Įdegio vergės rizikuoja per anksti pasenti

Pavasaris įsibėgėja, orai atšyla, jau ir atostogos ne už kalnų. Taip ir norisi atsukti veidą į saulę, pasimėgauti šiltais jos spinduliais, o medikai kur buvę kur nebuvę vėl apie pražūtingą saulės poveikį pamokslauja. Vis dėlto jų patarimai pravers, jei norime suderinti grožį ir sveikatą: protingai elgiantis įmanoma ir lengvai įrusti, ir odos nenualinti.

Oda praras elastingumą

Mūsų oda užima apie 2 kvadratinius metrus ploto ir atlieka svarbią organizmo apsaugos funkciją, todėl ją reikia puoselėti ir tausoti. Deja, įdegusio kūno kultas ima viršų: sveikata užmirštama, svarbu tik grožis. Tačiau, pasak specialistų, saulė ir grožiui – ne į naudą.

Vilniaus universiteto Dermatovenerologijos centro Dienos stacionaro skyriaus vedėja Irena Glazauskienė nepraranda vilčių, kad pavyks įtikinti moteris saulės voniomis mėgautis saikingai. „Daugelis žmonių paprasčiausiai nemoka saulėje tinkamai elgtis ir dėl to nukenčia, o į specialistų įspėjimus reaguoja skeptiškai”, – stebisi medikė.

Ji primena, kad saulės spindulius sudaro kelių rūšių ultravioletiniai spinduliai ir elektromagnetinės bangos. Nuo jų mus šiek tiek apsaugo ozono sluoksnis, debesys, tačiau to nepakanka. Ypač daug saulės spindulių mus pasiekia didelėse erdvėse – prie jūros, kalnuose. Ten reikėtų būti ypač atsargiems.

Ultravioletiniai B (UVB) spinduliai, nors į odą prasiskverbia negiliai, nudegina jos paviršių, sukelia uždegimą. Ultravioletiniai A (UVA) spinduliai ilgesnį laiką išbuvus saulėje taip pat sukelia nudegimą, tačiau jie veikia ir ląsteles, jų cheminę struktūrą. Perdozavus saulės, ląstelės išsigimsta, degeneruoja ir gali tapti vėžinėms.

Vėžiu nelabai pagąsdinsi, ypač jaunas merginas, kurioms rūpi kuo labiau įrusti. Bet kažin, ar jos žino, kad UVA spinduliai pasiekia ir jungiamąjį audinį, paveikia jame esančias kolagenines skaidulas, kurios lemia odos elastingumą.

„Jei jaunystėje per daug piktnaudžiausite saule, oda anksti suglebs, bus apdribusi, prieš laiką susiraukšlės ir visas grožis perniek nueis”, – įspėja I.Glazauskienė. Ji primena, kad UVA spektro spindulių gauname ir soliariumuose, todėl jais piktnaudžiauti taip pat nereikėtų.

Gresia lėtiniai dermatitai

Pasak gydytojos, tos moterys, kurios jaunystėje nuolatos deginosi, rizikuoja susirgti lėtiniu dermatitu, nuo kurio labiausiai kenčia grožis. Šis negalavimas atsiranda dėl ilgalaikio saulės poveikio: oda pasidaro šiurkšti, raukšlėta, pleiskanoja, vystosi keratozės, pigmentinės dėmės, kiti dariniai.

Juos įveikti labai sunku, dažnai ir neįmanoma. Apie tai irgi reikėtų susimąstyti, prieš svajojant apie ryškų įdegimą.

I.Glazauskienė paneigia paplitusią nuomonę, jog saulės vonios gali padėti įveikti įvairius odos negalavimus: „Viską lemia tai, kokia odos liga vargina, kokia jos stadija. Sergantiesiems psoriaze saulė naudinga, tik ne paūmėjimo periodais. Jos spinduliai gali padėti įveikti jaunatvinius spuogus, bet kai kuriais atvejais dar labiau juos išprovokuoja. Ne į naudą ji sergantiesiems atopiniu dermatitu”.

Ypač atidūs turėtų būti tie žmonės, kurių odos tipas šviesus, jie vos keletą minučių pabuvę saulėje gali stipriai nudegti. Kiek ilgiau saulės voniomis mėgautis gali rudakiai, tamsiaplaukiai. Nepaisant to, visi be išimties turi naudoti apsaugines priemones, tikina I.Glazauskienė. Reikia atidžiai skaityti jų etiketes ir gerai paskaičiuoti, kiek laiko jos veikia, priklausomai nuo filtro stiprumo. Jei daug maudotės, šluostotės, teptis reikia dažniau, tačiau labai atidžiai, kad padengtų visą kūną. Geriausiai tai padaryti dar namuose, išeinant į pajūrį ar važiuojant į gamtą.

Įdegimas bus švelnesnis

Kai kurie žmonės vengia apsaugančių nuo saulės poveikio kremų, esą neįdegs. Tačiau taip nėra, aiškina gydytoja. „Net didžiausią filtrą turinčios priemonės apsaugo tik iš dalies, todėl įdegti netrukdo, tik tai įvyksta palaipsniui, įrudimas būna švelnesnis”, – sako pašnekovė.

Jei atostogauti į šiltus kraštus vykstate ankstyvą pavasarį, kai oda per žiemą yra praradusi įrudimą, ne pro šalį prieš tai keletą kartų apsilankyti soliariume. Keli seansai tikrai nepakenks, o odą paruošime saulės vonioms, jai nebebus tokio didelio streso.

Dienos stacionaro skyriaus vedėja pataria daugiau dėmesio skirti savo odos profilaktinei apžiūrai, ypač po to, kai grįžote iš atostogų, kurių metu nemažai laiko praleidote kaitrioje saulėje. Reikėtų atidžiai apžiūrėti, ar neatsirado naujų darinių, ar nepakeitė formos ir spalvos, faktūros senieji apgamai.

Norime ar nenorime apie tai galvoti, bet nėra iš piršto laužti gydytojų įspėjimai apie saulės vonių provokuojamas onkologines odos ligas, ypač melanomas. Kuo anksčiau jas pastebėsime, tuo daugiau šansų įveikti ligą.

„Rizika susirgti onkologinėmis odos ligomis ypač išauga stipriai nudegusiems saulėje vaikystėje, todėl kūdikius ir mažus vaikus reikia labai saugoti nuo saulės”, – sako pašnekovė.

Į pajūrį – be makiažo

Nepageidaujamas alergines odos reakcijas gali sukelti ir vaistai bei kosmetikos priemonės, net tie patys apsauginiai kremai, jei esame jautrūs kuriai nors jų sudėtinei daliai ar jose esančioms cheminėms medžiagoms reaguojant su saule.

Dermatovenerologijos centro gydytoja pasakoja gydžiusi nuo dermatitų keliolika pacientų, kurie, patyrę traumas, tepėsi preparatu „Fastum gel”, o po to buvo saulėje. Kai kuriems šis poveikis pasireiškė net po kelių savaičių, nes vaistai prasiskverbia į giluminius kūno sluoksnius. „To, kad reikėtų vengti saulės naudojant kai kuriuos medikamentus, jų gamintojai paprastai neakcentuoja, o žmonės nukenčia”, – piktinasi I.Glazauskienė.

Fototoksinis poveikis, pasireiškiantis bėrimais, sudirginimais, galimas po saulės vonių ir tiems, kurie vartoja antibiotikus, ypač penicilino grupės, kai kuriuos priešgrybelinius, priešuždegiminius preparatus, netgi padedančius įveikti padidėjusį kraujospūdį vaistus, kontraceptines priemones. Nepageidaujamas poveikis juos vartojantiems galimas ir naudojantis soliariumais.

Medikai atkreipia dėmesį, kad vasarą ilsintis gamtoje nereikėtų gultis ar sėstis ant žolės nieko nepasitiesus. Ne tik barštis, rūta, petražolė, bet ir daugelis kitų augalų reaguoja su saule ir gali pažeisti odą, ją nudeginti, išberti.

Alergologė profesorė Rūta Dubakienė sako, kad einant į pajūrį ar paežerę, taip pat ir soliariumą geriau nenaudoti kosmetikos priemonių, išskyrus apsaugines, nes jos gali sukelti alergines reakcijas. Nereikėtų purkštis kvepalais, teptis dezodorantais, piktnaudžiauti dekoratyvine kosmetika. Jei nesate labai jautri, gal ir nieko blogo nenutiks, tačiau kam rizikuoti? Juolab kad alerginės ligos sunkiai išgydomos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.