Svetingo salyno kontrastai

Maltos salynas, dar vadinamas pasaulio viduriu arba Viduržemio jūros perlu, vilioja poilsiautojus ne vien nuostabiu kraštovaizdžiu. Vietos gyventojų svetingumas ir tolerancija atvykėliams jau tapo savita salyno vizitine kortele.

Malta nuo Sicilijos krantų nutolusi vos per 90 kilometrų, o nuo Afrikos žemyno ją skiria tik šiek tiek mažiau nei 300 kilometrų. Arčiausiai Maltos yra Gozo, Kamino ir dar keletas salų. Jos – koralinės kilmės, todėl turi uolėtas pakrantes. Tradicinių, poilsiautojams skirtų paplūdimių Maltoje – vos keletas.

Pritrenkianti architektūra

Nors Maltos sala gana maža – 27 kilometrų ilgio ir 14 kilometrų pločio, čia galima pamatyti daug architektūrinių bei istorinių objektų. Daugelis miestelių ir šiandien didžiuojasi gerai išsilaikiusiais, dar Maltos ordino laikus menančiais senamiesčiais, bažnyčiomis ir pilimis. O sostinėje Valetoje, įsikūrusioje kyšulyje tarp dviejų uostų, yra viena gražiausių Europoje Šv. Jono katedra ir Magistro rūmai. Be to, tiek Maltoje, tiek Gozo saloje išlikusios paslaptingos megalitinės šventyklos, statytos prieš 6000-7000 metų. Žinoma, tai tik liekanos, bet jos iš tiesų stulbina.

Maltos krantai labai uolėti, o jūra – skaidri, todėl mėgstantieji nardyti po vandeniu ras spalvingą žuvų ir augmenijos pasaulį. Pasyvaus poilsio mėgėjai čia irgi neturėtų nusivilti – yra daug paplūdimių, prie jų pėsčiųjų patogumui įrengti laiptai.

Patarimai keliautojams

Maltoje turistai apgyvendinami aukštos ir vidutinės klasės viešbučiuose. Žemesnės kategorijos poilsio namai dažniausiai nėra įsirengę individualių paplūdimių, todėl klientams tenka eiti į bendrus. Viešbučiai, kurie turi nuosavus paplūdimius, papildomai pasirūpina nemokamais gultais ir skėčiais. Be to, jų teritorijose įrengti modernūs baseinai. Poilsiautojai, ketinantys apsistoti vidutinės klasės viešbučiuose, turėtų būtinai pasiimti pripučiamų čiužinių, nes degintis ant akmenėto kranto ne itin malonu.

Transporto judėjimas Maltoje toks pats kaip Didžiojoje Britanijoje. Vietos gyventojų automobiliuose vairas – dešinėje pusėje. Iš Maltos grįžę tautiečiai pasakojo, kad išsinuomojus mašiną pirmomis dienomis būna sunkoka susiorientuoti keliuose. Be to, eismas saloje gana intensyvus, o kelio ženklų, nors ir labai keista, beveik nėra. Poilsiautojai iš Lietuvos aiškino, kad nuomotis automobilį Maltoje brangu. Susipažinti su sala, aplankyti jos žymiąsias vietas galima ir naudojantis viešuoju transportu. Tiesa, autobusai Maltoje gana seni, tačiau švarūs ir techniškai sutvarkyti.

Laimingųjų salynas

Maltai būdingas Viduržemio jūros klimatas. Žiemos čia sausos, šiltos ir švelnios. Vidutiniškai per metus saloje iškrenta maždaug 560 milimetrų kritulių, daugiausia – vėlyvą rugsėjį ir kovą.

Maltoje gyvena apie 380 tūkst. gyventojų. Tai viena tankiausiai gyvenamų pasaulio šalių. Dauguma salos gyventojų – Romos katalikai, valstybinė kalba – maltiečių (arabų ir italų kalbų sąmaiša). Tiesa, daugelis vietinių kalba angliškai, tik maždaug 4 proc. salos gyventojų užkalbinti šia kalba oriai atrėžia: „Nešneku angliškai”, ir nusisuka.

Grįžę poilsiautojai pasakojo, kad maltiečiai – vieni laimingiausių ir linksmiausių žmonių pasaulyje. Be to, saloje gyvena nemažai ilgaamžių. Taigi Maltos gyventojų ilgaamžiškumas – geros nuotaikos rezultatas.

Gražu, bet brangu

Lietuviams, trokštantiems pažinti Maltą ir Gozo salas, rekomenduojama užsisakyti turistinių agentūrų siūlomas keliones. Norintieji sutaupyti gali naudotis vietinių turistinių agentūrų paslaugomis, mat jų kainos mažesnės, nei prašo mūsų kelionių organizatoriai. Be to, ir išvykų spektras daug platesnis. Kadangi Malta yra netoli Sicilijos, vietos agentūros organizuoja pažintines keliones ne tik į šį Italijos regioną, bet ir prie Etnos ugnikalnio, į senovinį Taominos miestelį.

Ko gero, svarbiausia priežastis, dėl kurios lietuviai vis dar retokai vyksta į Maltą, yra dideli pinigai. Mat pigiausia kelionė lėktuvu, įskaitant bilietus į abi puses, nakvynę ir pusryčius, kainuoja nuo 2 tūkst. litų. O ir pati Malta gana brangi šalis. Pavyzdžiui, puodelis kavos vidutinio lygio restorane kainuoja lirą – lietuviškais pinigais tai maždaug 8 litai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.