Vyriausybės darbas sulaukė daugumos pritarimo

Vakar parlamentas priėmė rezoliuciją, kuria jis, „įvertinęs praėjusių metų Lietuvos pasiekimus ekonominėje-socialinėje srityje”, pritarė Vyriausybės 2005-ųjų metų veiklos ataskaitai. Alternatyvi rezoliucija, kurią pristatė konservatorių ir liberalų sąjūdžio atstovai ir kurioje neigiamai vertinamas ministrų kabineto darbas, buvo atmesta.

Džiaugiamasi tuo, kad pralenkta Lenkija

Beveik prieš mėnesį Seimui pristatytoje Vyriausybės ataskaitoje, surašytoje daugiau nei ant šimto lapų, akcentuojamas tebesitęsiantis spartus šalies ekonomikos augimas ir optimistiškai kalbama apie ateities perspektyvas.

„Praėjusiais metais Lietuvos ekonominiai rodikliai buvo vieni geriausių tarp naujųjų Europos Sąjungos šalių narių. Todėl galime drąsiai tvirtinti, kad Vyriausybė eina teisingu keliu ir sparčiai įgyvendina savo pažadus Lietuvos žmonių gyvenimo lygį priartinti prie Europos Sąjungos vidurkio”, – tuomet pristatydamas ataskaitą parlamente kalbėjo Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas.

Ataskaitoje taip pat daug dėmesio skirta ir stengtasi pabrėžti atlyginimų ir pensijų augimą, socialinės apsaugos plėtrą, nedarbo mažėjimą. Akcentuojama, kad pagal bendrojo vidaus produkto (BVP) dalį, tenkančią vienam šalies gyventojui, Lietuva pralenkė ne tik Latviją, bet ir Lenkiją.

Tačiau Seimo opozicija Vyriausybės ataskaitoje įžvelgė manipuliavimą skaičiais, o konservatorių lyderis Andrius Kubilius parlamentui pristatė alternatyvią situacijos šalyje studiją.

Priminti konservatorių valdymo laikai

Pasak A.Kubiliaus, ataskaitoje pateikiami teigiami rodikliai, tarp jų ir BVP augimas, yra ne Vyriausybės nuopelnas, nebent nuopelnu būtų galima laikyti netrukdymą verslui.

„Šie gražūs pasiekimai yra visų pirma dinamiško verslo nuopelnas. Gerai, kad valdžia jam didelių kliūčių nedarė. Tačiau tose srityse, kur šalies pažanga tiesiogiai priklauso nuo valdžios, ir toliau matėme stagnaciją”, – vakar sakė A.Kubilius.

Opozicijos nuomone, nedarbas šalyje mažėjęs ne dėl ekonomikos augimo ir darbo vietų kūrimo, o dėl milžiniškos emigracijos. Per praėjusius metus Lietuvos gyventojų skaičius sumažėjo 23 tūkstančiais, o emigracija iš Lietuvos buvo didžiausia tarp visų Europos Sąjungos valstybių.

Seimo dešinieji politikai taip pat tvirtino, jog skurdo lygis per praėjusius metus pirmą kartą per dešimtmetį išaugo net vienu procentu ir pasiekė aukščiausią nuo 1997 metų – iki 17 proc. lygį.

Tuo tarpu valdančiajai daugumai priklausantys parlamentarai vakar konservatoriams bandė priminti, kokia ūkio ir socialinės apsaugos būklė buvo susiklosčiusi jų valdymo metais, teigdami, kad situacija valstybėje ėmė gerėti tik po to, kai rinkėjai nusisuko nuo konservatorių.

Atskilusieji parėmė daugumą

Seimas, išnagrinėjęs Vyriausybės ataskaitą, turi priimti rezoliuciją, kuria išreiškiamas parlamentarų įvertinimas. Nesutikdami su Seimo daugumos suformuluotu rezoliucijos tekstu, kuriame Vyriausybės darbas vertinamas teigiamai, opozicionieriai buvo įregistravę alternatyvios rezoliucijos projektą.

Alternatyviame opozicijos dokumente rašoma, kad, nepaisant augančio BVP, Vyriausybė nesugebėjo pasiekti, kad „ūkio plėtra virstų ir eilinių Lietuvos žmonių geresniu gyvenimu”.

Už opozicijos pateiktą rezoliucijos projektą balsavo tik 30 parlamentarų, o prieš – 53. Tuo tarpu už Vyriausybės ataskaitą teigiamai įvertinančią rezoliuciją pasisakė 55 Seimo nariai, 37 – prieš.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Vyriausybės darbas sulaukė daugumos pritarimo"

  1. kristina

    Ka man daryt man patinka vaikinas bet jis manes nepastebi…?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.