Kultūros įvykis lengvinančiomis aplinkybėmis

Lietuvos, Latvijos, Estijos grafikos Bienalė „Now Art Now Future. Freedom”/”Rytoj yra dabar. Laisvė” kviečia atrasti savo asmeninę laisvę – laisvę mąstyti, klysti, garsiai juoktis ir nuoširdžiai piktintis.

Šios bienalės tema – LAISVĖ, skirta paskatinti grafikus kurti drąsiai, originaliai, ieškant naujų meninės raiškos ir komunikavimo su žiūrovu būdų. Bienalėje dalyvauja trijų Baltijos šalių menininkai bei kviestinės šalies – Rusijos (Sankt Peterburgo) atstovai. Projekto žiūrovai ir dalyviai turės puikią progą ne tik mėgautis novatoriškais, provokuojančiais ir įdomiais dailės kūriniais, pagardintais įvairiomis akcijomis bei performansais, bet ir įvertinti atskirų šalių atstovų darbus.

Bienalė skirta pristatyti konceptualiam požiūriui į atspaudą, neatsiejamą grafikos dalį, kurią kiekviename gyvenimo žingsnyje regi ir kuria, ir netgi nesusimąstydamas palieka kiekvienas iš mūsų /ar pamenate kur paskutinį kartą palikote savo pirštų atspaudus?/.

Projekto organizatorius domina ne tik grafika ir jos kūrėjai, bet ir žiūrovas, jo emocijos, įspūdžiai, naujos patirtys. Todėl grafikos šventė, vyksta net trijuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Kiekviename mieste vyks skirtingos parodos ir akcijos, skatinančios į meno procesą įsitraukti ne tik meno gurmanus, bet ir atsitiktinius praeivius.

Bienalės atidarymas ir Lietuvos – Latvijos – Estijos menininkų paroda prasidės Gegužės 3 d. 16.00 val. Dailininkų sajungos galerijoje /Vokiečių g. 2/, Vilniuje.

Lienos Bondares /Latvija/ meno akcija „Changing pictures – drinking art”. Žiūrovų akyse tuščia drobė bus pagirdyta spiritu ir… tik tada išvysite kūrinį. Bendroje parodoje Estijos autoriai virtuoziškai peržaidžia saloninę dailės stilistiką, latviai – menu tapusį savo kūną. Na, o lietuviai – išdykauja su svetimais.

Antai Eimis Markūnas eksponuos per 300 įvairių vietų žmonių atspaudų. 18.00 val. į bienalės svečių, Sankt Peterburgo menininkų parodą jus kviečia galerija „ARTima” /Totorių g. 3/ . Ši paroda prestižinės Sankt Peterburgo grafikos bienales vizitas mūsų bienalėje NOW ART NOW FUTURE. FREEDOM. Atsakomasis Lietuvos bienalės prisistatymas Sankt Peterburge įvyks birželio 29 dieną.

Antrąją Meno Turo dieną, gegužės 4 d. 17.00 val. E.Rudinsko grafikos galerijoje, Kaune, vyks personalinė „girtų paveikslų” autorės L.Bondares paroda.

Galerijoje „Meno parkas” trišalėjė parodoje jums prireiks… tvirtų plaučių. Kam? Tam kad įsijungtumėte į Julijono Urbono orkestrą, kur jūsų išpūstą vėjo gūsį grafika neoninėmis linijomis persius kaimynui, o šio. Prieš minutę ištartas nuostabos šūksnis netikėtai pasieks jus…iš ekrano!

Beprecedentinė projekto organizatorės Jūratės Rekevičiūtės paroda – akcija „Gražūs dėvėti rūbai aukštuomenės vakarėliui” dėvėtų rūbų parduotuvėje Petrašiūnuose (R. Kalantos g. 133) teigia, kad grafika kaip „second handas” gali būti prikeltas naujam gyvenimui.

Šilainių mikrorajone ant daugiabučių namų sienų /Jotvingių g. 11/ bus rodomas gyvas ir intriguojantis Auksės Petrulienės video-performansas „Išdurtas ir apiplėštas Šilainiuose”.

Gegužės 5 dieną bienalė keliasi į Klaipėdą, kur 17.00 val. Kultūrų komunikacijų centre bus pristatomi Panevėžio pataisos namų nuteistųjų ir menininkų profesionalų bendrai sukurti grafikos kūriniai, fotomenininko Algimanto Aleksandravičiaus fotoreportažas bei režisieriaus Ričardo Rickevičiaus video interviu su moterimis, kviečiantys diskutuoti apie laisvę gyventi ir kurti.

Gegužės 6 dieną pajūryje grafika atsiplėš nuo žemės ir į dangų pakils menininkų sukurti aitvarai. 15.00 val. „Viešas Meno kūrinių teismas. Procesas, apdovanojimai arba…”. Klaipėdos Koncertų salėje žiūri viešai aptars, o žiūri prisiekusieji nuspręs bienalės apdovanojimų likimą.

Projekto organizatoriai kviečia nepraleisti įvairiaspalvės grafikos šventės, kuri ne tik suteiks pavasariui naujų spalvų, bet ir supažindins su nuolat kintančiu ir įvairiapusiu grafikos menu, tiek jo tradicijomis, tiek netikėtais šiuolaikiškais sprendimais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.