Aštrialiežuvė

Kartą radijuje rimtu balsu ji pasakė, kad Lietuvos simbolis galėtų būti jaunas šviesiaplaukis stiprus ūkininkas… su varpa rankose. „Tik išjungusi mikrofoną suvokiau, ką pasakiau. Abejoju, ar visi klausytojai teisingai suprato, jog galvoje turėjau augalą, o ne… Na, pats supranti”, – Spaudos dienos išvakarėse apie savo žurnalistines sėkmes ir nesėkmes pasakojo klaipėdietė Skaiva Jasevičiūtė.

Žurnalistikos studijas Klaipėdos universitete baigusi Skaiva žinoma ir reporterių medžiojama tapo neiškart. Vos septyniolikos sulaukusi vienoje radijo stotyje ji vedė laidą suaugusiems. „Kavos, arbatos ar manęs”, – taip į vakarinės laidos klausytojus kreipdavosi mergina. „Nesmagu nebuvo, juk kalbėti apie TAI nėra tas pats kaip TAI daryti”, – nusikvatoja ji.

Pramoginę žurnalistiką pasirinkusi Skaiva nemano, kad nesugebėtų padaryti reportažą apie Viktoro Uspaskicho nesantuokinį ryšį ar ant galvos gamyklos darbininkui užkritusią plytą. „Buvau padariusi pirmo puslapio reportažą apie delfino lavoną, kurį pati radau miške. Labai savimi didžiavausi. Tad Viktoras gali lengviau atsipūsti, kad manęs tarp reporterių nėra”, – kimiu juoku pratrūksta ji.

Nuo lavonų pykina

Uostamiestį į sostinę iškeitusi mergina nesikremta – Vilniuje ji linksmina tautą savo ironiškomis pastabomis radijo stoties „M-1” eteryje, kartą per savaitę drauge su ne mažiau sarkazmą mėgstančiu Algiu Ramanausku pasirodo tiesioginėje LNK laidos NML studijoje.

„Kodėl pasukau pramoginės žurnalistikos link? Manęs niekada nežavėjo kriminalistika, politika ar ūkis. Bijau banditų, pykina nuo lavonų, niekada neturėjau kaimo ir nieko nežinau apie ūkį. Be to, mūsų politikai tokie, kad apie juos labiau tinka kalbėti pramoginėse laidose”, – šmaikštavo Skaiva.

Ji nemano, kad pramoginė žurnalistika yra nieko verta. „Rimta ar nerimta, bet ji yra žurnalistikos šaka. O tie, kurie į ją žiūri skeptiškai, dažniausiai tyliai namie pasislėpę po antklode žiūri „Lalailą” arba NML, – įsitikinusi žurnalistė.

Paklausta, kodėl apskritai rinkosi žurnalistės kelią, klaipėdietė neslėpė – žurnaliste būti nenorėjusi. „Norėjau būti teisininkė – kaip tėtis. Bet dar besimokydama dvyliktoje klasėje pradėjau dirbti radijo stotyje. Man patiko, tad klausimų, kur stoti, nebeliko”, – savo pasirinkimą motyvuoja Skaiva.

Padėjo realybės šou

Į pramogų pasaulį mergina tikino žingsniavusi mažais žingsneliais – vedė renginius, dirbo radijo stotyse, neatsisakydavo ir intriguojančių pasiūlymų. „Radijas man nukrito ant galvos tarsi kokia plyta. Tiesiog vieną dieną bare gavau pasiūlymą išbandyti eterį. Po to – realybės šou „Baras” – tai buvo antroji plyta ant galvos”, – pasakojo Skaiva.

Nuo seno žurnale jaunimui „Ekstra panelė” dirbanti klaipėdietė herojų nebekalbina. Dabar ji turi savo skiltį, kurioje merginoms ir vaikinams padeda išspręsti jų problemas. „Kasdien gaunu keliasdešimt laiškų su jų bėdomis ir rūpesčiais”, – gyrėsi Skaiva.

Ji sakė, kad tik pradėjusi dirbti „Panelėje” pašnekovų specialiai „nesudirbdavusi”, nors tokių gandų ir sklandė. „Jei pats nesąmonių prikalba, pats ir kaltas. Tekstų iš piršto niekada nelaužiau”, – aiškino mergina.

Apsipirkti – be makiažo

Skaiva sutinka, kad pasirinkusi pramoginę žurnalistiką pati tapo žurnalistų taikiniu.

„Tačiau grobiu nesijaučiu. Lietuva – ne Holivudas. Mūsų žvaigždės neturi teisės skųstis, nes jos nežino, ką iš tikrųjų reiškia žodis „paparacas”. Gali be makiažo eiti į parduotuvę ar pasimatymą su naujuoju „kadru” ir nepakliūsi į spaudos puslapius. Mūsų žurnalistai mandagūs, todėl nevargina”, – sakė ji.

Skaiva neslėpė – kai žurnalistai užduoda nepatogius klausimus, ji ir jaučiasi nepatogiai. „Bet dažniausiai stengiuosi būti atvira ir atsakinėju. Būna, kad nuo to nukenčiu, bet yra taip, kaip yra. Suprantu kolegas – jiems juk reikia ką nors rašyti”, – pasakojo žurnalistė.

Ji sakė niekada neatsakinėjanti į perdėm intymius klausimus. „Nuogas žmogus niekam neįdomus, nes nebelieka paslapties. O žurnalistai duonai užsidirbs ne sensacija iš manęs padarę, o sugebėję iš nieko ypatingo padaryti įdomų interviu”, – tikino Skaiva.

Pasak klaipėdietės, ypatingų nesąmonių apie save ji skaičiusi nebuvo. Ją tik erzina, kad kartais „padailinamos” jos citatos. „Prirašo visokių žodžių, kurių aš net nevartoju. Pavyzdžiui, vietoje mano pasakyto „trenkiau į nosį” kartą perskaičiau „žiebiau taip, kad žvaigždutės pasipylė”. Suprantu, kad norisi skambiau, bet nereikia iš manęs daryti Kęstučio Jablonskio”, – juokėsi Skaiva.

Grįžti neplanuoja

Pasisekimo Vilniuje sulaukusi klaipėdietė niekada nebuvo susidūrusi su bendramokslių, kurie liko uostamiestyje, pavydu. „Mano bendrakursiai, bėgiojantys su diktofonais, tai daro taip profesionaliai, kad pavydas kyla man. Šiaip su pavyduoliais nebendrauju. O tuos, kurie mano, kad darbas radijuje ir televizijoje nėra sunkus, norisi pasodinti į savo vietą. Aišku, fiziškai nepavargsti, juk griovių nekasi, bet įtampa ir atsakomybė šiuos darbus padaro ne tokius jau ir lengvus”, – sakė Skaiva.

Ji aiškino nė kiek neabejojusi dėl pasirinkimo palikti Klaipėdą ir ryžtis išbadyti save sostinėje, kur konkurencija tarp žiniasklaidos atstovų yra milžiniška. „Nesigailiu ne dėl vieno savo žingsnio. Nežinau, kaip bus toliau. Grįžimo į Klaipėdą kaip ir viso kito savo gyvenime neplanuoju. Man visada viskas nutinka savaime”, – pasakojo mergina.

Klaipėdoje liko ir jos mylimiausi taksai – Lui ir Merfis. „Jiems pajūrio oras labiau už Vilniaus smogą patinka”, – juokėsi ji. Išsiskyrusi su ilgamečiu draugu Vaidotu Valiukevičiumi-Milano, Skaiva nebenori kalbėti apie tai, ar jo vietą kas nors jau spėjo užimti.

„Nenoriu kalbėti ir apie krūtis. Žurnalistų klausimai, ar jas pasididinau, pabodo. Apie intymius dalykus reikia kalbėti intymioje aplinkoje ir artimam draugui, o ne visiems. Jeigu kas dar kartą paminės žodį „krūtys”, tikrai bus pasiųstas”, – kvatojo Skaiva.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.