Regėjimo korekcija lazeriu – tiems, kam pabodo akiniai ar lęšiai

Gydymas
UAB Akių lazerinės chirurgijos centras – pirmoji Lietuvoje privati įstaiga, prieš 5 metus pradėjusi regėjimo korekcijas lazeriu. Šiuo metu atlikta daugiau nei 3300 regėjimo korekcijų. Jas renkasi įvairiausių profesijų ir užsiėmimų žmonės: aviaciją bei laivavedybą studijuojantieji, sportininkai, šokėjai, valdžios ir pramogų verslo žmonės… Vieniems operacijos padėjo įgyvendinti svajones, kitus išvadavo nuo rasojančių akinių ar kontaktinių lęšių sukeliamų uždegimų.

Nepagrįstos baimės

Tačiau daugelis žmonių dar nesiryžta regėjimo korekcijai lazeriu, nes yra įsitikinę, kad gali kilti įvairių komplikacijų. Gydytojas oftalmologas Algimantas Gutauskas aiškina, kad ši nuostata yra dar iš tų laikų, kai 1980-1990 metais rusų medikas Viačeslavas Fiodorovas išpopuliarino pirmąsias pasaulyje regėjimo korekcijas. „Jos buvo daromos pjaustant rageną panašiai kaip gimtadienio tortą. Susidarydavo randai, o akis tapdavo visai neatspari smūgiams”, – pasakoja medikas. Šiuolaikinė lazerinė chirurgija yra toli pažengusi, čia taikomi visai kitokie gydymo metodai.
Deja, net šiandien kai kurie akių gydytojai dar painioja šias operacijas ir gąsdina pacientus galimomis komplikacijomis.

Bekraujės operacijos

Tai kaipgi vyksta regėjimo korekcija lazeriu? Oftalmologas Gutauskas sako, kad operacijos esmė – ragenos paviršiaus formos pakeitimas lazerio spinduliu, dėl kurio kitaip imami laužti šviesos spinduliai, o žmogus vėl gali džiaugtis puikiu regėjimu.
„Kalbant apie lazerius, vis dar įsivaizduojamas deginantis jų poveikis. Mūsų naudojamas eksimerinis lazeris yra kitoks – jis nedegina, jo spindulio energija labai galinga ir išskaido ragenos audinio molekules į fragmentus. Tas atliekama labai tiksliai. 4 lazerio impulsai pašalina vieną mikroną audinio nuo ragenos paviršiaus. Šio lazerio savybė dar ir ta, kad jis nepažeidžia aplinkinių audinių”, – aiškina gydytojas. Taip galima šalinti toliaregystę, trumparegystę, astigmatizmą – pagrindines regėjimo ydas.
Beje, procedūros metu nenulaša nė lašo kraujo, ir ji yra neskausminga. Mat prieš tai į akį įlašinama nejautrą sukeliančio preparato lašų.
Šiuo metu taikomos dvi pagrindinės gydymo metodikos – paviršinė ir gilioji.
Pirmoji operacija (vadinasi fotorefrakcinė keratektomija – PRK) yra labai paprasta, be jokių komplikacijų, bet ja negalima pašalinti itin stiprios toliaregystės ar trumparegystės. Ji trunka 5 minutes – lazerio spinduliu keičiamas ragenos paviršius. Po procedūros paviršiuje lieka maža žaizdelė, kuri uždengiama kontaktiniu lęšiu. Apie tris paras jaučiamas tam tikras akies dirglumas, bet jau po savaitės žmogus yra visiškai darbingas. Ši abiejų akių operacija kainuoja 2900 litų.
Kitu metodu galima šalinti gerokai didesnę trumparegystę ar toliaregystę, tai lazerinė in situ keratomilezė – LASIK. Procedūra trunka 15-20 minučių ir yra neskausminga. Prieš nukreipiant lazerio spindulį specialiu preciziniu prietaisu – mikrokeratomu atpjaunamas ir pakeliamas plonytis ragenos sluoksnelis, o lazerio spindulys paveikia jos gilesnius sluoksnius. Po lazerinio nugarinimo atkeltas sluoksnelis grąžinamas į savo vietą. Po šios operacijos akis dirglesnė būna daug trumpiau, 3-4 valandas, o kitą dieną jau galima vairuoti. Po 2-3 dienų žmogus jau yra visiškai darbingas. Tiesa, už tai teks mokėti kiek brangiau – 4500 litų.
Po šių operacijų dažniausiai žmonės gali džiaugtis šimtaprocentiniu regėjimu, jei būta didelės regėjimo ydos, kartais pasiekiama ne 100, o 80-90 procentų. Tačiau ir šiuo atveju akinių jam nereikia, nebent
vairuojant vakare, ir panašiai.

Prieš ir po operacijos

Gutauskas aiškina, kad prieš operaciją visi pacientai kruopščiai tiriami.
Akių korekcijos lazeriu nedaromos nėščioms ir maitinančioms moterims. Paaugliai dažnai spaudžia tėvus prašydami šios operacijos, tačiau medikai kategoriški – regėjimo organas turi būti galutinai susiformavęs, todėl asmenims iki 18 metų šios procedūros neatliekamos. Tiems, kieno trumparegystė ar toliaregystė yra progresuojančios, tenka laukti, kol regėjimas stabilizuosis.
Kartais operacijos neatliekamos sergantiesiems kai kuriomis akių ar bendrinėmis ligomis. Gutauskas prisimena, kad yra tekę sėkmingai operuoti ir per šešiasdešimt perkopusiuosius.
Pasak specialisto, visi ragenos persiformavimai po operacijos vyksta pirmus šešis mėnesius. Akių lazerinės chirurgijos centro medikai tą laiką pacientą nemokamai stebi ir konsultuoja, jei tenka regėjimą koreguoti (pavyzdžiui, itin stipri trumparegystė) dar kartą, tai daroma nemokamai.

Rizika ir tolesnis gyvenimas

Kadangi prieš operaciją žmonės kruopščiai ištiriami, su komplikacijomis susiduriama itin retai.
Tačiau medikas sako, kad vis dėlto tai yra chirurgija, o čia galimos ir komplikacijos. „Jei kas nors skelbiasi, kad operuoja ir nebūna jokių komplikacijų, tai paprasčiausias melas. Tik po lazerinės korekcijos komplikacijos yra retos ir pataisomos. Jos niekada nebūna tokios sunkios, kad būtų prarastas regėjimas ar jis sugadintas labiau nei buvo iki operacijos”, – teigia oftalmologas Gutauskas.
Operacijos poveikis išlieka visą gyvenimą, bėgant metams gali vykti tik natūralūs procesai, kurie vyksta ir gerai matančių žmonių akyse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.