Oficialias kalbas keitė neformalus bendravimas

Limuzinų ir kitokių prabangių automobilių kortežai vienas po kito riedėjo prie įėjimo į viešbutį. Jame surengtos didelės tarptautinės konferencijos šeimininkai vos spėjo spausti rankas iš 25 valstybių suvažiavusiems forumo svečiams. Tai vakarykščio ryto vaizdas iš Vilniaus viešbučio „Reval Hotel Lietuva”, kur vyko Baltijos ir Juodosios jūros šalių konferencija „Bendra vizija bendrai kaimynystei”.

Kai kuriuos sveikino labai šiltai

Prie didžiulio konferencijos ženklo, simboliškai vaizduojančio du konferencijoje atstovaujamus regionus, sustoję Lietuvos ir Lenkijos prezidentai Valdas Adamkus ir Lechas Kačynskis sveikino kiekvieną aukštą svečią, atvykusį į Vilniaus konferenciją. Abu prezidentai yra forumo globėjai.

Dar nelabai gerai pažįstami V.Adamkus ir L.Kačynskis ne itin bendravo tarpusavyje, kol reikėjo laukti pasisveikinti prieinančių svečių. Tik kartkartėmis jie persimesdavo bendrojo pobūdžio frazėmis.

„Reval Hotel Lietuva”, kur vyko Vilniaus konferencija, buvo padalyta į griežtas zonas. Viena skirta itin svarbiems svečiams, kita – likusiems forumo dalyviams, trečia – žiniasklaidai. Apsauga akylai saugojo, kad į kiekvieną zoną patektų tik tie, kurie turi tam leidimą.

Labiausiai buvo saugomas JAV viceprezidentas D.Čeinis. Prie jo buvo nuolat matyti ne tik patarėjai, bet ir keletas apsaugininkų.

Atskira ponių programa

Kai kurie konferencijos dalyviai pirmą kartą lankėsi Lietuvoje ir Vilniuje. Todėl jiems organizuotos neilgos ekskursijos po sostinės senamiestį ir išvykos į Trakus.

Su kai kurių valstybių vadovais į Vilnių atvykusioms jų žmonoms buvo parengta atskira programa. Lenkijos, Gruzijos ir Ukrainos pirmosiomis poniomis bei Jungtinių Amerikos Valstijų viceprezidento sutuoktine Lyn Čeini rūpinosi Lietuvos Prezidento žmona Alma Adamkienė.

Vakar ponios pirmojoje dienos pusėje po arbatėlės lankėsi Genocido aukų muziejuje, apžiūrėjo buvusius KGB padalinio Lietuvoje rūsius. Ponia L.Čeini teigė buvusi sukrėsta istorijų apie tai, kaip sovietiniais laikais buvo elgiamasi su politiniais kaliniais.

Vėliau ponios aplankė Vilniaus universitetinę vaikų ligoninę Santariškėse, pabendravo su mažaisiais jos pacientais, paliko jiems dovanų.

A.Adamkienės vardu „Stiklių” restorane ponioms surengti pietūs.

Kalbos nedaug kas klausėsi

Tuo tarpu patys konferencijos dalyviai, tarp jų – prezidentai ir kiti aukšti svečiai, tarp forumo posėdžių pietavo tame pačiame „Reval Hotel Lietuva” viešbučio 22 aukšte įsikūrusiame bare. Gėrėdamiesi atsiveriančiais Vilniaus vaizdais, forumo dalyviai neformaliai bendravo kalbėdami ir apie aktualias politines problemas, ir įvairiausiais gyvenimiškais klausimais.

Toks neformalus bendravimas buvo pratęstas vakare įspūdingoje Vilniaus pakraščio vietoje įsikūrusiame restorane „Belmonto kriokliai” surengtame priėmime.

Užvakar vakare Prezidentūroje V.Adamkaus vardu buvo surengtas pirmasis priėmimas konferencijos dalyviams ir svečiams. Juo neliko patenkintas Lenkijos vadovas Lechas Kačynskis, nes jo sveikinimo kalbos susirinkusieji klausėsi itin neatidžiai, daugiau bendravo tarpusavyje, triukšmavo. Apie tai L.Kačynskis su nuoskauda prisiminė ir vakar ryte oficialiai sveikindamas Vilniaus konferenciją.

Duso spūstyse

Aukštų svečių gausi Vilniaus konferencija gerokai sutrikdė sostinės gyvenimą. Mieste beveik nuolat kaukė pravažiuojančiųjų kortežų sirenos, dalyje centro gatvių ne kartą stabdytas eismas. Kartais tai buvo daroma piko metu. Tuomet automobiliai patekdavo į didžiausias spūstis, kurių ir šiaip Vilniuje netrūksta.

Tvarką prie konferencijos objektų ir visame mieste palaikė keli tūkstančiai policininkų, kareivių ir apsaugos darbuotojų. Ant kai kurių stogų budėjo snaiperiai. Saugoti visi sostinės tiltai ir dauguma viadukų.

Šįryt spūstys, susijusios su forumu, dar nesibaigs, nes dalis konferencijos dalyvių, tarp jų ir D.Čeinis, tik šiandien išvyks iš Lietuvos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.