai teks sulaukti gyvenimo pabaigos. Kurį laiką Rokiškio psichiatrijos ligoninėje tokie asmenys buvo gydomi kartu su kitais pakrikusios psichikos asmenimis, įskaitant vaikus. Todėl SAM dėl etinių motyvų buvo nusprendusi ligoninę išskaidyti.

Iš pradžių buvo uždarytas vaikų skyrius, o nuo kitų metų pradžios ketinta šią ligoninę paversti uždaro tipo specialaus režimo psichiatrijos įstaiga. Ji būtų pritaikyta gydyti tik nusikaltusius psichikos ligonius.

Rengtąsi veltui

Buvo nutarta, kad Rokiškio psichiatrijos ligoninėje nebeliks bendrojo skyriaus. Bendrieji psichiatrijos skyriai turėjo būti įsteigti Rokiškio rajono ir Panevėžio apskrities ligoninėse. Uoliai šią idėją įgyvendinti ėmėsi Rokiškio rajono ligoninė: parengė psichiatrijos skyriaus projektą, perkvalifikavo slaugytojas dirbti su psichikos ligoniais, ėmė supirkinėti reikiamą medicininę įrangą ir pradėjo tartis su psichiatrais, kurie galėtų dirbti tokiame skyriuje. Tačiau praėjusių metų vasarą paaiškėjo, kad viso šio pasirengimo būta perniek – sveikatos apsaugos ministro ligoninei atsiųstame rašte paaiškinta, kad rajoninio tipo ligoninėse nenumatyta steigti specializuotų psichiatrijos skyrių. Jie steigiami didžiosiose apskričių ligoninėse.

Panevėžio ligoninei – gera žinia

Daugiaprofilinei Panevėžio apskrities ligoninei buvo leista turimą 60 lovų psichosomatinį skyrių padidinti dar 40 lovų, skirtų gydyti ūmiems psichikos ligoniams.

Naujasis skyrius Panevėžio ligoninėje turėtų pradėti veikti 2007-ųjų pradžioje. Naujuoju skyriumi labai džiaugiasi Panevėžio miesto ir rajono greitosios pagalbos ekipažai, kuriems bemaž kasdien tekdavo sukarti po porą šimtų kilometrų psichikos sutrikimų turinčius žmones vežiojant į Rokiškio psichiatrijos ligoninę.

Tačiau minėtasis restruktūrizavimo sumanymas išgąsdino rokiškėnus. Jie pradėjo piktintis, kad savame mieste turėdami puikią psichiatrijos ligoninę ir vienus geriausių psichiatrų Lietuvoje negalės kreiptis į juos, o sutrikus psichinei sveikatai pagalbos turės ieškoti Panevėžyje, Vilniuje ar Kaune.

Sunerimo ir Rokiškio rajono greitosios pagalbos medikai, nenudžiugę, kad psichikos ligonius iš Rokiškio į Panevėžį teks vežioti porą šimtų kilometrų.

Pakeitė sprendimą

Rokiškėnų nerimas truko daugiau kaip pusmetį, kol prieš porą savaičių SAM Rokiškio psichiatrijos ligoninei leido turėti ir bendrąjį skyrių. „Pastaruoju metu visiškai atskyrėme ligoninės korpusą, kuriame priverstinai gydomi teismo nepakaltinamais pripažinti ligoniai. Nusikaltusieji ir paprasti ligoniai nei susitinka, nei bendrauja. Tai, matyt, viena iš priežasčių, privertusių Sveikatos ministeriją apsispręsti ir ligoninėje palikti bendrąjį skyrių, juo labiau kad toks sprendimas leido sutaupyti nemažai medicinos sistemos lėšų”, – LŽ sakė Rokiškio psichiatrijos ligoninės Bendrosios psichiatrijos skyriaus vedėjas Petras Aukštuolis. Anot jo, dabar Rokiškio psichiatrijos ligoninėje yra 120 bendrosios psichiatrijos lovų ir 110 lovų, skirtų gydyti nepakaltinamiems ligoniams.

Kai 40 lovų psichiatrijos skyrius bus atidarytas Panevėžio apskrities ligoninėje, Rokiškio psichiatrijos ligoninės bendrosios psichiatrijos skyrius turėtų sumažėti iki 80 lovų. Jame toliau galės gydytis rokiškėnai ir gretimų rajonų gyventojai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.