Virš Adakavo pensiono – įtarimų debesys

Be gydytojų parašų ir antspaudų perkami psichotropiniai vaistai, slaugytojų „iš akies” „gydomi” psichikos ligoniai, nuo galimai per didelių vaistų dozių mirštančios pacientės. Tai – ne filmo scenarijus. Tokių prielaidų skunduose pažėrė buvusi Adakavo pensiono laikinoji direktorė Ernesta Karbauskienė. Ar tai galėtų būti tiesa?

Tauragės apylinkės teismo teisėjos vyras pensiono direktorius Povilas Gudžiūnas pripažįsta, kad jo rūpesčiai prasidėjo įdarbinus Ernestą Karbauskienę.

Nebaigė gydytis

Adakavo pensionas yra Tauragės rajono Skaudvilės seniūnijoje. Vadybą aukštojoje mokykloje studijavusi Ernesta 2005-ųjų spalį tapo pensiono vyresniąja specialiste.

Šiemet kovą, susirgus pensiono direktoriui, pensiono steigėja Tauragės apskrities viršininko administracija Karbauskienę paskyrė jį pavaduoti. Vos mėnesį vadovavusi įstaigai, Karbauskienė buvo atleista. Nebaigęs reabilitacinio gydymo Palangos „Lino” sanatorijoje, direktorius parskubėjo į pensioną.

Ką tokio vos per kelias savaites „iškrėtė” moteris?

Pastebėjo trūkumų?

Pavaduodama direktorių, „pastebėjau įvairių pažeidimų, kuriuos rašte išdėsčiau Tauragės apskrities viršininkui”, – „Lietuvos žinioms” ir kelioms institucijoms dėstė Karbauskienė.

Ji mano, kad buvo atleista, nes išvydo tai, ko nederėjo matyti. Į Tauragės apskrities viršininką raštu ji kreipėsi kovo 20 dieną. Moteris atsitiktine tvarka parinko ir ištyrinėjo 10 Adakavo pensiono gyventojų medicininių istorijų. Pastebėjimus ir abejones ji išdėstė apskrities vadovui.

„Visose istorijose matyti, kad gyventojai vartoja psichotropinius vaistus, tačiau vaistų paskyrimai rodo, kad juos skiria slaugytoja, nes nėra nė vieno gydytojo parašo ir antspaudo”, – rašė laikinoji direktorė.

Vienoje ligonio kortelėje gydytojų įrašų iš viso nebuvo, kitoje jų nebuvo nuo tos datos, kai žmogus atvyko į Adakavo pensioną.

Atrinktose kortelėse moteris neaptiko ir duomenų, kad ligoniams būtų atlikti „šlapimo, cukraus, cholesterolio, moterims – gimdos vėžio profilaktikos, krūtų, vyrams – prostatos” tyrimai.

Nerado įrašų ir apie tai, kad minėtus ligonius būtų konsultavę okulistas, ausų-nosies-gerklės ligų ar kitų sričių specialistai.

„Tik vienoje kortelėje (gyventojas atvykęs iš Šilutės pensiono) radau įrašytą ligos kodą, – rašė apskrities viršininkui Karbauskienė. – Šioje kortelėje matyti, kad prieš žmogui atvykstant į Adakavo pensioną, jį konsultavo ir gydė įvairių sričių specialistai, atliko tyrimų”.

Pasak laikinosios direktorės, kai žmogus atvyko į Adakavą, „pirmąjį įrašą atliko slaugytoja, vėlesniuosius – taip pat”. Gydytojų įrašų nerasta.

Prašė ištirti

Karbauskienė apskrities viršininko administracijos prašė sudaryti komisiją ir išsiaiškinti, ar slaugytojos gali gydyti ir skirti vaistus. Ar nepažeidžiami įstatymai? Tą pačią kovo 20-ąją laikinoji direktorė pensiono vardu kreipėsi į UAB „Limedika” bei UAB „Vaistinė „Gintarinė grupė”.

„Adakavo pensionas reikalauja, kad nuo 2006-03-20 į pensionatą vaistai nebūtų pristatomi be pensiono raštiško reikalavimo, patvirtinto direktoriaus parašu ir antspaudu, ir be vaistus skyrusio gydytojo parašo bei antspaudo”, – reikalavo moteris. Ji „Lietuvos žinioms” teigė, kad vaistus iš minėtų bendrovių dažnai užsakydavo slaugytojos.

Neaiškios mirtys

„Vien per mano darbo pensione pusmetį įvyko du nelaimingi atstitikimai, – rašė Karbauskienė. – 2006-01-16 rytą pensiono teritorijoje rasta sušalusi pensiono gyventoja Aurelija Kiguolytė. Pensione kalbama, kad moteriai paūmėjo liga, tačiau konsultuoti pas psichiatrą niekas nenuvežė ir pagalbos laiku nesuteikė, slaugytoja savo nuožiūra skyrė tokias vaistų dozes, kad minima moteris vaikščiojo miegodama (2006-01-15 per vakarienę valgykloje miegojo prie stalo), todėl nugriuvo ir sušalo”.

Balandžio 9-osios rytą pensione rasta mirusi Marija Korolkovaitė (g. 1962). Jos mirties priežastis Karbauskienei taip pat kėlė abejonių. Tačiau, anot jos, į panašius atvejus beveik nesigilinama.

„Šeimos gydytoja kviesdavo į pensioną stomatologę, kuriai per 80 metų. Pakeitus šeimos gydytoją paaiškėjo, kad nors žmonės ten užsiregistravę daugiau kaip prieš penkerius metus, jiems neužvestos ambulatorinės kortelės”. Medikė pildydavusi ligos istorijas.

Karbauskienė buvo įsitikinusi, kad pensione būtina atlikti išsamų patikrinimą. Tačiau Tauragės apskirties medikų darbą kontroliuojančios institucijos tokios užduoties kratėsi.

Karbauskienė kreipėsi ne tik į apskrities viršininką bei Sveikatos apsaugos ministeriją, bet ir į Žmogaus teisių stebėjimo institutą, Valstybinę darbo inspekciją, Socialinių reikalų ir darbo ministeriją. Ji tvirtino norinti viena: kad į Adakavą atvyktų komisija.

Pusė šimto parašų

Moteris sulaukė ne tikrintojų, o direktoriaus įsakymo dėl atleidimo.

Balandžio 13-ąją globos įstaigos vadovas gavo 57 darbuotojų pasirašytą reikalavimą. Darbuotojai „nurodė, kad Karbauskienė yra konfliktiška, nesugyvenamo charakterio, skaldo kolektyvą, neišklauso kitų nuomonės, trukdo gerai atlikti pareigas, naikino buhalterinės apskaitos dokumentus”.

„Minima moteris neturi bendravimo kultūros, neišmano darbo specifikos, nesugeba realiai įvertinti darbuotojų galimybių, nesilaiko konfidencialumo (į tarnybines patalpas vedžioja savo sutuoktinį, kuris būdamas administracijos patalpose gali susipažinti su pensiono dokumentais)”, – įsakyme rašė direktorius. Todėl, „vadovaudamasis darbuotojų reikalavimais”, jis darbo sutartį su Karbauskiene nutraukė.

Pretenzijų neturi

Ar vos mėnesį pensionui vadovavusi jauna moteris iš tiesų prisivirė košės? To klausėme pensiono steigėjos – Tauragės apskrities viršininko administracijos.

Socialinių reikalų, švietimo ir kultūros reikalų departamento direktorė Zofija Vasiliauskienė LŽ tvirtino, kad sudaryta komisija Karbauskienės veiklai ištirti.

„Komisija išvadas pateiks kitą savaitę, – dėstė direktorė, – tačiau nemanau, kad bus nustatyta kas nors neigiama Karbauskienės veikloje. Moteris labai stengėsi, pretenzijų jai neturėjome. Per tą mėnesį, kol buvo direktorė, vežė darbuotojus į kitą pensioną pažiūrėti, kaip ten tvarkomasi. Anksčiau, kiek teko susidurti, ji gerai tvarkė pensiono reikalus”.

Vasiliauskienės tvirtinimu, Karbauskienė, matyt, pastebėjo pensiono veikloje negerų dalykų. Juos išsiaiškinti turėtų Ligonių kasų ar kitos komisijos. O Karbauskienė, anot departamento direktorės, turėtų dėl atleidimo iš darbo kreiptis į teismą.

Pati Ernesta telefonu laikraščiui tvirtino, kad į darbą ją pakvietė pats pensiono direktorius. Daugelis pensiono pastatų buvo netinkamai įforminti, reikėjo planuoti statybas. „Mane pažinojo kaip padorų žmogų, buvau pasiūlyta vadovauti Viešųjų pirkimų komisijai”, – darbo pradžią prisiminė Karbauskienė.

Per vėlai pažino

Adakavo pensiono direktorius Gudžiūnas „Lietuvos žinioms” sakė Karbauskienės būdo neigiamus bruožus pastebėjęs ne iškart.

„Sirgau, gulėjau ligoninėje, – pasakojo žurnalistei. – Netikėtai atvažiavo pensiono darbuotojai ir pasiskundė Karbauskienės šiurkštumu… Pasak žmonių, jiems nuolat grasindavo atleisti iš darbo, keikėsi. Darbuotojai pareiškė, kad streikuos. Todėl grįžau nebaigęs gydytis – reikėjo taisyti padėtį”.

Tai kodėl direktorius pats pakvietė šią moterį dirbti?

„Taip ir buvo! – neslėpė Gudžiūnas. – Atrodė protinga, energinga moteris, be to, studijavo aukštojoje mokykloje vadybą. O mums reikėjo specialisto projektams rengti, viešiesiems pirkimams organizuoti… Tuo metu nežinojau apie ją to, ką dabar žinau. Aš ją iki tol pažinojau apie mėnesį”.

Komisija nepriekaištavo

Ar tiesa, kad pensione nedirbo nė vienas gydytojas, o psichotropinius vaistus skirdavo slaugytojos?

„Mačiau raštą, kurį Karbauskienė nusiuntė apskričiai. Pas mus jau buvo 6 ar 7 medikų komisija iš Klaipėdos, Tauragės apskrities ir savivaldybės. Pretenzijų, bent jau žodžiu, mums nepareiškė”, – teigė direktorius.

Jis tvirtino, kad pensiono gyventojai prisirašę gydytojos Paulauskienės šeimos klinikoje. Ten globotiniams skirdavo gydymą. O prireikus psichiatro konsultacijos talkindavo Tauragės psichiatrai.

Paslaptingos globotinių mirtys direktoriui taip pat neatrodė įtartinos. Už 100 metrų nuo pastato sušalusi moteris galbūt užmigo. Prokuratūra šį atvejį tyrė, nusikaltimo sudėties nerado. Kita gyventoja mirė lovoje. Mirties priežastis – sustojo širdis. Pasak direktoriaus, tai galėjo atsitikti pavartojus alkoholio.

Gudžiūno teiravomės, ar turi pagrindo gandai, kad pensiono netvarkos niekas nenorėjo pastebėti dėl direktoriaus žmonos įtakingų pareigų. Gudžiūnas patikino, kad faktas, jog žmona dirba teisėja, jo karjerai neturi įtakos. Pasak direktoriaus, Adakavo pensionas yra tarp mažiausiai finansuojamų, tačiau – vienas geriausių respublikoje. Tai rodo, kad tvarkomasi teisingai.

Dar viena komisija

Kas įmins šio pensiono mįslę? Dauguma globotinių – neveiksnūs ir paliudyti mažai gali.

Tauragės apskrities viršininkas Edmundas Šimkus „Lietuvos žinioms” tvirtino, kad šiandien į Adakavo pensionatą vyks dar viena komisija. „Komisijos nariai turi pasikalbėti su visais žmonėmis: ir su globotiniais, ir su darbuotojais bei pačia Karbauskiene, – sakė Šimkus. – Ankstesnė komisija išnagrinėjo dokumentus ir nusprendė, kad pažeidimų nėra. Sutinku, kad komisijai lankantis pažeidimų ir negalėjo būti. Aš pasiūliau pažiūrėti atidžiau. Ar tikrai žmonės negalėjo dirbti su Karbauskiene? Ar savo noru pasirašė skundą prieš ją? O gal Karbauskienė iš tiesų kalta? Manau, žmonių likimai yra svarbiausia, todėl negalima daryti skubotų išvadų”.

Apskrities viršininkas abejojo, ar kolektyvinis laiškas gali būti laikomas teisėtu pretekstu atleisti iš darbo. Jis tvirtino girdėjęs, kad Karbauskienė kreipsis į teismą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Virš Adakavo pensiono – įtarimų debesys"

  1. patiimas saltinis

    su sia ponia geriau neprasideti, kur tik ji eina ten ysivelia y visokias aferas.Mes taip pat su ja susidurem ir dabar bylinejames teismuose .Cia velnias ne boba 👿

  2. Giminaitė

    pritariu prieš tai rašiusiam. Visur sukelia intrigas, paskleidžia nepasitikėjimą. Aferistė, ,,teisybės ieškotoja”, visos ministerijos, ko gero, užverstos jos skundais. Visur ji mato tik blogį, problemas ir visus laiko priešais. Savanaudė. Dėl savo gerovės sutryptų bet ką: brolį, seserį, kad tik jai naudos būtų. Ačiū Dievui, kad ji jų neturi. Naudojasi savo tėvo invalidumu dėl asmeninės naudos. Moralė, sąžinė ir dora jai- nesuvokiami dalykai.Laikas jai atsigręžti pačiai į save – jei visur matai tik blogį, ieškok problemų savyje, o ne kituose!

  3. pusseserė

    Mielas Giminaiti, žinau, kas esi. 100% tau pritariu.Visiems mums akis išdrąskė dėl tos žemės. O tu žinai, kad ant tos, neva, savos žemės nelegaliai namą pasistatė? Be jokio projekto, be leidimo? Žinojo, kad žemė ne jai vienai priklausė, suprato, kad projekto niekas nepatvirtins, kol neįteisinta žemė, tai namą pasistatė nelegaliai. Gal jau nebetylim, ką? Atsirūgs jai nesiskaitymas su visais, kai reikės namuką nusigriaut! Tu žinai kam, paskambink. 😳

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.