Ornitologai: paukščių gripo jau išvengėme

Pamario ornitologai, stebėdami pulkais į Lietuvą grįžtančius sparnuočius, linkę manyti, kad paukščių gripas mūsų šalį jau aplenkė.

Tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovai rankomis dar neploja ir žada iki galo laikytis visų anksčiau numatytų saugumo priemonių.

Tad naminių paukščių augintojai greičiausiai bus priversti iki pat gegužės 20 dienos laikyti savo augintinius uždarytus, nes kitu atveju jiems gresia baudos.

Gaišenų mažiau nei pernai

Pasak Juodkrantės paukščių žiedavimo stoties vedėjo Vytauto Pareigio, didelė dalis potencialių paukščių gripo nešėjų – vandens paukščių – jau grįžo iš šiltų kraštų. Laimei, paukščių gripo atvejų mūsų šalyje neužfiksuota.

„Nemuno deltoje dabar susikaupę tūkstančiai žąsų. Žinia, didžioji jų dalis Lietuvoje apsistojo trumpam pakeliui į kitas šalis. Taip pat per mūsų šalį migruoja gulbės giesmininkės, o nebylės gulbės jau grįžo į Lietuvą. Taip pat parskrido ir daug gandrų. Visgi paukščių migracija dar tęsis iki pat vasaros pradžios, juolab kad šiemet dėl šalto pavasario ji prasidėjo keliomis savaitėmis vėliau”, – pasakojo V. Pareigis.

Anot jo, nugaišusių paukščių šiemet randama netgi mažiau nei praėjusiais metais, tik kiekvienam kritusiam paukščiui dabar skiriamas didžiulis dėmesys.

„Man tai juokinga, kai dėl kiekvieno mašinos nutrenkto žvirblio kviečiama policija. Matyt, baimės akys buvo per didelės, ir paukščių gripo baubas buvo per daug išpūstas. Veterinarai iš pat pradžių mažai tarėsi su ornitologais ir patys ėmėsi daryti tvarką. Kas iš to išeis – pamatysim”, – svarstė V. Pareigis.

Labiausiai ornitologai pyksta, kad jiems šiemet iki balandžio 1 d. buvo uždrausta žieduoti paukščius.

Vištoms karantino neatšauks

Žinoma, daugiausiai nuostolių dėl šalyje paskelbtų apsaugos nuo paukščių gripo priemonių patirs naminių sparnuočių augintojai. Jie jau ne kartą kreipėsi į VMVT prašydami atšaukti draudimą iki gegužės 20 dienos išleisti sparnuočius į lauką, tačiau pareigūnai kol kas į kalbas nesileidžia.

„Pagyvenkim bent iki gegužės 1 dienos, kai paukščių migracija artės į pabaigą. Kol kas tikrai dar anksti džiaugtis. Geriau apsidrausti. Įsivaizduokite, kas būtų, jei šiandien mes draudimą atšauktume, o rytoj būtų nustatyta, kad paukščių gripas jau pasiekė Lietuvą”, – sakė VMVT direktoriaus pavaduotojas Petras Mačiulskis.

Jis sakė suprantantis paukščių augintojus, tačiau pažadėti, kad į paukščių laikymo pažeidimus žiūrės atlaidžiau negalėjo. Pasak jo, iki Velykų šalyje buvo atlikta per 18 tūkst. reidų ir net 600 paukščių augintojų dėl sparnuočių laikymo pažeidimų buvo įspėti. Tiesa, minimalios baudos po 20 litų buvo skirtos vos 20 prasižengėlių.

„Kai kurie žmonės piktybiškai išleidžia paukščius į lauką. Pavyzdžiui, vos tik veterinarijos specialistai atlikę patikrinimą išvažiuoja – vištos jau lauke. Tačiau daugelis žmonių visgi supratingai ir rimtai pažiūrėjo į galimą pavojų”, – sakė P. Mačiulskis.

Beje, pasak jo, lietuviai nėra vieninteliai kurie taiko naminiams paukščiams karantiną. Pavyzdžiui, Estijoje naminius paukščius išleisti į lauką draudžiama iki birželio 1 dienos. Be to, estams draudžiama sykiu laikyti namines antis, žąsis bei vištas.

Vakcina per brangi

Anot P. Mačiulskio, vienintelė sąlyga išleisti naminius paukščius anksčiau numatyto termino – juos paskiepyti specialia vakcina. Taip esą elgiasi kai kurių užsienio šalių – Olandijos, Prancūzijos gyventojai.

„Tačiau tai būtų prabanga. Nes vakcinos kainą sudaro ne tik pats produktas, bet ir jo pristatymas bei atnaujinimas. Žinia, jei pagamintos vakcinos per tam tikrą laiką niekas nenuperka, ją reikia sunaikinti. Žinoma, olandas, laikantis 10 paukščių, gali sau leisti už jų paskiepijimą sumokėti 200-300 eurų. Tačiau ar tokią prabangą galėtų sau leisti lietuvis? Abejoju”, – svarstė P. Mačiulskis.

Pasak jo, paukščių gripo grėsmės atveju Lietuvoje kol kas numatyta vakcina skiepyti tik vertingus paukščius – zoologijos sodo augintinius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.