Ryškiaspalvės „gyvos gėlės” – nuostabi dovana

Septyniolikmetė vilnietė Edita gimtadienio proga iš draugų ir artimųjų gavo įvairiausių dovanų, tačiau pačią netikėčiausią ir žavingiausią atnešė bendramokslis Darius: vos ji atvėrė dėžutės dangtelį, dovana… nuplazdeno palubėn!

Tai buvo didžiulė, nuostabių spalvų peteliškė, ne tik sužavėjusi, bet ir nustebinusi susirinkusius svečius: kur tokį šaltą pavasarį Darius galėjo ją sugauti? Ir dar tokią neregėtą!

Naujo verslo pradininkė

„Norite ką nors nepaprasta padovanoti mylimai merginai, žmonai, dukrai gimimo dienos ar kitokia proga?

Padovanokite jai „gyvą gėlelę”. Ne, ne rožę ar orchidėją, o tikrai gyvą, kuri net galės skraidyti prieš jūsų akis!” – reklamuoja Kosta Rikos kompanija „Batterflai farm”, užsiimanti drugelių veisimu bei jų eksportu.

Garsėjanti savo neribota biologine įvairove Kosta Rikoje minėta firma (išvertus jos pavadinimas reiškia „Drugelių ferma”) tapo egzotiško verslo pradininke.

Kas savaitę ji išsiunčia į įvairias pasaulio valstybes vidutiniškai po 10 tūkstančių 52 rūšių drugelių lėliukių.

Daugiausiai siunčiama į JAV, Kanadą ir Europos šalis. Importuotojai šia neįprasta preke ne tik naudojasi įspūdingiems fejerverkams, bet ir puošia jais gamtos draustinius, zooparkus, net privačius sodus, suteikdami jiems neįprasto žavumo.

Šimtai margaspalvių peteliškių mirga šios firmos, esančios Alachuzlos provincijoje (už 20 km į šiaurės vakarus nuo Kosta Rikos sostinės San Chosės), sode tarp gėlių ir medžių žiedų.

Tai išties nepaprastai žavus vaizdas. Juk čia, šiltame klimate, žiedai nevysta ištisus metus, savo vaiskiomis spalvomis bei aromatais viliodami ne tik vabzdžius, bet ir turistus, kurie čia mielai ilsisi.

Specialistai dirba miškuose

Šioje kompanijoje, kaip pasakoja komercijos vadybininkas Markas Kanisalas, dirba net 80 specialistų, kurių pagrindinė užduotis – surasti miške kuo retesnę peteliškę ir „apgyvendinti” ją prisodrintoje augmenijos kvapų ir nektaro terpėje, kur patelė galėtų padėti kiaušinėlius.

Paskui stiebai su kiaušinėliais vežami į fermą ir dedami į specialius uždarus narvelius. Po penkių savaičių pasirodo palikuonys.

„Toks drugelių veisimo metodas visiškai nekenksmingas gamtai, nepadaro jai jokios žalos, – sako Kanisalas, – nes viena iš naujagimių patelių būtinai grąžinama į gamtą, tarytum atiduodant skolą populiacijos palaikymui įprastomis sąlygomis.

Produkcijos paklausa nuolat auga, nors tų peteliškių amžius maždaug mėnuo.

„Tačiau, prieš išsiųsdami savo prekių partiją į užsienį, mes pirmiausiai išsiaiškiname, kokios ten gamtinės sąlygos. Tada importuotojams galime patarti, kokios drugelių rūšys pas juos galėtų išgyventi.

Po to mūsų „gaminiai” pakuojami į vata išklotas dėžutes ir siunčiami „kurjerių paštu”.

Į vieną tokią banderolę paprastai sudedama apie tūkstantį lėliukių, kurios jau svetur, naujoje aplinkoje tampa puikiomis, margaspalvėmis peteliškėmis.

Kiekvienos tokios lėliukės kaina svyruoja nuo vieno iki penkių dolerių.

Didžiausią paklausą turi blizgančios morfidos, taip pat kaligos, kurios, besigindamos nuo grobuonių, sugeba apsiversti pilveliu aukštyn ir gąsdinti savo priešus.

Kaip patikslino Markas Kanisalas, jų firma pirmoji tapo tokių prekių eksportuotoja ne tik Kosta Rikoje, bet ir visoje Lotynų Amerikoje.

Ji vienintelė savo „augintines” rodo turistams nuosavame sode.

Šios fermos įkūrėjai – amerikietis Džoris Brinkergofas ir jo portugalė žmona Marija Sabido.

Jie pradėjo veisti peteliškes 1984 metais, o po šešerių metų savo drugeliais išpuoštą fermą nusprendė atverti lankytojams. Dabar tuo nepakartojamu reginiu kasdien pasigėri apie 100 turistų.

Peteliškės gamtos draustiniuose

Tačiau, žinoma, „Batterflai farm” negalima nė lyginti su Kapulino ir El Rasario draustiniais, sutraukiančiais čia kasmet nuo lapkričio pabaigos iki kovo pradžios tūkstančius turistų.

Šie draustiniai – 100 km į vakarus nuo Meksikos sostinės.

Čia veisiasi nuostabios peteliškės monarchai, tiesiog užpildančios šiuos parkus, savo ryškiai geltonais sparnais harmoningai papuošiančios vešlios žalios augmenijos foną.

Jos čia viešpatauja visoje miškų erdvėje. Vaizdas tiesiog pasakiškas.

Šį gamtos stebuklą sumaniai išnaudoja vietos gyventojai, savo kukliais automobiliais vežiodami turistus į tas egzotiškas vietas kalnų papėdėse.

Tos geltonos peteliškės Meksikoje yra „atvykėlės”.

Jų tėvynė – JAV ir Kanada. Iš ten jos kasmet atskrenda kaip paukščiai keliauninkai!

Tam, kad galėtų čia šiltame klimate peržiemoti, jos įveikia net kelių tūkstančių kilometrų (!) kelią. Čia, Meksikoje, geltonosios peteliškės pačios sau šeimininkės, nes specialistai jų neveisia.

Tuo pasirūpina pati gamta, sudarydama tinkamas sąlygas.

Savo išvaizda monarchai visiškai skiriasi nuo vietinių Kosta Rikos „giminaičių”.

Šie vabzdžiai tiesiog stebina savo ištverme: kiekvieną savo kelionės dieną jie nuskrenda maždaug 80 kilometrų. Vidutinis drugelių monarchų skrydžio greitis – apie 20 km per valandą. Skrenda apie 50 metrų virš žemės.

Kelrodis – „saulės kompasas”

Laboratoriniai tyrimai parodė, kad monarchai skrisdami naudojasi genetiškai įgytais „saulės kompasais” ir biologiniais laikrodžiais, kurie drugeliams padeda tiksliai orientuotis ilgoje kelionėje.

Jų skrenda į Meksiką milijonai. Entomologai mano, jog ypač daug čia jų atskrido 2005 metais – apie 200 milijonų, nes buvo palankios gamtinės sąlygos.

Ankstesniais metais daug jų žūdavo pakeliui dėl šalčio.

Pernai čia atskridusių „viešnių” laukė dar vienas malonus siurprizas: draustiniuose dabar jas saugo policija. Tiksliau – gaudo nusikaltėlius, grobiančius medieną šių vabzdžių migracijos kelyje. Pasak teisėsaugos darbuotojų, dabar „drugelių sezono” laikotarpiu medienos brakonierių sumažėjo 80 proc.

Peteliškės monarchai net laikomos vienu Meksikos simbolių. Senieji šios šalies gyventojai actekai tikėjo, jog šie kasmet atskrendantys vabzdžiai – tai žuvusių karių vėlės, atkeliaujančios lankyti savo gimtųjų kraštų ir artimųjų, todėl jos buvo saugomos, laukiamos.

Prekiaujama ir pas mus

Pasirodo, kad iš tropikų puikiosios peteliškės kaip paklausi prekė vežama ir į Lietuvą iš Latvijos.

Veisiama čia jų įvairių dydžių ir spalvų jau 16 rūšių. O 2005 metų gegužę ši egzotiška grožybė pradžiugino ir vilniečius.

Tokią dovaną bus galima pirkti ne tik vasarą, bet ir žiemą, nes veisiami mūsų klimato sąlygomis patalpose drugeliai visai gerai jaučiasi, ilgai išgyvena, net ilgiau nei tropikuose laisvėje.

Tačiau savo krašto gamtos šia grožybe mes papuošti negalime, nes žiemą drugeliai sušaltų.

Bet pasidaryti įspūdingą fejerverką kokia ypatinga proga vasaros metu soduose visai įmanoma.

Jau ir Didžiojoje Britanijoje plačiai žinomi ir turistų gausiai lankomi „Batterflai Houzes” („Drugelių namai”), kuriuose yra daugybė įvairiausių rūšių šiltųjų kraštų drugelių.Čia jiems sudarytos sąlygos veistis ir gyventi natūralioje gamtoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.