Nepatenkintos Rusijos užuominos apie „šaltąjį karą”

Didžiausios pramoninės pasaulio valstybės turi pripažinti Rusijos ištikimybę demokratijai ir palaidoti „šaltojo karo eros šmėklas”, pareiškė energetikos ministras Viktoras Christenka.

Laikraštyje „Financial Times” jis išspausdino straipsnį, atmetantį JAV viceprezidento Diko Čeinio pretenzijas ir kaltinimus, esą Vladimiras Putinas nutolo nuo demokratijos ir vykdo energetinio šantažo, kuris įmanomas dėl milžiniškų Rusijos energijos šaltinių atsargų, politiką.

„Mes didžiai sunerimę dėl pastarųjų komentarų Vakaruose, kurie iškreipia Rusijos energetikos politiką”, – rašo V.Christenka vakar išspausdintame straipsnyje.

„Rusija atsisakė sovietmečio susitarimų, kai buvo subsidijuojamos energijos šaltinių kainos mūsų kaimynių ekonomikose, ir pasirinko rinkos principais pagrįstus kainodaros mechanizmus”, – pareiškė ministras.

„Mes žinome, kad seni įspūdžiai lėtai grimzta praeitin, bet Vakarams jau metas išvysti ir įsisąmoninti tą brandų vaidmenį ir pažangą, kurių pasiekė Rusija”, – pažymi jis.

Rusijos vadovybę labai supykdė Didžiojo aštuoneto šalių atstovų susitikimo Sankt Peterburge išvakarėse nuskambėję D.Čeinio komentarai.

JAV viceprezidentas kritikavo Rusiją iš pradžių gegužės 4 dieną Vilniuje vykusiame Baltijos šalių, Ukrainos ir Gruzijos viršūnių susitikime, paskui tęsė žodžių ataką lankydamasis Kazachstane ir pakeliui į namus.

Sekmadienį skrisdamas JAV karinių oro pajėgų lėktuvu, D.Čeinis dar kartą pareiškė reporteriams: Maskva turi suprasti, kad „geriausios Rusijos kaimynės – tai geros, stiprios demokratijos”, ir jai nederėtų energijos šaltinių naudoti kaip spaudimo kaimynėms priemonės.

Šie pareiškimai – vieni griežčiausių, kuriuos Kremliui teko išklausyti per visą prezidento Džordžo V.Bušo valdymo laikotarpį.

V.Christenka paragino visas šalis „leisti pasenusiems stereotipams išnykti” ir Aštuoneto viršūnių susitikime pabandyti ieškoti bendro požiūrio į ekonominę politiką.

„Tikimės, kad šią liepą, kai mūsų šalių – G-8 partnerių lyderiai susirinks drauge, jie tai padarys, pasirinkę rimtą dialogą ir praktinį bendradarbiavimą, ir neleis, kad kilnius mūsų siekius sugriautų šaltojo karo eros šmėklos”.

Rusijos spauda D.Čeinio kalbą palygino su britų premjero Vinstono Čerčilio kalba Fultone 1946 metais, kurią priimta laikyti SSRS ir Vakarų pasaulio šaltojo karo pradžia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

1 atsiliepimas į "Nepatenkintos Rusijos užuominos apie „šaltąjį karą”"

  1. senis

    😳 A ką sakiau, auksčiau bambos nepašoksi, taip kad rikis geriau televiziją jėi laiko jie tave.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.