Flirtas su dirbtiniu įdegiu

Mados tendencijas paprastai nulemia vienu ar kitu laikotarpiu dominuojanti grožio samprata. Įdegis ilgus amžius nebuvo madingas – vėjo ir saulės nugairintas kūnas išduodavo, kad žmogus yra priverstas darbuotis laukuose.

Pramonės revoliucija reiškė ir mados revoliuciją. Naujieji buržua nenorėjo atrodyti taip, kaip išblyškę fabrikų darbininkai – tada įdegis, o ne išblyškusi oda išduodavo, kad žmogus užima aukštesnę padėtį visuomenėje, gali mėgautis Pietų kurortų malonumais.

Tariamas grožis

Nors dabar garsiausi pasaulio vizažistai skelbia sveikos, saulės spindulių nenualintos odos triumfą, tačiau daug kam įdegęs kūnas vis dar atrodo gražesnis.

„Kai matau patamsėjusią, išsausėjusią, raukšlelėmis nusėtą odą, klausiu, ar žmogus lankosi soliariume. Beveik visada atsakymas būna teigiamas”, – sako Grožio terapijos ir chirurgijos klinikos kosmetologė Sonata Vilkuvienė. Pašnekovė teigia pastebėjusi, kad soliariumus pamėgusios itin jaunos mergaitės. O brandesnio amžiaus moterys dažniausiai šias procedūras vertina kritiškai. Mat besilankančiųjų soliariume oda praranda drėgmę ir todėl tampa ne tokia elastinga, greičiau sensta. Beje, pasak specialistės, soliariumo įdegio spalva skiriasi nuo natūralaus.

Vilniaus Universiteto onkologijos instituto gydytoja onkologė Jolita Gibavičienė mano, kad viena iš priežasčių, kodėl soliariumus pamėgo jauni žmonės – įdegusi oda yra seksualumo požymis. Kita vertus, ultravioletiniai spinduliai skatina endogeninių endorfinų gamybą, kurie paprastai išsiskiria užplūdus stiprioms teigiamoms emocijoms. Todėl šiauriečiai linkę užsukti į soliariumus minutėlei malonaus atokvėpio.

Pavojai

Amerikos dermatologų asociacija dar 1996 metais išleido peticiją, kurioje aiškinama, kad lankymasis soliariumuose dėl grožio yra žalingas. Ši asociacija bei Amerikos odos vėžio fondas nuolat leidžia reklaminius bukletus, kur aiškinama apie neigiamą soliariumų poveikį. Gydytoja Gibavičienė aiškina, kad žmonės, kurių kūnas nusėtas įvairių dydžių ir formų apgamais, labiau rizikuoja susirgti melanoma ilgai kaitindamiesi soliariume ar paplūdimyje.

„Kai žmogus apsilanko soliariume, jo apgamai, veikiami ultravioletinių spindulių, visada kiek pakinta (pokyčiai matyti tik stebint dermaskopu). Maždaug per 4 mėnesius jie gali grįžti į pirminę būseną. Tačiau gali imti vystytis ir negrįžtami patologiniai pakitimai, o tada žmogus suserga odos vėžiu”, – sako medikė. Šviesiaodžiai turėtų vengti soliariumų, nes jų oda gali smarkai nudegti nuo kitiems įprastos dozės ultravioletinių spindulių. Tačiau paprastai susergama ne iškart, tik po keleto metų, todėl ir atsiranda mitai apie tai, kad dirbtinė saulė nekenksminga.

Reklaminiai triukai

Vis dar populiarus mitas, kad naudinga pasikaitinti soliariume prieš išsirengiant į Pietų kraštus. Neva taip oda geriau prisitaiko prie staigių oro permainų ir kaitrios saulės vonių.

Gydytoja Gibavičienė teigia, kad tai tėra vienas iš reklaminių triukų. Pietų kraštuose svarbu naudoti apsauginius kremus nuo saulės ir nekiurksoti visą dieną paplūdimyje.

„Klaidingas ir įsitikinimas, kad soliariumai padeda išgydyti spuoguotą odą”, – teigia kosmetologė Vilkuvienė. Pasak specialistės, po kelių soliariumo seansų spuogai tikrai gali išnykti, tačiau jų vietoje atsiranda vadinamoji liekamoji pigmentacija. Taigi, anot Vilkuvienės, į soliariumą geriau eiti tik tada, kai spuogai jau išgydyti.

Pagalba odai

Prieš kaitinantis soliariume naudojamos įvairios priemonės skatina greitesnį įdegimą arba drėkina odą, tačiau neturi apsauginės funkcijos nuo ultravioletinių spindulių. Būtent dėl jų poveikio sensta oda. Jei oda nėra metai iš metų nuvarginta dirbtinės saulės spindulių, jai dar galima pagelbėti. Grožio salonuose atliekamos įvairios odos drėkinimo procedūros, galima įsigyti drėkinamųjų preparatų su vitaminu C. Kosmetologė perspėja, kad nei prieš deginantis soliariume, nei po to negalima naudoti kremų ar kitų preparatų, kuriuose yra vaisių rūgšties.

Alternatyvų yra

Gydytoja Gibavičienė, kalbėdama apie soliariumų poveikį, sako, kad labai sunku vienareikšmiškai atsakyti, ar mėgstantieji pasilepinti soliariumuose būtinai susirgs onkologinėmis ligomis. Juk ir rūkymas jas sukelia, tačiau yra ir užkietėjusių rūkalių, kurie nugyvena ilgą gyvenimą. Nepaisant to, jau niekas nesiryžta teigti, kad tai nekenksminga.

Kosmetologė vietoje soliariumo siūlo rinktis alternatyvas – savaiminio įdegio kremą ar kai kurių salonų siūlomą kūno apipurškimą. Tik prieš tepant odą šiais preparatais, reikėtų ją nušveisti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Moterims su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.