Vyriausybės kancleris dangstėsi nežinojimu

Apie prezidento namo įkeitimą Antanas Zenonas Kaminskas tvirtino sužinojęs tada, kai ši procedūra jau buvo atlikta

Statybų Turniškėse aplinkybes tirianti Seimo komisija vakar baigė pareigūnų, susijusių su skandalingu kotedžų pardavimu, apklausą. Paskutinis liudijo Vyriausybės kancleris Antanas Zenonas Kaminskas.

Vadavosi iš nuostolių

Anot kanclerio, Vyriausybės akcinės komunalinių paslaugų bendrovės bėdos prasidėjo seniai.

Nuo 2000-ųjų bendrovė dirbo nuostolingai, todėl spręsta, kaip pertvarkyti jos darbą. Vaduojantis iš nuostolių buvo sukurtas investicinis projektas, pagal kurį dalį Turniškėse atnaujintų pastatų nutarta parduoti.

Projektui vykdyti iš „Hansabanko” paimta 6 mln. litų paskola. „Kad parduodamos gyvenamosios valdos, tikrai nežinojau. Žinojau tik tai, kas buvo parašyta investiciniame projekte: renovavus viešbučius-kotedžus, dalis jų bus parduota. Ir Registrų centre jie buvo įregistruoti kaip viešbučiai-kotedžai”, – sakė Kaminskas.

Kam konkrečiai tie kotedžai bus parduodami, kancleris teigė taip pat nežinojęs: „Tai darė bendrovės valdyba, jie parinko pirkėjus”.

Rusai nemoka mokesčių

Komisijos narių paklaustas, kaip atsitiko, kad netoli prezidento Valdo Adamkaus rezidencijos yra namas, priklausantis Rusijos ambasadai, Vyriausybės kancleris sakė, kad tai sena istorija, dar nuo pirmųjų nepriklausomybės metų.

Vyriausybės sprendimu Alytaus tipo namas Rusijos ambasadai iš pradžių perduotas, o 1997 metais ir parduotas. Taip pasielgta todėl, kad tuo metu spręstas Lietuvos atstovybės pastatų Maskvoje klausimas. „Kokios to pasekmės, nenoriu komentuoti, tai ne mano kompetencija”, – prezidento ir Rusijos ambasados namo kaimynystės Kaminskas vertinti nenorėjo.

Jo teigimu, yra ir kita problema, kurios niekaip nepavyksta įveikti. Rusijos ambasada atsisako mokėti už namo Turniškėse teritorijos tvarkymą. O tai nemaži nuostoliai bendrovei. Pasak jo, analogiška problema buvo ir su Prancūzijos ambasada, bet dabar reikalai susitvarkė.

Gynė premjerą

Kad Vyriausybės akcinė bendrovė imdama paskolą įkeis prezidento gyvenamąjį namą, Kaminskas tvirtino sužinojęs post factum. „Kas bus konkrečiai įkeista, aš nežinojau. Buvo akcininkų susirinkimas, leidęs įkeisti didesnę dalį turto, reikalingą gauti kreditui. Įvertinti ir parinkti turtą turėjo bendrovės valdyba su banko atstovais”, – po komisijos posėdžio sakė kancleris.

Komisijos narius Kaminskas patikino, kad apie prezidento namo įkeitimą premjeras Algirdas Brazauskas nežinojo.

Darbą parlamentinė komisija tęs gavusi Valstybės kontrolės išvadas apie statybas Turniškėse. Pasak komisijos pirmininkės Darbo partijos frakcijos seniūnės Loretos Graužinienės, ataskaitos tikimasi sulaukti iki gegužės 15 dienos. Išklausiusi dar ir Specialiųjų tyrimų tarnybos, taip pat tiriančios šią skandalingą istoriją, informaciją, komisija sės rašyti išvadų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Vyriausybės kancleris dangstėsi nežinojimu"

  1. FAustas

    buus geras!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.