Muntianas: „Tai veda į politinės struktūros susinaikinimą”

Iš postų Darbo partijoje išstumtas Viktoras Muntianas neatmeta galimybės, kad ši politinė jėga skils

Eiliniu „darbiečiu” likęs Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas prognozuoja liūdną valdančiosios Darbo partijos ateitį. Vakar interviu LŽ jis teigė neketinantis pats trauktis iš parlamento vadovo posto, juoba kad paramą jam deklaruoja koalicijos partneriai. „Seimo pirmininko funkcijos labai aiškios. Manau, kad Muntianas puikiausiai gali eiti tas pareigas”, – vakar sakė socialdemokratų lyderis, premjeras Algirdas Brazauskas. Šiai pozicijai pritarė ir Valstiečių liaudininkų sąjungos vadovė Kazimiera Prunskienė. „Tarp dviejų pirmųjų lyderių atsirado aiški takoskyra, tai darys poveikį koalicijos darbui”, – teigė ji.

Valdymas – kaip „uabo”

– Per suvažiavimą Viktoras Uspaskichas gerokai sustiprino savo pozicijas partijoje. Kaip manote, kur tokie procesai veda partiją? – LŽ klausė Seimo pirmininko Muntiano.

– Manau, jis ne sustiprino, o susilpnino pozicijas. Partija stipri ne piramidės viršūne, o savo apačiomis, kur daugiausia žmonių. Jei jiems pagal galimybes, kompetenciją, išsilavinimą sudaromos sąlygos veikti, nustatomos atitinkamos taisyklės, partija turi perspektyvą.

Kas pas mus dabar atsitiko? Vyksta valdžios koncentracija viršuje, sukurta labai griežta piramidė. Matyti, kad pirmininko priimti sprendimai bus ne diskutuojami, o tiesiog vykdomi.

Tarkime, kad lyderis pavargs, liausis generuoti idėjas. Ką tuomet darys partija? Nieko. Nes negaus jokių užduočių. Tai veda į politinės struktūros susinaikinimą.

Dabartinis valdymo principas perimtas iš ūkio subjekto. Savininkas realizuoja savo interesus, skiria struktūrinių padalinių vadovus, o už tai, kad vykdytų jo valią, moka didelius pinigus, ir jie veikia.

– Darbo partijai dabar vadovaujama būtent tokiu principu?

– Tokie sprendimai priimami. Užuot rinkus įvairius partijos pareigūnus, visur įrašomas žodis „skirti”. Kalbu apie partijos pirmininko pavaduotojus, skyrių pirmininkus.

Jaučiasi laisvesnis

– Per suvažiavimą renkant partijos pirmininką padaryta nemažai pažeidimų. Ar atsiras DP jėga ar žmogus, kuris apskųstų tuos rinkimus?

– Kam šito reikia? Galėjau tuos dalykus numatyti, žinau, kaip jie daromi. Daug kartų teko panašiuose procesuose dalyvauti.

Partijos statutas numato, kad kandidatai į partijos pirmininkus privalo būti keliami skyriuose, turi vykti skyrių susirinkimai. Atitinkamai buvo išrinkta balsų skaičiavimo komisija. Biuleteniai nebuvo antspauduoti, o tai reiškia – kiek nori gali įdėti, kiek nori gali išimti. Nebuvo garantuotas balsavimo slaptumas.

Mano nuomone, blogesnio įvertinimo partijos lyderiui negu tai, kas įvyko, nebus. Ateityje bus pasekmės, ir jos bus blogos.

Kita vertus, man asmeniškai pasidarė daug lengviau. Aš, kaip partijos pirmininko pavaduotojas, matydamas blogus dalykus visuomet išgyvenau, kad nepateisinu žmonių lūkesčių, kuriuos jie puoselėjo mane rinkdami partijos vicepirmininku. Dabar išsilaisvinau, nejaučiu tos didelės atsakomybės.

Atsikrato steigėjų

– Neįžvelgiate grėsmės, kad apskritai galite būti „išlaisvintas” iš DP? Juk pastebima tendencija, kad „darbiečių” lyderis pamažu atsikrato savo kritikų.

– Jis ne tik kritikų atsikrato. Jis nori atsikratyti partijos steigėjų, kad atrodytų vienintelis partijos steigėjas.

– Ar DP gresia skilimas?

– Tie procesai vyks – jie jau dabar vyksta. Sulaukiu skambučių, daugelis teiraujasi, kaip elgtis, ką daryti, kaip vertinti tuos dalykus. Susidariusios padėties aptarimai vyksta ir vyks. Po jų, matyt, bus ir kokių nors rezultatų.

Atsistatydinti neketina

– Ar ketinate likti Seimo pirmininko poste?

– Būtų pataikavimas Viktorui Uspaskichui, jei dabar imčiausi dėl to kokių nors žygių. Frakcija man vieningai pasiūlė kandidatuoti į šias pareigas. Per mažai praėjo laiko, kad spėčiau padaryti ką nors tokio, dėl ko frakcijos nuomonė mano atžvilgiu pasikeistų. Norint mane atstatydinti, būtina pareikšti nepasitikėjimą. Už jį turi balsuoti mažiausiai 71 parlamentaras.

Jei vos prieš dvi savaites tapęs Seimo pirmininku atsistatydinčiau pats, atrodyčiau nerimtas žmogus. Juo labiau – vien dėl to, kad tai nepatinka Uspaskichui. Aš jam ir anksčiau sakiau: „Tau nepatinka. Bet aš kitoks nebūsiu”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.