Grėsmingas sandėris

Nauji duomenys, kad Iranas vis labiau ginkluojasi, verčia Izraelį ir jo strateginę partnerę – Ameriką planuoti atsakomąsias priemones

Pasklido pranešimų, kad Iranas, kurio atominių ambicijų niekaip negali suvaldyti tarptautinė bendrija, iš Šiaurės Korėjos nusipirko balistinių raketų, galinčių įveikti didelį atstumą ir nešti branduolinius užtaisus. Tai kelia didelį galvos skausmą JAV administracijai, kuriai itin rūpi Izraelio saugumas.

Lengvai pasiekiamos tapo daug šalių

Rusijos naujienų agentūra ITAR-TASS pranešė, kad Izraelio armijos žvalgybos vadas generolas majoras Amonas Jadlinas interviu Izraelio laikraščiui „Haaretz” pareiškė, jog Iranas iš Šiaurės Korėjos įsigijo balistinių raketų, kurios gali gabenti atominius užtaisus ir nuskrieti ne mažiau kaip 2,5 tūkstančio kilometrų atstumą.

Generolas teigė, kad dalis tų raketų jau atgabenta į Iraną. Apie grėsmingą Teherano sandėrį su komunistine Azijos valstybe anksčiau skelbė ir Europos žiniasklaida.

Teherano iki šiol turėtos raketos galėjo pasiekti Izraelio teritoriją, bet tik iš kai kurių Irano vietovių. Pirkinys Šiaurės Korėjoje iraniečiams suteikia galimybę iš bet kurios vietos apšaudyti visą žydų valstybės teritoriją.

ITAR-TASS nurodo, kad naujai įsigytos raketos gali pasiekti ir daugelį Europos valstybių. Nors su jomis Teherano režimas neturi ypatingų sąskaitų, mulų rankose atsidūręs grėsmingas ginklas Senajame žemyne vis dėlto padidino nerimą, nes žinoma, kad Irano veiksmai yra beveik nenuspėjami.

Pasak ITAR-TASS, Teherano įsigytos raketos, Vakaruose žinomos kodiniu pavadinimu BM-25, pagamintos dar Sovietų Sąjungos laikais, bet dabar gerokai modernizuotos, todėl gali gabenti branduolinį ginklą.

Bauginanti žinia apie grėsmingas raketas JAV ir jų strateginį partnerį – Izraelį verčia rengtis atsakomiesiems veiksmams, jeigu Teherano atominių ambicijų tarptautinei bendrijai nepavyks sutramdyti.

Branduolinį pavojų prilygino Hitleriui

Izraelio gynybos ministras Šaulis Mofazas, beje, gimęs Irane, pareiškė, kad Irano plėtojama branduolinė programa yra didžiausia nuo nacių vykdyto holokausto laikų grėsmė žydams.

Iranas vis tvirtina siekiantis taikios branduolinės energijos, o ne bombų, bet prezidento Mahmudo Ahmadinedžado pakartotiniai grasinimai Izraelį ištrinti iš pasaulio žemėlapio palaiko įtampą. Todėl Izraelis pritaria JAV pastangoms pažaboti Irano programą sankcijomis.

„Iš visų prieš mus iškilusių grėsmių Irano yra didžiausia. Pasaulis neturi laukti. Būtina diplomatiniu lygiu daryti viską, kad toji branduolinė veikla būtų nutraukta, – interviu agentūrai „Reuters” sakė Š.Mofazas, pasibaigus Tel Avivo universitete surengtai konferencijai Irano klausimu. – Nuo Hitlerio laikų tokia grėsmė lig šiol mums negrėsė”.

Izraelis, kaip ir Jungtinės Valstijos, neatmeta karinių veiksmų galimybės, bet pirmenybę teikia diplomatinei įvykių raidai. „Būtina visaip spausti iraniečius, kad jie įsisąmonintų, jog iš ten, kur jie eina, nėra kelio atgal”, – tęsė Š.Mofazas.

Kongresas – už sankcijas

Spaudimą iraniečiams pradėjo JAV įstatymų leidėjai. Atstovų rūmai priėmė įstatymą, pagal kurį bus stiprinamos sankcijos Iranui ir jį remiančioms valstybėms. Įstatymo projektui pritarė net 397 parlamentarai, o prieš balsavo tik 21.

Kai kurių sankcijų prieš Iraną Jungtinės Valstijos jau buvo ėmusios anksčiau. Dabar bus sudarytas sąrašas kompanijų ir valstybių, padedančių Iranui plėtoti energetikos sektorių. Į „juodąjį” sąrašą patekusios valstybės praras bet kokią JAV paramą.

Amerikos valstybės departamentas šiuo Atstovų rūmų sprendimu nebuvo labai patenkintas, nes, jo nuomone, sankcijos prieš kai kurias valstybes, įskaitant Rusiją, gali suskaldyti tarptautinę bendruomenę jai dedant pastangas pažaboti Irano branduolines ambicijas.

Stebės iš kosmoso

Rusija, nenorinti būti apkaltinta esanti Irano bendrininke, padarė reveransą Izraeliui, galinčiam tapti iš Šiaurės Korėjos atgabentų raketų taikiniu.

Užvakar iš Tolimuosiuose Rytuose, Amūro srityje, esančio kosmodromo „Svobodnyj” į orbitą paleistas Izraelio žvalgybinis palydovas „Eros”.

Izraelio laikraštis „Yediot ahronoth” pažymėjo, kad naujasis palydovas suteiks Izraeliui daugiau galimybių stebėti, kaip vykdoma Irano atominė programa. „Palydovo fotokamera yra labai jautri, o tai leis Izraelio žvalgybai fiksuoti kiekvieną Teherano žingsnį”, – laikraštis citavo anoniminį kosminės žvalgybos ekspertą.

„Yediot ahranoth” pažymi, jog simboliška buvo tai, kad Izraelio žvalgybinis palydovas iškeltas į orbitą kaip tik tada, kai buvo minima Holokausto aukų atminimo diena. Ji pažymima prisimenant Varšuvos geto sukilimą 1943 metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.