„Jiesiai” metamas tyčinio bankroto šešėlis

Kitą savaitę turėtų paaiškėti, ar dailiosios keramikos bendrovei „Jiesia” bus paskelbtas bankrotas. Vakar Kauno apygardos teismas išklausė visų suinteresuotų šalių atstovus, kurie skirtingai vertina įmonės padėtį.

Per du mėnesius, kiek sprendžiamas bankroto iškėlimo klausimas, „Jiesia” nutraukė gamybą ir dalį darbuotojų išleido priverstinių atostogų. Jeigu įmonei bus iškelta bankroto byla, kreditorių sąraše turėtų atsidurti ne tik privačios kompanijos, bet ir valstybinės institucijos. Vakar paaiškėjo, kad „Sodra” ketina priverstinai išieškoti susikaupusią skolą, kuri jau viršija 133 tūkst. litų.

Bendrovės generalinis direktorius Gediminas Maksimavičius ne kartą akcentavo, kad įmonės nuostoliai kasdien didėja. Vien tik šiemet jau susikaupė apie 0,5 mln. litų skolų. Bankrotas bent jau sustabdytų įsiskolinimų augimą. Gausiai teisme dalyvaujantys „Jiesios” darbuotojai taip pat prašo įmonei kuo skubiau kelti bankroto bylą.

Inicijuojamą bankrotą palaiko ir didžiausias porceliano gamintojos kreditorius – bendrovė „Sabonio klubas ir partneriai”, kuriai „Jiesia” įsiskolinusi daugiau kaip 7 mln. litų. Bendros Kauno įmonės skolos viršija 8 mln. litų, o turtas siekia vos 10 mln. litų.

Vienas stambiausių „Jiesios” akcininkų ir dabartinis valdybos pirmininkas šiaulietis verslininkas Stasys Norvila svarstė, kad gamykla tyčia buvo privesta prie bankroto. Vakarykščiame teismo posėdyje akcininkas prašė išsiaiškinti, ar „Jiesioje”, kurios visas turtas areštuotas, nebuvo vykdoma neteisėta prekyba. S.Norvila taip pat įtaria, kad kai kurie darbuotojai dirba nelegaliai.

Akcininkas taip pat atkreipė teismo dėmesį, kad nors „Jiesia” dar šių metų vasarį siuntė „Sabonio klubui ir partneriams” raštą, įspėjantį, kad įmonė nėra ir nebus pajėgi sumokėti skolas, tačiau tarpusavio atsiskaitymai vis dėlto vyko.

Tokius įtarimus atmetęs vadovas G.Maksimavičius teigė, kad „Sabonio klubas ir partneriai” tik nupirko dalį „Jiesios” produkcijos ir suteikė skolininkei galimybę atsiskaityti su energetikais, kad nebūtų nutraukta gamyba.

Šie paaiškinimai neįtikino S.Norvilos.”Galbūt įmonė tyčia vedama į bankrotą? Buhalterinė apskaita bendrovėje vedama aplaidžiai, o gal net apgaulingai”, – teismo posėdyje savo abejones dėstė „Jiesios” akcininkas, pasiskundęs negaunantis visų įmonės finansinių dokumentų ir negalintis spręsti apie jos tikrą padėtį.

S.Norvila priminė, kad bankrotą pirmoji inicijavo bendrovė „Termoskalė”, kuriai „Jiesia” buvo įsiskolinusi vos 1,5 tūkst. litų.

„Tokia suma pinigų nuolatos būdavo kasoje”, – teigė naujasis valdybos pirmininkas, kurio nuomone, bankroto buvo galima išvengti.

S.Norvila paprašė teismo priimti atskirąją nutartį ir atskirai įvertinti įmonės administracijos vadovo veiklą, kuri esą turi „nusikalstamų požymių”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.