Prancūziškas paradoksas

Pastaraisiais metais daug diskutuojama apie saikingai vartojamo raudonojo vyno įtaką sveikatai, atlikta nemažai tyrimų šia tema. Prancūzijoje, kur vyno vartojimas populiarus, sergamumas širdies ir kraujagyslių ligomis net 40 procentų mažesnis nei JAV ar Jungtinėje Karalystėje. Mokslininkai nustatė, kad tokio reiškinio paslaptis – žmogaus organizmą veikiantys raudonajame vyne esantys polifenoliai.

Tai natūralios medžiagos, kurios mūsų organizme veikia kaip antioksidantai: mažina cholesterolio mažo tankio lipoproteinų oksidaciją kraujagyslių sienelėse, slopina aterosklerozės vystymąsi, mažina arterinį kraujospūdį, saugo nuo krešulių formavimosi.

„Prancūzijos mokslininkai nustatė, kad reguliarus saikingas raudonojo vyno vartojimas gali užkirsti kelią pakartotiniam miokardo infarktui. Vyrams, kurie kasdien išgerdavo dvi taures raudonojo vyno, pakartotinio miokardo infarkto rizika sumažėjo 59 procentais, – teigė Kauno medicinos universiteto Kardiologijos klinikos gydytoja rezidentė Silvija Bučytė. – Atliktų tyrimų duomenys rodo, kad saikingai vartojančių raudonąjį vyną asmenų arterinis kraujospūdis yra didesnis nei abstinentų, tačiau bendra mirties rizika yra mažesnė. Mokslininkai mano, kad tai lemia apsauginis polifenolių poveikis. Nustatyta, kad per dieną suvartojant daugiau kaip 60 gramų bet kokio alkoholio bendra mirties rizika didėja. Taip pat didėja ir insultų rizika”.

S.Bučytė įsitikinusi, kad naudingas alkoholio poveikis sveikatai visada turi būti vertinamas kartu su nepageidaujamu poveikiu, kurį dažniausiai lemia ilgalaikis ir gausus alkoholio vartojimas.

„Alkoholis niekada negali būti rekomenduojamas kaip prevencijos priemonė paaugliams ar jauniems suaugusiems asmenims. Neįmanoma adekvačiai įvertinti žmogaus elgsenos veiksnių. Ir nors nėra įrodyta, kad saikingas raudonojo vyno vartojimas sąlygotų didesnį mirštamumą, alkoholis, kitaip nei kitos maisto medžiagos, kelia tam tikrą pavojų žmogaus sveikatai, – tvirtina S.Bučytė. – Kol nėra atlikti išsamesni klinikiniai tyrimai, mokslinio pagrindo rekomenduoti pacientams vartoti alkoholį (ar išskirtinai raudonąjį vyną) nėra. Alkoholio vartojimas tebėra paciento ir gydytojo diskusijos tema”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.