Metų byla – pakeliui į teismą

Kauno apygardos prokuratūros Labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriuje baigtas ikiteisminis tyrimas dėl Kauno miesto apylinkės teismo teisėjos Linos Erentienės tragiškos žūties aplinkybių. Teismui perduotoje keturių tomų byloje velionės sugyventiniui – nusikaltimo padarymo metu Panemunės policijos komisariate Nusikaltimų tyrimo skyriaus tyrėju dirbusiam Gintautui Valiukevičiui pateikti įtarimai dėl dviejų nusikaltimų.

Pasak šį didelį rezonansą turėjusį ikiteisminį tyrimą atlikusio prokuroro Andriaus Kiuršino, galutinis G.Valiukevičiui pareikštas įtarimas – tarpusavio konflikto metu tyčia nužudžius L.Erentienę, t.y. „sudavus ne mažiau kaip vieną smūgį į akies sritį, padarytas sužalojimas, nuo kurio ji mirė”.

Teigiama, kad tris mėnesius užtrukusio tyrimo metu G.Valiukevičius taip ir neprisipažino sumušęs savo gyvenimo draugę, likdamas prie pirminių savo parodymų, kad ši, neva būdama neblaivi, nukrito nuo laiptų, ko jis nepalaikęs rimtu įvykiu, todėl nekvietęs iš karto greitosios medicinos pagalbos. Priminsime, ji buvo iškviesta tik sausio 1-osios popietę – ikiteisminio tyrimo metu apsistota ties versija, kad nusikaltimas padarytas gruodžio 31-osios vakare.

Ne vienų metų kriminalisto darbo stažą turintis G.Valiukevičius tebetikina neturintis nieko bendro ir su radiniu judviejų su L.Erentiene namo kiemo sandėliuke, jau jį suėmus. Tačiau jam pateiktas įtarimas ir dėl didelio kiekio šaudmenų ir ginklų neteisėto įgijimo bei laikymo. Ekspertai patvirtino, kad šiame sandėliuke laikytame maiše rasti ginklai – šaunamieji: mažo kalibro karabinas, revolveris ir pistoletas. Kartu su jais buvo aptiktas ir didelis kiekis įvairaus kalibro bei rūšių šovinių. Tačiau paneigti įvykio vieton iškviestų Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras” įtarimai apie rastus pavojingus sprogmenis: tai buvo mokomoji granata su mokomuoju sprogdikliu.

Iš kur visa tai, G.Valiukevičiaus patikinimu, jis nežino – tai ne jo, nors tame pačiame maiše buvę papuošalai (vienas jų – žiedas su inicialais V.G.) – ikiteisminio tyrimo duomenimis, priklauso tokius pačius inicialus turinčiam įtariamajam.

Teismui perduotoje byloje, kaip įprasta, pateikti ir civiliniai ieškiniai dėl padarytos turtinės bei neturtinės žalos atlyginimo.

„Ši netektis neįkainojama: sesers dukra, dar būdama nepilnamete, neteko mamos, kuri jau nebus šalia jos per paskutinįjį skambutį mokykloje ir abitūros egzaminus. Tėvai – dukters, kuri būtų juos slaugiusi, aš – vienintelės sesers”, – dienraščiui teigė L.Erentienės sesuo – pedagogė, prisipažinusi, kad patarta advokato, šioje byloje pateikė civilinį pusės milijono litų ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo.

Šalia prašymo padengti laidotuvių išlaidas yra byloje ir dviejų gydymo įstaigų, nebegalėjusių išgelbėti L.Erentienės gyvybės, pateiktos materialinių išlaidų sąmatos. Apskrities ligoninė, į kurią patyrusioji sunkią traumą nuvežta pirmiausiai, – valandą-pusantros teiktos pagalbos bei atliktus tyrimus įkainojo apie 3 tūkst. litų. Kauno medicinos universiteto klinikos, kurių reanimacijoje taip ir neatgavusi sąmonės L.Erentienė po savaitės mirė, – apie 4 tūkst. litų.

Nors ši byla perduota Kauno apygardos teismui, kas ją nagrinės, neaišku. Neatmetama, kad minėtas teismas gali nuo jos nusišalinti, kad išvengtų kaltinimų subjektyvumu – nužudytoji buvo kolegė. Tačiau didesnė tikimybė, kad tai gali tapti tokio paties prašymo, kurį pateiks pats G.Valiukevičius arba jo gynyba, motyvu.

G.Valiukevičiaus suėmimas baigiasi kitą savaitę. Ar jį pratęsti jau spręs bylą perėmęs teismas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.