Buvę bendražygiai virsta priešais

Seimo pirmininko Viktoro Muntiano bei jo šalininkų skyrybos su Darbo partija ir jos vedliu Viktoru Uspaskichu – vis triukšmingesnės.

Politikai nebetramdo ilgai slėptų priešiškų jausmų. Vakar jie atvirai rėžė, ką vienas apie kitą mano.

Oficialiai paskelbęs apie pasitraukimą iš Darbo partijos V.Muntianas iš karto sulaukė V.Uspaskicho atkirčio.

„Darbo partija tik sustiprės pasitraukus pagrindiniam intrigantui”, – kirto buvęs bendražygis.

V.Muntianas neliko skolingas: „Buvimas toje partijoje tiesiog neįmanomas, nes žmonės nesiskaito su priemonėmis, neturi principų. Netiesos sakymas – kiekviename žingsnyje”.

Seimo vadovas prisijungė prie Pilietinės demokratijos frakcijos, kurią užvakar suformavo iš Darbo partijos frakcijos pasitraukę jos šalininkai.

Pagal Seimo statutą jis formaliai nepriklausys šiai frakcijai.

Negana to, V.Muntianas paskelbė, jog šalies politiniame žemėlapyje turi atsirasti nauja partija, kurią kurs jis ir jo bendražygiai.

Priminė, kam turi būti dėkingas

Tokių kalbų suerzintas V.Uspaskichas iškart pamėgino suniekinti V.Muntianą: „Už tai, kad jis pasitraukė iš partijos, jam kaip dovana galėtų būti paliktas Seimo pirmininko postas”.

Tiesa, V.Uspaskichas dabar jau neturi didelių galimybių nuversti V.Muntianą iš Seimo vadovo posto. Kone visos frakcijos pareiškė, kad neparemtų nepasitikėjimo Seimo vadovu procedūros.

V.Uspaskichas taip pat teigė, jog tik jo dėka V.Muntianas, būdamas Kėdainių meras, įgijo politinės įtakos ir svorio.

„Aš niekad nesikišau į jo veiklą, ūkį, jam buvo patikėta kadrų politika Kėdainiuose ir partijoje.

Jo šalininkų, natūralu, yra daug – ten grupiokas, ten klasiokas, ten giminės, išlenda tokie dalykai.

Trečią kadenciją jis Kėdainių meru buvo išrinktas, aš buvau jo rimtas rėmėjas. Visa žiniasklaida, kurią sukūriau, tarnavo jam. Žinoma, jis buvo sukurtas pakankamai stipriai”, – kalbėjo V.Uspaskichas.

Klos naujos partijos pamatus

Apie tai, kad naujoji Seimo frakcija gali imtis ir naujos politinės partijos kūrimo darbų, dar užvakar užsiminė šios frakcijos seniūnas Andrius Baranauskas. Tiesa, šis politikas siūlė palaukti rudens.

Tačiau jau vakar paaiškėjo, jog V.Muntianas nenusiteikęs ilgai delsti. „Turime kurti partiją, kuri įgyvendintų tuos tikslus ir sumanymus, kurie buvo keliami steigiant Darbo partiją”, – interviu Žinių radijui pareiškė jis.

Politikas taip pat užsiminė, kad prie naujos politinės jėgos šliesis ir Darbo partijos frakciją palikę septyni parlamentarai.

Gresia naujos netektys

Šie politikų užmojai kol kas nekelia rimtos grėsmės trijų partijų koalicijai.

V.Muntianas mano, kad koalicija gali dirbti toliau: „Mes esame pusiaukelėje. Perkėloje niekas nieko nekeičia. Būtina siekti, kad susiformavusi dauguma galėtų sustiprėti ir įgyvendinti Vyriausybės programą”.

Tuo tarpu Seimo kuluaruose vis garsiau kalbama, jog Pilietinės demokratijos frakciją gali papildyti dar 6 ar 7 Darbo partijos frakcijos nariai.

Šiuo metu dvejojantys politikai gali trinktelėti durimis po permainų frakcijos vadovybėje, jei seniūno postas atitektų Dangutei Mikutienei.

Be to, Pilietinės demokratijos frakcijos nariai ketina artimiausiu metu pradėti keliones po Darbo partijos skyrius, kurių narius agituos palikti V.Uspaskicho stovyklą.

Tačiau kai kurie skyriai pradeda trupėti jau dabar.

„Lietuvos ryto” žiniomis, šiandien vieną didžiausių šios partijos Kauno rajono skyrių ketina palikti apie 100 narių.

Atsakas į poziciją – šmeižtas

Darbo partijos prezidiumas vakar nutarė patenkinti visų iš partijos frakcijos pasitraukusių parlamentarų prašymus.

Prezidiumo narė Loreta Graužinienė pareiškė, jog V.Muntianas pasitraukė iš partijos todėl, kad negavo geidžiamo premjero posto. Todėl, pasak L.Graužinienės, jis ir buvo atstatydintas iš partijos vicepirmininkų, šitaip siekiant garantuoti stabilumą valstybėje.

V.Muntianas tokias kalbas pavadino gėdinga provokacija ir įžūliu melu. Savo bendražygius jis įspėjo: Darbo partija pradeda prieš juos šmeižto kampaniją.

„Frakcijos seniūnės pareiškimas neturi jokio pagrindo, jame nėra nė kruopelytės tiesos. Tie žodžiai ir siekiai dėl premjero posto skambėjo iš partijos pirmininko lūpų”, – piktinosi V.Muntianas.

Jis taip pat priminė, jog stabilumo saugotoju nuolat besiskelbiantis V.Uspaskichas siekė inicijuoti prezidento apkaltą.

Pasirodžius tokiam V.Muntiano pareiškimui, Darbo partijos prezidiumas jį viešai apkaltino melu.

Mėgino perkalbėti bėglį

Darbo partijos vadovas vakar su savo pavaduotoju Žilvinu Padaiga buvo išsikvietęs frakciją palikusį parlamentarą Rimvydą Turčinską.

Sveikatos apsaugos ministras Ž.Padaiga klausė mediko R.Turčinsko, ar jis iš frakcijos pasitraukė ne todėl, kad buvo nepatenkintas asmenine karjera.

Tačiau R.Turčinskas „Lietuvos rytui” teigė jokiomis gundančiomis užuominomis nesusiviliojęs.

Iniciatyva – kairiųjų pusėje

Socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Brazauskas vakar patvirtino, kad nuo Darbo partijos frakcijos šią savaitę atskilę parlamentarai taps valdančiosios daugumos dalimi.

Valdančioji dauguma jiems siūlys pasirašyti bendradarbiavimo sutartį.

A.Brazauskas taip pat patikino, jog V.Muntianas gali ir toliau vadovauti Seimui.

Darbo partijai kol kas pavyko pristabdyti kairiųjų derybas su Pilietinės demokratijos frakcija dėl postų Seime.

Manoma, kad aktyviais naujosios frakcijos globėjais tapę socialdemokratai šia politine jėga ateityje ne kartą naudosis spausdami V.Uspaskichą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Buvę bendražygiai virsta priešais"

  1. x

    tai kodel tada Muntianas buvo siūlomas į Seimo pirmininko postą ir puikiai apibūdintas?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.